PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

14
Març
2017

L’Orquestra Simfònica del Vallès clourà el projecte social “Mosaico de Sonidos” amb dos concerts

Seran al Teatre La Faràndula, a Sabadell, i al Palau de la Música Catalana, a Barcelona

L’Orquestra Simfònica del Vallès clourà el projecte social “Mosaico de Sonidos” amb dos concerts

El proper 24 i 25 de març, l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) celebrarà la cloenda del projecte “Mosaico de Sonidos” amb un concert a Sabadell i un a Barcelona. Així s’ha ressaltat avui en una presentació en què han pres part Montserrat Chacon, regidora de Cultura; Gabriel Fernàndez, regidor d’Acció Social; Jordi Cos, president de l’Orquestra Simfònica del Vallès; Pau Vilaseca, representant de la Junta de la Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (DINCAT), i membres de les entitats socials Xalest, Andi, Cipo i Atendis.

Dins el programa del Concert per a piano núm. 2 de Chopin, amb direcció de James Ross –proper director titular de l’OSV a partir del setembre–, els participants en el projecte reinterpretaran La flor más grande del mundo, una composició musical d’Emilio Aragón basada en el conte homònim de José Saramago.

“Mosaico de Sonidos” és un projecte social impulsat per l’Associació Espanyola d'Orquestres Simfòniques (AEOS), amb la col·laboració de Plena Inclusión i Fundació BBVA, que ha unit durant 1 any 14 orquestres simfòniques i 228 persones amb discapacitat intel·lectual per interpretar conjuntament una obra que s’estrena en temporada. A Catalunya s'hi han implicat l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l’Orquestra Simfònica del Vallès –l’associació que ha proposat de dur a terme un projecte com aquest–, la qual ha coordinat 17 persones amb discapacitat intel·lectual de les entitats sabadellenques Atendis, Cipo, Xalest i Andi.

En els concerts, les persones amb discapacitat intel·lectual estaran integrades en la formació. Tots tocaran instruments –4 violins, 2 violoncels, 2 guitarres, 3 xilòfons, 1 tambor, 1 güiro, 3 panderetes i 1 cortina– i participaran en la coreografia i posada en escena. Com que la música ha estat creada a partir del conte de Saramago, el projecte també fomenta que els participants treballin una part actoral, de lectura, dansa, cant o arts plàstiques.

Amb l’estrena es culmina un llarg procés en què músics de cada orquestra han treballat, des de gener de 2016, amb persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant exercicis de percussió, ritme i corda. L’activitat dels tallers s’ha articulat al voltant de La flor más grande del mundo, a partir de la qual els participants desenvolupen microcomposicions que se sumen a l’obra original amb la finalitat d’implicar les persones en el procés creatiu. El resultat és el títol del projecte, un veritable i únic mosaic de sons.

Durant la presentació, Montserrat Chacon ha afirmat que “projectes com aquest aporten riquesa cultural i social a la nostra societat i permeten una mirada diferent, que enriqueix tant els músics com els participants de les entitats socials”.

Gabriel Fernàndez s’ha expressat en el sentit que “els nostres millors discursos són els nostres fets. I aquest és un projecte que ens obre a pensar que totes les persones tenim capacitats i totes es poden desenvolupar”. I ha afegit que “aquest és un projecte integrador, que va en la línia del treball que com a Govern volem desenvolupar”.

Els concerts

El concert a Sabadell serà el 24 de març, a les 9 del vespre, al Teatre La Faràndula. El de Barcelona serà 25 de març, a les 7 de la tarda, al Palau de la Música Catalana. El programa, interpretat per l’OSV, inclourà les obres E. Aragón: La flor más grande del mundo (projecte Mosaico de Sonidos); F. Chopin: Concert per a piano núm. 2, op. 21; S. Brotons: Simfonia núm. 3, i S. Smetana: El Moldava.

Dades pràctiques

  • Nombre d’orquestres: 14 de tot l’Estat
  • Participants: Orquestra Ciutat de Granada, Reial Orquestra Simfònica de Sevilla, Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, Oviedo Filharmònica, Orquestra Filharmònica de Gran Canària, Orquestra Simfònica de Tenerife, Orquestra Simfònica de Castella Lleó, Orquestra Simfònica del Vallès, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica d’Euskadi, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra i Cor de la Comunitat de Madrid, Orquestra Simfònica de Madrid i Orquestra Simfònica de Navarra.
  • Nombre de participants: 228 persones amb discapacitat intel·lectual a tot l’Estat. A Catalunya, 41 persones de les quals, 17 l’OSV i 24 a l’OBC.
  • Entitats de Dincat que participen a Mosaic de Sons a Catalunya (11 entitats): AcidH, Fundació Finestrelles, Fundació Pere Mitjans, Fundació Sant Pere Claver, Icària Iniciatives Socials, Taller Ariadna, TEB, Fundació Atendis, CIPO, Xalest i Andi Sabadell.

Més informació: http://www.sabadell.cat/es/cultura / www.osvalles.com / www.palaumusica.cat

Vídeo de presentació

© Foto: Juanma Peláez