CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

El nou model de policia de proximitat permetrà disposar de presència policial a tots els districtes a diari i de forma permanent

Es duplica la policia de proximitat, passant de 3 a 7 patrulles

noti PoliciaProximitatA partir de l’1 de novembre entrarà en funcionament la reestructuració del servei de la Policia Municipal que té com a objectiu impulsar i desenvolupar una política de seguretat ciutadana més social i comunitària, orientada a la convivència i al civisme.

Cal recordar que la reorganització del servei permetrà augmentar la presència dels agents de la Policia Municipal als carrers de la ciutat durant les hores diürnes, de manera que, en el cas del servei de proximitat dels 14 efectius actuals durant el dia, es podrà passar a 28.

D’aquesta manera, si fins ara setmanalment aquest servei només podia cobrir de forma permanent tres districtes per setmana, amb la nova reestructuració es passarà a cobrir, de forma permanent i a diari, els set districtes de la ciutat.

Aquesta major presència, de manera estable, permetrà un treball més planificat i crear un vincle més directe amb la ciutadania de forma que els agents siguin referent del propi veïnat on patrullen.

Pla de creixement de la Policia Municipal

Aquesta redistribució, a més d’adequar el servei a la realitat de la ciutat és un primer pas del pla de creixement de la policia que, en els propers sis anys, preveu passar dels 220 agents que hi ha en l’actualitat, als 275.

Cal tenir en compte que des de l’any 2010 no s’havia produït cap increment en la plantilla de la policia municipal.

De moment, i amb aquest pla de creixement, hi ha 6 nous agents que actualment s’estan formant a l’Escola de Policia de Catalunya, al 2017 s’iniciarà el procés de contractació de 9 agents més i així fins a assolir la xifra total prevista en el pla.

El nou model  no canviarà, per exemple, el total d’efectius disponibles al torn de nit, que continuarà igual, sinó que opta per una reorganització que permet donar resposta a les demandes ciutadanes i, alhora, alliberar efectius per dotar de major seguretat als barris de la ciutat.

Així, al torn de nit, el servei continuarà comptant amb les mateixes patrulles que hi havia fins ara, a més dels agents destinats a denúncies i central de comunicacions i vigilància d’edificis que, sumats als efectius dels Mossos d’Esquadra, equiparen Sabadell a una situació similar respecte a la de ciutats de les mateixes característiques com Terrassa, Badalona, Mataró o l’Hospitalet.

Sabadell, ciutat segura

Cal tenir també en compte que la majoria dels actes delictius tenen lloc durant la franja de matí i tarda. Segons dades elaborades per Policia Municipal, de l’1 de gener a 31 d’agost de 2016, del total de les detencions que es van produir a la ciutat, només el 6,9% van ser efectuades per la Policia Municipal durant la nit.

Segons dades de l’Idescat, al 2015 ciutats com Sabadell (207.814 habitants) o Terrassa (215.214 habitants) disposaven d’una taxa d’1,05 efectius per mil habitants; Santa Coloma de Gramanet (116.950 hab.) de 0,95; Barcelona (1.604.555 hab.), 1,82; Badalona (215.654hab) 1,29.

Gràcies a aquest procés de creixement, aquesta taxa d’efectius s’incrementaria fins la xifra d’1,35 agents per mil habitants, als que cal afegir també els efectius de Mossos d’Esquadra.

Quant a fets delictius, segons el Ministeri de l’Interior, Sabadell disposa d’una de les taxes més baixes en comparació a ciutats de similars característiques i que al 2015 era del 43,33%; mentre que a Mataró era del 55,98%, a Badalona del 50,90%, o a l’Hospitalet del 59,80%. Només Terrassa, disposa d’una taxa inferior amb un 36,79%. La mitjana a Catalunya va ser del 55,28%.

Es presenta el model de proximitat a les associacions de veïns

Aquesta mesura dóna també resposta a les demandes recollides des de les diferents associacions de veïns que s’havien mostrat en pro d’afavorir la convivència ciutadana amb més presència policial permanent al territori.

Així, al llarg d’aquestes setmanes s’han mantingut ja reunions amb diferents associacions de veïns per explicar aquesta reestructuració del servei i el nou plantejament del model de policia. Aquestes reunions s’allargaran durant tot el mes de novembre fins a visitar totes les associacions de veïns de la ciutat, ja que l’objectiu és poder compartir les inquietuds veïnals en matèria de seguretat a la ciutat i respondre a tots els dubtes que aquesta reestructuració pugui generar.

Coordinació comarcal entre Policia Local i Mossos d’Esquadra

D’altra banda, aquest passat dimecres va tenir lloc a Sabadell la reunió de coordinació, de caràcter comarcal, entre la Policia Municipal, els Mossos d’Esquadra i les Policies municipals de Sentmenat, Castellar i Sant Quirze.

Aquestes reunions, de caràcter trimestral, tenen com a objectiu la coordinació dels diferents cossos així com la suma d'esforços i de recursos en matèria de seguretat en temes comuns, com ara el mercadet del diumenge o els fets delictius que afecten a totes les poblacions, fent operatives de consens i amb objectius comuns.

A la reunió es va poder presentar també la reorganització del servei  de la policia municipal en el marc de la implantació del nou model basat en la proximitat i en la prevenció i que ha de permetre augmentar la presència dels agents de la Policia Municipal als carrers de la ciutat durant les hores diürnes.

Infografia

També et pot interessar...