PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

04
Març
2016

Les estacions Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major dels FGC entraran en funcionament el setembre vinent

L’inici de la redacció del projecte constructiu per a la integració urbana de l’àmbit de Can Feu, la cessió a l’Ajuntament de l’aparcamentsubterrani de la Pl. Major i la plantada d’arbres al parc del Nord, altres dels anuncis fets

Les estacions Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major dels FGC entraran en funcionament el setembre vinent

 

La Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest matí l’entrada en servei de les dues primeres noves estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sabadell, Can Feu | Gràcia (Sabadell Estació) i Sabadell Plaça Major, el proper mes de setembre.

 

L’anunci l’ha fet el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, que ha visitat aquest matí les obres del perllongament dels FGC, acompanyat per l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.

En el transcurs de la visita d’obres a l’estació de Sabadell Plaça Major, el conseller Rull ha confirmat que la posada en funcionament del perllongament es farà, tal com s’ha acordat amb l’Ajuntament, en dues fases: les estacions de Can Feu | Gràcia (Sabadell Estació) i Sabadell Plaça Major s’obriran al setembre vinent i la resta –La Creu Alta, Sabadell Nord i Ca n’Oriac–, a la primavera del 2017.

Segons ha informat la Generalitat, les obres a les estacions de Can Feu | Gràcia i Sabadell Plaça Major són les més avançades. Ja s’han acabat els treballs de construcció de les divisòries i el muntatge d’escales mecàniques i d’ascensors i, en aquests moments, es treballa en l’execució dels revestiments i paviments, com també en les diferents instal·lacions de ventilació, sanejament i enllumenat.

Abans de la visita d’obres, el conseller Rull ha signat el llibre d’honor de la ciutat a l’Ajuntament de Sabadell, on l’han rebut l’alcalde, Juli Fernàndez, i el tinent d’alcalde Maties Serracant, amb els quals ha mantingut una reunió de treball.

Alliberament de la rambla d’Ibèria

Per dur a terme les obres del soterrament de Sabadell Estació, al febrer de 2014 es va haver de tallar al trànsit la rambla d’Ibèria. Avui s’ha anunciat que, aproximadament un mes després que entrin en servei aquestes dues primeres estacions, es podrà alliberar l’espai i es tornarà a obrir la circulació en aquest punt de la ciutat.

Pel que fa a l’aparcament soterrat de l’estació de Sabadell Plaça Major, el conseller Rull ha explicat que el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) el cedirà a l’Ajuntament. Les dues administracions pactaran com la Generalitat recuperarà el cost de la inversió, que és de 3,9 milions d’euros.

4,4 quilòmetres més

Les obres d’infraestructura de tot el perllongament de Sabadell –túnels i recintes de les estacions– estan acabades des del febrer de 2015. Actualment estan en execució els treballs pendents de via i catenària; alimentació elèctrica; comunicacions i instal·lacions no ferroviàries de túnel, com també senyalització i enclavaments. Pel que fa a les altres tres estacions, les obres d’arquitectura i instal·lacions de la Creu Alta i Sabadell Nord estan en marxa. Només resten pendents d’inici les de Ca n’Oriac, que s’han adjudicat recentment.

El perllongament dels FGC a Sabadell inclou 4,4 quilòmetres de nova línia. Incorpora quatre noves estacions a la xarxa de transport públic (Sabadell Plaça Major, la Creu Alta, Sabadell Nord i Ca n’Oriac), la remodelació i el soterrament de Sabadell Estació –nova Can Feu | Gràcia– i la construcció d’unes cotxeres a Ca n’Oriac, al final de la línia. Aquesta actuació suposa una inversió de 430 milions d’euros.

L’alcalde ha expressat que

avui és un dia molt important per a la ciutat, perquè posem sobre la taula l’obertura de dues noves estacions de ferrocarril. Això representa poder oferir un nou servei públic i poder dinamitzar un espai emblemàtic de la ciutat com el Passeig i obrir el trànsit de la rambla d’Ibèria

Integració de l’àmbit de Can Feu

La Generalitat de Catalunya també ha comunicat l’inici de la redacció del projecte constructiu per a la integració urbana de l’àmbit de Can Feu. Aquest projecte, que estarà acabat en un termini d’uns sis mesos, concretarà la solució acordada amb l’Ajuntament per soterrar un tram d’uns 400 metres situat just abans de Sabadell Estació. El cost aproximat d’aquest soterrament és de 20 milions d’euros. L’execució d’aquesta obra no condicionaria en cap cas la posada en servei del perllongament, ja que s’ha planificat perquè es pugui dur a terme de manera independent.

En aquest sentit, l’alcalde, Juli Fernàndez, ha afirmat que

la Integració urbana és una prioritat per a la ciutat i des del consistori, conjuntament amb la Generalitat, treballem perquè sigui una realitat

Fernàndez ha afegit que

avui fem un pas important, que és l’inici de l’execució del projecte constructiu. Hi ha un consens a la ciutat perquè es faci el soterrament i des de l’Ajuntament instem a buscar el finançament per fer-ho possible

Recuperació de l’arbrat

Una altra de les novetats anunciades aquest divendres és que la Generalitat durà a terme la plantació de l’arbrat al parc del Nord, com a part de la recuperació de l’àmbit afectat per les obres. Ara s’impulsarà una nova actuació de reposició de l’arbrat, que suposarà una inversió per part de la Generalitat de 150.000 euros, que se sumen als 3,6 milions del procés de retirada de les terres.

L’alcalde ha afirmat que:

el compromís de la Generalitat de replantar arbres al parc del Nord és una molt bona notícia. Es tracta d’un primer pas per recuperar aquest espai per al barri i la ciutat

En aquest espai es van dipositar en el seu moment, i d’acord amb el govern de l’anterior mandat, les terres que s’extreien de les excavacions realitzades al nord de la ciutat. Davant la petició de veïns i consistori d’adaptar la superfície d’aquest àmbit a la nova configuració del futur parc previst en aquesta zona, el Departament va decidir retirar els 116.000 metres cúbics de terres dipositats.