PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
NOTÍCIES
29
Desembre
2017

L’Ajuntament de Sabadell rebutja l’augment de la tarifa de l’aigua

Fa responsables a la privatització del servei i a l’aplicació de l’article 155

L’Ajuntament de Sabadell rebutja l’augment de la tarifa de l’aigua

El Govern municipal ha expressat el seu rebuig a la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua d’augmentar l’any vinent un 11,88 per cent les tarifes vigents del servei d’abastament d’aigua “en alta” (el preu que es cobra per l’aigua a les empreses subministradores als municipis) per mitjà de la xarxa pública Ter-Llobregat. Aquest increment pot afectar la propera revisió de l’expedient tarifari de Sabadell, ja que hi haurà una pujada en el preu de la compra d’aigua a l’empresa Aigües del Ter Llobregat (ATLL), que és la que subministra a Sabadell.

El tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, considera “injustificat aquest augment del preu de l’aigua i, per tant, serem combatius a l’hora d’intentar revertir aquesta situació”. L’augment cal vincular-lo al procés de privatització d’ATLL que s’inicia l’any 2010 i culmina el 2012, quan la Generalitat de Catalunya va adjudicar la gestió de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) al consorci privat encapçalat per Acciona, amb una concessió de 50 anys. Des d’aleshores, s’han formulat impugnacions al procediment de contractació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Tribunal Suprem i a la Comissió Europea.

Tot i que el plec de clàusules administratives de la concessió estableix la revisió tarifària cada cinc anys, el govern de la Generalitat s’havia compromès a congelar les tarifes fins a la resolució judicial. L’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola ha propiciat la revisió tarifària del servei.

L’Ajuntament creu que la situació jurídica de la concessió és de debilitat, mentrestant no es resolgui el litigi per part del Suprem, previst el proper 30 de gener de 2018. Així, es considera irresponsable aplicar un augment tarifari que tindrà repercussions econòmiques sobre la població més vulnerable i que se suma a l’augment de la resta de serveis bàsics en un context on el seu increment és superior al dels salaris. A Sabadell, el preu final de l’aigua no ha pujat des del 2015.

El tinent d’alcalde, Joan Berlanga, ha assenyalat que “no és lògic augmentar la tarifa a una concessionària, la qual d’aquí un mes una sentència judicial li pot fer perdre la concessió del servei. Davant d’aquesta inseguretat jurídica, el més raonable en aquests moment era mantenir el preu de l’aigua”.