PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

14
Gener
2019

Dues exposicions simultànies homenatgen el ceramista sabadellenc Lluís Clapés

Tindran lloc al Museu d’Art de Sabadell i a l’Espai FOC i, a més, el Museu d’Art de Cerdanyola col·locarà una columna totèmica seva a l’exposició permanent

Dues exposicions simultànies homenatgen el ceramista sabadellenc Lluís Clapés

El dijous 17 de gener, tindrà lloc la inauguració de dues mostres d’homenatge al ceramista sabadellenc Lluís Clapés, mort l’estiu passat. Serà a les 7 de la tarda al Museu d’Art i a 2/4 de 8 del vespre, a l’Espai Foc. Amb el títol “In amicorum. Lluís Clapés (1945-2018)”, ambdues exposicions es podran visitar fins al 16 de febrer. Clapés havia estat professor de de l’Escola Illa.

A més, el Museu d’Art de Cerdanyola també presentarà, a l’espai d’exposició permanent, la columna totèmica que va rebre en donació amb motiu de l’exposició amb què l’any 2016 va presentar les darreres produccions de Lluís Clapés. Aquesta obra és instal·lada al costat de les peces d’un altre important ceramista sabadellenc, Marian Burguès.

Al Museu d’Art, obres amb altres artistes

Al Museu d’Art s’exposaran obres fruit de la col·laboració de Lluís Clapés amb altres artistes, les quals permeten descobrir altres llenguatges expressius, que enriqueixen i complementen la creació ceràmica.

És un recull de peces realitzades amb artistes sabadellencs, els quals també han cedit i/o realitzat, especialment per a aquesta ocasió, una obra en record de Lluís Clapés. Es tracta de Ramiro Fernández, Agustí Puig, Alfons Borrell, Pep Sallés, Isidre Manils i Josep Madaula, que han creat conjuntament amb el ceramista algunes de les peces que es mostren i que donen com a resultat unes obres de gran bellesa i contundent expressió.

A l’Espai FOC, una mostra dividida en tres àmbits

A l’Espai Foc, l’exposició consta de tres àmbits diferents. En primer lloc, una zona centrada en el procés de treball de Lluís Clapés, que permet conèixer els procediments i el coneixement tècnic que va utilitzar en la realització de les seves obres. A continuació es pot veure una selecció de petites peces de gres i porcellana que mostren la seva excel·lència en la creació ceràmica i permeten gaudir de l’obra feta amb delicada precisió.

Per acabar, es pot veure un conjunt de les escultures totèmiques de contundents grafies i fortes textures, que acosten a un llenguatge primitiu, recolzat en una monumentalitat de gran dificultat tècnica i que es poden entendre com una síntesi de la seva creació que ha recorregut un llarg camí que va del volum al gest, de l’alquímia a l’expressió més primitiva.

Lluís Clapés i Flaqué, ceramista

Lluís Clapés i Flaqué (Sabadell, 1945-2018) va anar teixint al llarg de la seva trajectòria una sòlida formació iniciada a l’Escola d’Arts i Oficis de Sabadell i complementada amb diverses estades a Itàlia, França, Dinamarca i Anglaterra, on va poder experimentar diferents tècniques i formes de cocció de la ceràmica.

Aquest ampli coneixement li va permetre experimentar en el seu quefer diari la reflexió que li va fer Llorens Artigas sobre la diferència entre l’obra que un creador té a la ment de la peça i el resultat final un cop el foc hi ha intervingut. Clapés va poder gaudir llargament la percepció que el moment d’obrir el forn era per al ceramista un dels punts més excitants de la seva creació.

El descobriment de les diferents terres, les possibilitats dels òxids, les variades tonalitats de les barreges. Les diferents expressions aconseguides amb la porcellana o les del gres van anar configurant una obra plena de matisos i de peces de gran varietat fins a arribar a les seves darreres produccions realitzades amb refractari i plenes de signes primitius i repetitius.

La seva obra mostra des del primer moment delicades produccions esmaltades de gres i de porcellana. Va treballar també en diversos murals ceràmics per a espais arquitectònics i va experimentar amb formes minimalistes que es multiplicaven i que ampliaven el seu llenguatge artístic. Però mai no va deixar d’explorar les formes més tradicionals de la ceràmica, de manera que aconseguia unes peces d’una delicada perfecció, complementada amb la creació d’unes peces totèmiques realitzades amb refractari oxidat i esgrafiades amb motius geomètrics que formen un magnífic i personal punt final.

Un altre element de la seva trajectòria que cal destacar és la tasca pedagògica, en la qual va saber transmetre el seu entusiasme i els seus coneixements per ajudar els seus alumnes, sobretot de l’Escola Illa, a aprendre, fer i tocar la ceràmica.