PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

27
Maig
2019

Consells per evitar la proliferació del mosquit tigre

Consells per evitar la proliferació del mosquit tigre

Coincidint amb l’arribada de l’època d’altes temperatures després de dies de pluja, l’Ajuntament vol recordar algunes recomanacions relacionades amb el mosquit tigre. Cal tenir en compte que els ous i les larves d’aquest insecte viuen en petites acumulacions d'aigua estancada en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és buidar o netejar els espais on es produeixen aquestes acumulacions –gerros exteriors, cendrers, zones de desguàs, pneumàtics, etc.—, on el mosquit tigre creix i es reprodueix.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. Per tal d’identificar si es tracta o no d’un mosquit tigre i consultar de forma senzilla estratègies per controlar la seva proliferació, es poden consultar en línia aquestes recomanacions.

Aquest insecte pot transmetre diverses malalties com el dengue, la chikungunya o el zika. Es tracta d’afeccions que es transmeten quan un mosquit del gènere Aedes, com el mosquit tigre, pica una persona després d’infectar-se picant abans una altra afectada pel virus. És important, doncs, que els viatgers que tornen de països on aquestes malalties són endèmiques i notin algun símptoma, s’adrecin a un centre d’atenció sanitària, informant del seu viatge i prenent mesures de precaució per evitar ser picats per mosquits.

Col·laboració ciutadana

D’altra banda, es demana la implicació de tothom per evitar la proliferació dels mosquits Aedes i reduir així qualsevol risc. És per això que és especialment important seguir les recomanacions mencionades més amunt. Així mateix, existeixen plataformes com Mosquito Alert, que treballa amb l’objectiu d’investigar i controlar la proliferació tant del mosquit tigre com del de la febre groga.

Amb aquesta voluntat, s’ha creat una APP gratuïta amb el mateix nom, Mosquito Alert, a través de la qual, qualsevol persona pot enviar observacions d’aedes urbans o d’un dels seus llocs de cria, tot adjuntant una foto perquè persones expertes ho verifiquin. El resultat de la valoració s’envia al participant i es publica al mapa d’observacions. La informació complementa el treball científic i pot ser d’utilitat als gestors públics per fer seguiment i control sobre la presencia d’aquests mosquits a barris i ciutats.