CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

Gènere

Adhesions

Per evitar i reduir les violències masclistes i lgtbifòbiques en contextos d’oci, és imprescindible la corresponsabilitat de l’empresariat de l’oci nocturn i el treball conjunt amb l’administració pública. A Sabadell, des de fa més d’un any, estem treballant de manera transversal amb alguns locals de la ciutat, sumant esforços per fer que el nostre espai d’oci sigui cada cop més segur.

Locals adherits a la campanya

Actualment, els local que participen d’aquesta campanya són:

Accions

Les darreres accions realitzades amb la implicació d’aquests locals, han estat:

  • Adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci del departament d’interior de la Generalitat de Catalunya
  • Formació en violències sexuals en entorns d’oci a tot el personal dels locals adherits
  • Participació activa en la creació de la present campanya

Suma-t’hi!

Si tu també vols formar par de la campanya, pots adreçar-te a:

Feminismes i LGTBI - Ajuntament de Sabadell
Adreça: C. de Vidal, 146
Telèfon: 93 724 61 67
Correu-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Matins: de dilluns a divendres de 9 a 14 h
Tardes: de dilluns a dijous de 15 a 17.30 h

En períodes d'horari intensiu, de 9 a 14 h de dilluns a divendres.

(Actualitzat març de 2023)

La campanya

El perquè

cartell generalLa campanya “A Sabadell actuem per a un espai sense violències masclistes ni LGTBIfòbiques” és una iniciativa impulsada per Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Sabadell.

Aquesta campanya sorgeix de la necessitat compartida per donar resposta a una preocupació global, la d’erradicar qualsevol tipus de violència masclista i lgtbifòbica a la nostra ciutat, concretament aquelles que es puguin produir en un context d’oci.

El dret a tenir una vida lliure de violències és una prioritat per la nostra ciutat i una fita de caràcter transversal. Hem creat una campanya de sensibilització que abasta a tota la ciutat com a protagonista d’un canvi que doni la possibilitat de construir col·lectivament un espai on el dret a viure i gaudir de l’espai públic i de l’oci sense cap tipus de violències masclistes lgtbifòbiques.

En una primera fase, s’ha treballat amb la col·laboració del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell i locals de la ciutat per reduir aquestes violències en els espais d’oci nocturn.

 Adhesions a la campanya

 Recordem també que l’Ajuntament es va adherir el 2020 al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya

Una feina col·lectiva

Amb aquesta campanya s’ha volgut posar el focus en la implicació de diverses persones i col·lectius per tal de possibilitar:

  • La transformació d'ambients, creences, comportaments i actituds masclistes en pro d'una societat més justa, lliure i equitativa que doni lloc a l'erradicació de les violències masclistes i lgtbifòbiques.
  • La participació, apoderament i corresponsabilitat de tots els agents i actors del Sabadell cap a les violències masclistes als espais d’oci, ja siguin públics com també privats.
  • El qüestionament dels imaginaris col·lectius en relació a les violències sexuals als espais d’oci per gaudir i exercir els drets a viure una vida lliure de violències masclistes.
  • Millorar la comprensió de les violències masclistes com una expressió bàsica de la dominació patriarcal cap a les dones i cap al col·lectiu LGTBI i dels impactes de dites violències directament a la vida de les persones, però també a la cultura i convivència de la ciutat.

Amb aquest objectiu de reflectir la idea d’una ciutat implicada en l’abordatge integral de les violències masclistes i lgtbifòbiques en espais d’oci, s’ha creat una imatge de campanya on es reconeix clarament el perfil de la nostra ciutat. Una ciutat il·luminada, amb xarxes teixides col·lectivament, on es dona a entendre la idea de tots els agents que treballem per combatre aquesta xacra.

 

Materials gràfics

Per tal de sensibilitzar, prevenir i detectar situacions de violències masclistes i lgtbifòbiques a l’espai públic i d’oci, s’han creat diversos continguts adreçat a la ciutadania perquè entre tots i totes puguem construir un espai on el dret a viure i gaudir de l’oci sense violències masclistes ni lgtbifòbiques, sigui una realitat per a tothom.

Hem creat una imatge central de campanya que integra tots els elements que possibilitin aquesta transformació: el treball en xarxa, el compromís de tota la ciutadania i agents de Sabadell i el suport col·lectiu davant aquestes violències.

D’aquesta imatge central, podran esdevenir altres instruments o materials, segons les necessitats i interessos que es puguin detectar en el marc de la campanya.

Inicialment, s’han creat els següents materials:

 

Vols ser part activa de la campanya?

Pots adreçar-te a:

Feminismes i LGTBI - Ajuntament de Sabadell
Adreça: C. de Vidal, 146
Telèfon: 93 724 61 67
Correu-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Matins: de dilluns a divendres de 9 a 14 h
Tardes: de dilluns a dijous de 15 a 17.30 h

En períodes d'horari intensiu, de 9 a 14 h de dilluns a divendres

(Actualitzat agost de 2023)

Com podem actuar?

Si has presenciant o has viscut una situació de violència masclista, o si tens dubtes sobre una situació en concret i vols més informació, posa’t en contacte amb els següents serveis:

Telèfons d'emergència (24 hores, gratuïts)

  • Línia d'atenció contra la violència masclista - 900 900 120
  • Policia Municipal de Sabadell: 93 745 32 61 - 900 112 092
  • Emergències - 112 / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 Serveis d'atenció a Sabadell

  • SIAD - Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (Sabadell) - 93. 724.61.67

Servei d’informació, assessorament, primera atenció i acompanyament amb relació a l’exercici dels drets de les dones en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar, especialment les que pateixen situacions de violència masclista.

Matins: de dilluns a divendres de 9 a 14 h
Tardes: de dilluns a dijous de 15 a 17.30 h

En períodes d'horari intensiu, de 9 a 14 h de dilluns a divendres

  • SAI- Servei d'Atenció Integral LGTBI (Sabadell) - 93. 724.61.67

Espai de referència que ofereix informació, assessorament i acompanyament emocional i jurídic. S'adreça a persones LGTBI, familiars, entorn proper, professionals i entitats.

Matins: de dilluns a divendres de 9 a 14 h
Tardes: de dilluns a dijous de 15 a 17.30 h

  • SIE- Servei d'Intervenció Especialitzada (Vallès Occidental – Sabadell) - 93. 852. 87. 84

Servei d'informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com els seus fills i filles a càrrec i potenciar els programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació.

De dilluns a dijous de 9 a 19.30 h
Divendres de 9 a 15 h

  • Assessoria Punt Lila – Oficina Jove de Sabadell- Whatsapp (689 32 19 45), telèfon (93 745 33 01), correu electrònic (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.), Instagram: @sbdjove

Espai de confiança i confidencialitat on es dona resposta a dubtes i necessitats entorn les violències masclistes i lgtbifòbiques. S'ofereix atenció personalitzada, individual o grupal, tant a joves de 12 a 29 anys com a les seves famílies i/o altres persones referents adultes,

Matins: de dilluns a divendres de 9 a 15 h
Tardes: de dilluns a dijous de 16 a 18 h

En períodes d'horari intensiu, de 9 a 15 h de dilluns a divendres

 

Què puc fer per ajudar?

Les violències masclistes i lgtbifòbiques no són un problema privat de les víctimes sinó una greu vulneració dels drets humans, i tota la ciutadania podem actuar per combatre-les.

Si has presenciat una situació de violències…

  • Intenta mantenir la calma i contribueix en el que puguis.
  • Ofereix la teva ajuda a la víctima, fes-ho quan estigui sola o quan la persona agressora no sigui a prop.
  • Respecta les seves respostes, no la facis sentir jutjada ni culpable. Escolta-la. La informació que et pugui donar, tracta-la amb cura.
  • Ofereix el teu suport perquè ella es posi en contacte amb els serveis especialitzats, per a assessorament o denúncia. Si vol fer-ho i no pot, ofereix-te a fer-ho per ella.
  • Si detectes que hi ha risc, truca al telèfon del servei d’emergències 112 o a la Policia Municipal al 93 745 32 61 – 900 112 092 (gratuït).
  • Si sents que no és una situació segura per implicar-t’hi, demana ajuda a altres persones. No te’n desentenguis.
  • No t’enfrontis amb la persona agressora.

Consulta més informació i recomanacions per a veïns i veïnes, i també per a comerciants.

 

 (Actualitzat març de 2023)

Què són les violències masclistes i lgtbifòbiques?

Què són les violències masclistes?

Les violències que s’exerceixen contra les dones i/o el col·lectiu LGTBI pel fet de ser dones i/o pertànyer a una identitat/expressió/orientació no normativa. La violència pot ser física, sexual, psicològica i econòmica. Les amenaces, les intimidacions i les coaccions també són violència.

Aquestes violències es poden produir en diferents àmbits: parella, entorn laboral, espai públic...

En contextos d’oci, el tipus de violència més present és la violència sexual, que “inclou actes que van des de l’assetjament verbal a la penetració forçada i una varietat de tipus de coacció, des de la pressió social i la intimidació per la força física” (Organització Mundial de la Salut, 2013).

 

Marc legal

La violència masclista és una violació dels drets humans a través de la violència que s'exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat.*

* Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista

El Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació Contra la Dona (en anglès CEDAW) recull que la violència sexual suposa una violació dels drets humans a la llibertat, la integritat física i psíquica, el dret a no patir tracte cruel o degradant o el dret al més alt nivell de salut, entre altres.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS, 2011) defineix la violència sexual com “tot acte sexual, la temptativa de consumar un acte sexual, els comentaris o insinuacions sexuals no desitjats, o les accions per comercialitzar o utilitzar de qualsevol altra manera la sexualitat d’una persona mitjançant la coacció per part d’una altra persona, independentment de la relació d’aquesta amb la víctima, en qualsevol àmbit, inclosos la llar i el lloc de treball”.

Per una altra banda, la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, fa la distinció entre assetjament sexual i agressió sexual:

  • Assetjament sexual: el constitueix qualsevol comportament verbal, no verbal o físic no desitjat d’índole sexual que tingui com a objectiu o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una dona o de crear-li un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest.
  • Agressions sexuals: consisteixen en l’ús de la violència física i sexual exercida contra les dones i les menors d’edat que està determinada per l’ús premeditat del sexe com a arma per a demostrar poder i abusar-ne.

(Actualitzat març de 2023)

Sabadell Lliure de Sexisme 2019

Sabadell Lliure de Sexisme 2019

Un any més, i coincidint amb els dies de Festa Major, s'ha instal·lat el Punt Lila a l'Eix Macià- Barraques per oferir un espai d’informació i orientació, així com d’atenció i/o contenció davant determinades situacions. També s'han realitzat diverses activitats i material de difusió per seguir fomentant les relacions lliures, respectuoses i igualitàries especialment en espais d'oci i festius com són la Festa Major.

cartellenganxinatargeta

També s'ha actualitzat el Protocol de sensibilització, prevenció i actuació davant les violències sexuals.

Sabadell Lliure de Sexisme, 31 de maig

CARTELL 31maigMés enllà dels actes de la Festa Major, el 31 de maig, a la plaça del Treball, es van organitzar una sèrie d'accions dins la campanya Sabadell Lliure de Sexisme. L'objectiu, un cop més, sensibilitzar la ciutadania sobre les violències masclistes, tot apel·lant a la coresponsabilitat de tothom en la detecció i lluita contra qualsevol tipus de discriminació sexista o comportament violent per raó de gènere. En aquest sentit, es vol posar l’accent en el drets de les dones de transitar per qualsevol lloc i gaudir de tots els espais, inclosos els d’oci, en plena llibertat i amb seguretat. 

La jornada del 31 de maig va incloure accions adreçades a públic jove i adult com també activitats familiars (concert de Xiula i espai amb jocs infantils a la tarda).  Entre les propostes per a joves i adults, al vespre es va fer una marxa exploratòria pel barri de Gràcia. Una activitat adreçada a dones i a càrrec del Col·lectiu Punt 6 que, sota el nom "Et sents segura de camí cap a casa?”, vol identificar punts del barri que es viuen com a insegurs amb la voluntat de contribuir a crear rutes on les dones se sentin més segures i amb la confiança de moure’s per l’espai públic sense por. A la nit, la plaça va acollir el concert del grup de rap Tribade.

També durant la jornada es va instal·lar a la plaça el Punt Lila.

Dies internacionals

19 de febrer
8 de març
17 de maig
28 de juny
25 de novembre
altres

 

Documents

 

protocolVM2021

Reglament per a la igualtat de gènere i la defensa i promoció dels drets de les persones LGTBI a l'Ajuntament de Sabadell.

En vigor des de 17/1/2023.

protocolVM2021

Protocol municipal per a l'abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques a Sabadell (2021)

   Pla Igualtat Gènere i LGTBI 2018 2022 definitiu portada

Pla d'Igualtat de Gènere, Feminismes i LGTBI 2018 - 2022

Protocoloci portada

Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci, de la Generalitat de Catalunya (2021)

MÉS DOCUMENTS D'INTERÈS

 

 

Campanyes

Vols conèixer les diferents campanyes que es fan a Sabadell relacionades amb Gènere, Feminismes i LGBTI?

  CALENDARIS INSTITUCIONALS CARNESTOLTES JOGUINES NO SEXISTES SABADELL LLIURE DE SEXISME SANT JORDI SANT VALENTÍ

SIAD

CONTACTE                                         

Adreça: C. de Vidal, 146
Telèfon: 93 724 61 67
Correu-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Matins: de dilluns a divendres de 9 a 14 h
Tardes: de dilluns a dijous de 15 a 17.30 h

En períodes d'horari intensiu, de 9 a 14 h de dilluns a divendres


ALTRES CONTACTES D'INTERÈS

Policia Municipal de Sabadell: 93 745 32 61 - 900 112 092
Línia d'atenció contra la violència masclista 900 900 120
112 emergències
016 online

QUÈ ÉS EL SIAD?

El Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (SIAD) de Sabadell és un servei d’informació, assessorament, primera atenció i acompanyament amb relació a l’exercici dels drets de les dones en tots els àmbits relacionats amb llur vida laboral, social, personal i familiar, especialment les que pateixen situacions de violència masclista.


QUI POT SER ATÈS/A?

  • Qualsevol dona de Sabadell que es senti discriminada pel fet de ser dona, en qualsevol espai públic o privat.
  • Qualsevol dona de Sabadell que viu o ha viscut alguna manifestació de violència masclista i els seus fills i filles.
  •  Adolescents víctimes de relacions afectivo-sexuals abusives.
  •  Assessorament telefònic o presencial a professionals de diferents àmbits (educació, salut, esports...)

QUÈ OFEREIX EL SIAD?

  • Informació i orientació bàsica a les dones que ho demanin.
  • Atenció social a totes les dones que facin la demanda per una problemàtica personal per raó de gènere.
  • Suport psicològic a dones que visquin o hagin viscut una situació de violència o de discriminació per raó de gènere, tant individual com grupalment.
  • Suport psicològic als fills i/o filles de les dones ateses en el servei, en aquells casos que es consideri adient per realitzar una intervenció més integral en l’àmbit familiar.
  • Informació i assessorament jurídic especialitzat tant en procediments civils i penals que estiguin relacionats amb algun tipus de discriminació per raó de gènere (separació, divorci, incompliments de règims, violències masclistes, drets laborals...).

EQUIP DE PROFESSIONALS

Totes les professionals que treballen al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) formen un equip multidisciplinar amb uns objectius generals comuns i una estreta coordinació.

L'equip, que està format per treballadores socials, professionals de la psicologia i advocades, intervindrà en funció de les necessitats de cada cas, establint un circuit d'intervenció i derivació a la professional corresponent, fent un posterior seguiment fins a la seva resolució.

També et pot interessar...