PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
NOTÍCIES
16
Novembre
2017

Itinerari per descobrir el Sabadell tèxtil del segle XIX

Es visitaran vapors, casals i cases d’obrers, el diumenge 19 de novembre

Itinerari per descobrir el Sabadell tèxtil del segle XIX

El diumenge 19 de novembre, a les 12 del migdia, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) organitza l’itinerari Sabadell al segle XIX, que permetrà visitar vapors, casals, cases d’obrers o la quadrícula de l’eixample, elements que configuren el paisatge de la ciutat industrial.

El recorregut s’organitza en el marc de l’exposició “El perquè d’un Museu Tèxtil a Sabadell”, que es pot veure fins al 18 de febrer al MHS i que fa un repàs històric de la indústria tèxtil llanera des del seu naixement fins a la crisi industrial.

El segle XIX va ser decisiu a Sabadell, que va passar de ser un poble a esdevenir una ciutat. Es van implantar els primers vapors, va arribar el ferrocarril i la vila va créixer en extensió i en població. Sabadell es va omplir de vapors i xemeneies, fins al punt de tenir gairebé un centenar d’establiments fabrils.

Recorregut

L’itinerari recorrerà el carrer de la Indústria, que es va projectar per unir l’estació del ferrocarril del Nord amb el centre de la ciutat i que era un aparador tèxtil on es van establir molts despatxos. També passarà per la Rambla, antic camí a Barcelona, per veure com va passar de ser un passeig amb vorera central i dos rengles de plàtans a transformar-se en un bulevard.

El final del recorregut serà al Vapor Buxeda Vell, testimoni excepcional de l’evolució de la indústria tèxtil a la ciutat. La seva sala de màquines és un espai museístic que guarda una joia de l’evolució energètica única al país: la màquina de vapor semifixa Wolf (1908). A més, al Buxeda Vell és on per primera vegada es va introduir l’electricitat a la ciutat, l’any 1879.

Més informació