PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

08
Setembre
2019

Gislena Céspedes i Marta Amorós, guanyadores del Ball de la Bola d'aquest any

Enguany una seixantena de parelles han participat, a la plaça de Sant Roc, en aquest ball estrenat el 1998

Gislena Céspedes i Marta Amorós, guanyadores del Ball de la Bola d'aquest any

La parella formada per Gislena Céspedes i Marta Amorós ha resultat guanyadora del Ball de la Bola que s’ha dut a terme aquesta tarda a la plaça de Sant Roc. En total, enguany hi han participat 60 parelles.

El Ball de la Bola és una dansa que té origen en el Ball dels Hereus. El de la Bola es balla amb parella i n’hi pot haver un nombre indefinit. Agafa com a referent un tipus de beguda –la bola– que es bevia per la Festa Major del final del segle XIX, que consistia a barrejar, en una gran sopera, cervesa i gasosa amb un bolado al mig regat amb rom, el qual s’encenia.

Per començar el ball, una comitiva encapçalada per la parella guanyadora de l’edició anterior comença el seguici que entra a plaça. En un primer moment, hi ha una passejada perquè s’hi puguin incorporar les parelles participants. Comencen llavors diferents etapes del ball fins a acabar en un vals jota, que els balladors dansen tot sostenint una safata amb una copa de bola. Guanya la parella capaç de mantenir dreta la copa seguint el ritme que, de mica en mica, es va intensificant. Al final del ball, es reparteix la tradicional beguda de la bola entre els assistents.

El Ball de la Bola l’organitza l’Esbart Sabadell Dansaire, entitat fundada el 1977, que es dedica a la recerca, la recopilació, l’ensenyament i difusió de les danses tradicionals dels Països Catalans.