PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
ARTICLES D'OPINIÓ
29
Març
2018

Espai públic i (falta de) ètica política

Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic

Espai públic i (falta de) ètica política

Començaré parlant d'espai públic i acabaré parlant d'ètica política. O més aviat de la seva absència. A Sabadell hi ha una gran quantitat d'espais que, tot i que són d’ús públic –per on passen lliurement persones i fins i tot vehicles–, no pertanyen a la ciutat, sinó que tenen un propietari o una comunitat de propietaris. Per exemple els espais comuns entre els blocs de Sant Julià, parts de la vorera de l'avinguda de Josep Tarradellas o la majoria de carrers de Nostra Llar.

Són espais on l'Ajuntament no pot invertir-hi diners perquè, pel fet de ser privats, podria ser acusat de malversació de diner públic, encara que actués per a un bé de la ciutat. Aquesta figura urbanística ha estat un problema per a tots els regidors i tècnics responsables del manteniment dels carrers de Sabadell des de fa molts anys.

Després de dos anys d’analitzar-lo a fons amb juristes i tècnics municipals, hem elaborat un protocol d'actuació que ens permet fer determinades actuacions en aquests espais i que no incompleix la legislació. Protocol que ja hem començat a aplicar i que a poc a poc s'anirà notant.

A Sabadell hi ha una gran quantitat d'espais que, tot i que són d’ús públic no pertanyen a la ciutat, sinó que tenen un propietaris. Per exemple els espais comuns entre els blocs de Sant Julià, parts de la vorera de l'avinguda de Josep Tarradellas o la majoria de carrers de Nostra Llar.

No obstant això, hi ha alguns carrers a Sabadell, com el carrer de la Gomera, als Merinals, que no entren en aquest criteri perquè són espais estrictament privats, és a dir, sense servitud d'ús públic. Els veïns podrien posar-hi una cadena i impedir el pas de cotxes per aquest carrer –no de persones, però sí de cotxes–. Per aquest motiu mai ha tingut manteniment municipal, ni del Govern actual ni dels anteriors, excepte algunes actuacions puntuals. Sí que consta dins el programa de neteja, hi ha estat sempre i hi continua sent, per salubritat pública i perquè es permet transitar als que no són veïns, però no es troba dins del manteniment. El protocol que hem desenvolupat no pot incloure aquest carrer i per aquest motiu ja fa alguns mesos que treballem amb els veïns per trobar una sortida a aquesta situació. Una sortida que sigui legal i que ens permeti dignificar aquest carrer com es mereixen els seus veïns.

Fins aquí la part d'espai públic. Passem a la de (falta de) ètica política. Els mitjans publicaven fa unes setmanes una nota de premsa de Ciutadans denunciant la situació del carrer de la Gomera. En aquesta nota el Sr. Adrián Hernández afirmava que el carrer està abandonat i que el Govern s'excusa en la figura d'espai privat d'ús públic per no fer ni manteniment ni neteja d'aquest carrer, i que abans sí que es feia (quan ni abans s’hi feia manteniment, com ara, ni ara s'ha deixat de netejar el carrer, com abans). Acaba dient que és un exemple de la deixadesa amb què aquest Govern tracta l'espai públic de la ciutat. La foto que acompanyava la nota mostra un carrer que té molts més que dos anys i mig de deixadesa, desmentint per si sola el text.

hi ha un estil en política en què no és important quanta veritat hi ha en el que es diu, sinó fins a quin punt es crida a dir-ho. Per desgràcia, cal recordar constantment que no tot val en política i que la fi no justifica els mitjans.

El fet és que Ciutadans es va assabentar de les actuacions que el Govern està duent a terme respecte d’aquesta qüestió, ja sigui per algun veí, ja sigui per la informació que els facilita el mateix Govern. I, seguint la seva política habitual, abans que se solucioni el problema van sortir a denunciar-lo, perquè sembli que ha estat gràcies a ells que s'ha solucionat. No és la primera vegada que això passa; en tenim un exemple amb la reparació que es va dur a terme a l'avinguda de Barberà o, la més recent, amb els parterres de Sant Julià.

Jo d’això en dic política estil Sálvame o estil Mujeres, hombres y viceversa, en què no és important quanta veritat hi ha en el que es diu, sinó fins a quin punt es crida a dir-ho. Per desgràcia, cal recordar constantment que no tot val en política i que la fi no justifica els mitjans. I jo em pregunto: si estant a l'oposició es permeten manipular d'aquesta manera la informació per obtenir rèdit electoral, què no farien si un dia arribessin a governar.


Xavier Guerrero

 

Xavier Guerrero, regidor d'Espai Públic @6qtxeig