PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

 

A-Porta

APortaBaner

 

QUÈ ÉS EL PROJECTE A-PORTA?

A-porta és un projecte social que, partint de la base que els veïns i veïnes tenen habilitats pròpies, sovint invisibles i gens o poc valorades, vol generar unes dinàmiques posant en valor aquestes competències. Identifica els recursos personals del veïnat més vulnerable i millora les seves habilitats facilitant la relació amb les institucions locals. En conseqüència, també genera entre els habitants una dinàmica col·lectiva, creativa i integradora per al seu barri.

A-porta apropa els serveis al veïnat, i d'acord amb els serveis socials municipals, pretén detectar per millorar sobre tots els aspectes que tinguin a veure amb la seva qualitat i condicions de vida (la salut, la pobresa, la violència de gènere, la immigració, etc.). El projecte, que es concreta amb la visita individual a totes les cases, arriba a les famílies, crea vincles, informa, dóna suport i apodera a les persones.

Aquest "porta a porta" el duen a terme unes persones anomenades Picaportes, que són una  xarxa de veïns i veïnes referents que creen un dinamisme positiu dins del barri d’actuació.

 

COM ES DESENVOLUPA?

S’ha creat la figura dels i les Picaportes que són persones del mateix barri, compromeses, respectades, referents en el seu entorn i solidàries amb el conjunt dels habitants del seu barri. La seva tasca és escoltar la gent, fent entrevistes i visites, per després poder passar les informacions que creuen que els poden ser d'utilitat, així com recursos i claus de canvi per incorporar i millorar la seva vida quotidiana en el dia a dia en un tema concret sobre el qual estan formats i que respon a la missió establerta. A través d'aquest contacte i relació, a més, els habitants visitats poden arribar a incorporar-se a actes o esdeveniments que siguin profitosos per a la comunitat. L’objectiu, a més de millorar les seves condicions de vida, és recrear en aquestes famílies autoconfiança en les institucions, que els permeti vincular-se amb el seu entorn més pròxim.

Els i les Picaportes treballen llavors en missions, planificades entre els actors locals i l'administració i que són d'interès comunitari. Són persones que dediquen unes 25 hores al mes a aquesta tasca, i treballen en un equip coordinat i supervisat per una persona coordinadora.

 

A-PORTA A SABADELL

A-porta ha anat evolucionant amb noves missions i adaptant-se a cadascun dels territoris on ha arribat. Hem pogut treballar missions enfocades a la Pobresa energètica, a la Inserció laboral o a la solitud i aïllament de la gent gran.

En el cas de Sabadell, es proposa com a missió al barri de Can Puiggener treballar sota l'eix de la Convivència i el Civisme: tot un nou repte per a A-porta.

 

 

També et pot interessar...