PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

10
Desembre
2018

Conferència sobre l’art sabadellenc als anys de la Gran Guerra

Tindrà lloc el dimarts 11, al Museu d’Art, a càrrec de Rossend Lozano

Conferència sobre l’art sabadellenc als anys de la Gran Guerra

El dimarts 11 de desembre, a les 7 de la tarda, al Museu d’Art de Sabadell (MAS), Rossend Lozano pronunciarà la conferència “L’art sabadellenc als anys de la Gran Guerra”. Es tracta d’una activitat complementària a l’exposició “1918-2018. Guerra, tradició i futur”, organitzada per l’Acadèmia de Belles Arts i el MAS, dins dels actes de commemoració de la Primera Guerra Mundial que organitza la ciutat.

Rossend Lozano, doctor en història de l’art i un bon coneixedor de l’art del segle XX a Sabadell, parlarà de la realitat artística de les primeres dècades d’aquest segle a Sabadell, prenent com a punt de partida no tan sols les manifestacions artístiques i els seus protagonistes, sinó també altres elements com les exposicions que es programaven, les notícies de premsa o l’obra que adquirien l'Ajuntament, les entitats i els particulars.

En les seves pròpies paraules, “el drama de la Primera Guerra Mundial no va arribar a manifestar-se en les arts plàstiques a Sabadell. Ideològicament, la idea dominant era que l’art s’havia de mantenir al marge de la vida social, política o religiosa. La raó fonamental que això fos així rau en el concepte dominant d’art de l’època, ideològicament conservador i vuitcentista, basat en la ‘bellesa’ ‘objectiva’ i l’espiritualitat, en elements romàntics i bohemis, que passava per sobre d’apreciacions que s’acostessin al món social com un tema artístic més o apreciacions experimentals que seguien les propostes de les incipients avantguardes de principis de segle”.

Aquest ambient local es veu qüestionat per iniciatives d’intel·lectuals i artistes que durant el noucentisme reaccionen davant aquest conservadorisme amb propostes d’una pretesa i volguda modernitat, amb un projecte catalanista que servirà també per introduir lentament altres sensibilitats.