PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
NOTÍCIES
21
Febrer
2018

Sabadell acull una trobada amb representants dels municipis on es programa el Cicle Òpera Catalunya

La jornada de treball coincideix amb els 30 anys del cicle i amb l’estrena avui de Don Carlo, de Verdi

Sabadell acull una trobada amb representants dels municipis on es programa el Cicle Òpera Catalunya

Sabadell ha acollit aquesta tarda una trobada institucional just abans de l’estrena de l’òpera Don Carlo, de Giuseppe Verdi, que inaugura els 30 anys del Cicle Òpera a Catalunya. A la sessió, que ha tingut lloc al Teatre Principal, hi han assistit representants polítics i tècnics dels municipis que comparteixen el Cicle –Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Tortosa, Vic i Viladecans–, com també representants de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona, de l'Associació Amics de l'Òpera de Sabadell (AAOS) i de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV).

En la trobada, s’ha posat de manifest el gran valor cultural que aporta el Cicle, que es troba plenament consolidat. En paraules de Maties Serracant, alcalde de Sabadell,

des de Sabadell pensem que és imprescindible buscar els suports necessaris per continuar potenciant el Cicle Òpera a Catalunya i ara tenim una magnífica oportunitat per fer-ho possible. Els municipis, de fet, vertebrem el territori també en l´àmbit cultural, i aquest Cicle n’és un exemple exitós.

Noves fórmules per a nous reptes: l’OSV i l’AAOS uneixen esforços

Per tal de donar un nou impuls al Cicle, els participants han coincidit a identificar els nous reptes: enfrontar-se al mercat actual amb eines de gestió més eficients, enfortir el treball en xarxa dels municipis implicats, reforçar la comunicació i la difusió, ampliar la base del públic arribant a noves generacions i nous públics així com garantir l’estabilitat econòmica millorant i diversificant les fonts de finançament.

La primera iniciativa per aconseguir aquestes fites s’ha presentat de la mà de l’Orquestra Simfònica del Vallès i els Amics de l’Òpera de Sabadell, que ja treballen plegats per sumar esforços en una col·laboració encara més estreta. Les dues associacions han presentat als assistents el seu acord per consolidar una integració d’institucions i equips, que desenvoluparà una gestió professional optimitzant recursos, potenciant la visibilitat i la imatge de les dues entitats, incrementant la capacitat d’oferir confiança a públics, equipaments, institucions i patrocinadors tot garantint l’òptima qualitat artística en totes les produccions.

Montserrat Chacon, regidora de Cultura, s’ha expressat en el sentit que

tenim davant una oportunitat per ajudar a vertebrar el país, buscar més equitat, invertir en cultura, poder despertar emocions del públic, compartir sinergies i treballar en xarxa tot buscant complicitats. En definitiva, ens trobem davant d’una veritable conquesta cultural compartida”.

Sabadell aporta òpera al territori català

El Cicle, inaugurat a la temporada 1988-1989 per iniciativa de la Generalitat de Catalunya i l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, té per objectiu fer arribar l’òpera en viu al territori català, descentralitzant aquesta disciplina artística circumscrita fins llavors a la ciutat de Barcelona.

Després de 30 temporades s’han portat a terme 823 funcions, 62 títols i 21 concerts operístics de 28 autors, amb la participació de 601 artistes. En total, hi ha assistit 665.000 espectadors.

Les produccions del Cicle s’han pogut veure a Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Manresa, Mataró, Viladecans, Badalona, Vilafranca del Penedès, Terrassa, Olesa de Montserrat, Vic, Sitges, Tarragona, Reus, Tortosa, Valls, Cervera, Lleida, Balaguer, Girona, Figueres, el Festival de Cap Roig, el Festival de Blanes i, fora de Catalunya, a Andorra, Oviedo, Múrcia, Jerez de la Frontera i Montevideo.

Cal destacar, a més, el gran valor del cicle com a oportunitat de professionalització per a nous talents. Són centenars els joves cantants que al llarg de tots aquests anys han pogut construir la seva carrera lírica en els escenaris arreu de Catalunya per continuar després en els principals teatres operístics europeus.