PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

La ciutat s'ha dotat d'un conjunt de mapes per avaluar, corregir i gestionar la problemàtica del soroll: mapa de soroll, mapa estratègic de sorollc i mapa de capacitat acústica.

MAPA DE SOROLL DE LA CIUTAT. El mapa de soroll de la ciutat de Sabadell representa un anàlisi de la situació acústica existent al municipi, i es configura a partir d'un mostreig de curta i llarga durada en punts representatius de la ciutat. Al 2013 i al 2019, s'ha actualitzat el mapa de soroll de la ciutat inclòs en el mapa estratègic de soroll de Sabadell corresponent a tots dos anys. Cal veure doncs l'apartat corresponent (més avall).

MAPES ESTRATÈGICS DE SOROLL.  El mapa estratègic de soroll és un mapa dissenyat per a avaluar globalment l'exposició al soroll produït per diferents fonts de soroll en una zona determinada. Es conforma per aquelles aglomeracions de població superior als 100.000 habitants.

MAPA ESTRATÈGIC SOROLL SABADELL. Al novembre de 2019 s'ha actualitzat el mapa estratègic de soroll de Sabadell. Accedeix al document del Mapa estratègic de Soroll de Sabadell 2019 aquí.

Si vols consultar les dades obertes de soroll de la ciutat, clica aquí.

MAPA ESTRATÈGIC SOROLL VALLÈS OCCIDENTAL I. En el cas de Sabadell, de forma conjunta amb els municipis de Barberà del Vallès i Badia del Vallès forma l'aglomeració Vallès Occidental I. Accés a la informació dels Mapes Estratègics de Soroll de les aglomeracions de tota Catalunya aquí.

El mapa estratègic de soroll del Vallès Occidental I, realitzat en una primera instància al 2009 i actualitzat al 2013 i 2019, s'aprova mitjançant Resolució de la Generalitat de Catalunya. La versió vigent correspon a la Resolució TES/3396/2020, de 22 de desembre, per la qual s’aprova el mapa estratègic de soroll de l’Aglomeració d’àmbit supramunicipal Vallès Occidental I, constituïda pels municipis de Sabadell, Barberà

del Vallès i Badia del Vallès, corresponent a la fase 3 (2017-2022) de la Directiva 2002/49/CE, de 25 de juny,sobre avaluació i gestió del soroll ambiental. Presenta els nivells acústics de Lden (dia-vespre-nit), Ld (dia) i Ln (nit) a més de la població exposada en trams de 5 dB(A). Accedeix a les dades del Mapa Estratègic de l'Aglomeració Vallès Occidental I (2019).

MAPA DE CAPACITAT ACÚSTICA. Els mapes de capacitat acústica estableixen les zones de sensibilitat i fixen els objectius de qualitat en un territori determinat, i es desenvolupen segons el Decret 245/2005 i Decret 176/2009.  

A nivell municipal, el mapa de capacitat acústica es va realitzar al 2009 en una primera fase. Arran de la publicació del Decret 176/2009, s'actualitza el mapa de capacitat, aprovat pel ple en sessió de 21 de desembre de 2010. Té una vigència per 10 anys. 

El Mapa de Capacitat Acústica de Sabadell s'ha actualitzat d'acord amb la normativa vigent. Aquí podeu consultar la versió actualitzada del Mapa de Capacitat Acústica de Sabadell (2021).  Aquesta versió és vigent des de 16 de desembre de 2021.

El Mapa de capacitat acústica de Sabadell presenta la zonificació acústica del municipi dividida en vuit categories.

ALTRES MAPES SOROLL. Per accedir a altres mapes de soroll d'altres indrets de Catalunya, consultar el web de la Generalitat de Catalunya aquí.
 

 


S'ha implantat una xarxa de sensors de qualitat acústica que permetrà informar a la població en temps real i en format obert a la ciutadania dels nivells acústics de localitzacions estratègiques de la ciutat.

imatge sensorsQAEs tractarà d'una xarxa amb equps de diferent tipologia: 

- sonòmetres associats a la xarxa mixta de mesura de qualitat de l'aire i soroll del programa EDUSI_Sabadell OT207 [cofinançat al 50% amb fons FEDER-EDUSI, corresponents al programa DUSI_Sabadell, OT207] i de tipus II.

- estacions estrictament associades a l'avaluació acústica [de tipus II] que puguin complementar l'avaluació carrer a carrer de la ciutat, i sumar dades per la modelització i/o pronòstic dels nivells de qualtiat acústica de la ciutat i mapificació [pendent de decidir ubicacions].

Les ubicacions dels sensors se situen a:

Podeu accedir a les dades a temps real de totes les estacions aquí.

 

 

 
L'ordenança té per objectiu regular les mesures i instruments municipals necessaris per prevenir i corregir la contaminació acústica. Resten sotmesos a l’Ordenança qualsevol instal·lació, maquinària, projecte de construcció, comportament, o activitat de caràcter públic o privat, incloses als annexos, susceptibles de generar contaminació acústica per soroll, per vibracions o per soroll i vibracions.  L'ordenança de soroll i vibracions de Sabadell va ser aprovada pel ple municipal el 2010 i finalment publicada amb data 15 de febrer de 2011, vigent des de 2011 doncs.
 
El text de l'ordenança segueix les directrius establertes per l'Ordenança Tipus (model A) generada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i consensuada amb la Diputació de Barcelona i les dues associacions municipalistes de Catalunya, i inclou algunes especificats pròpies del municipi. Descarregar TEXT COMPLET ordenança.

Guia Mediacio Soroll Sabadell

 

SERVEI DE MEDIACIÓ. Per casos de conflicte entre veïnatge, soroll provinent d’animals de companyia i/o elements comunitaris, es recomana la utilització del Servei de Mediació Comunitària de la ciutat. Són professionals de la mediació, neutres, que treballen amb l’objectiu de reduir la conflictivitat, millorar el benestar i soluciona de forma no judicial les queixes de soroll entre veïnat. Servei de Mediació municipal de Sabadell. Telèfon: 937453172. Més informació

Descarrega’t la guia de Mediació sobre sorolls a la ciutat.

 

SUSPENSIÓ OBJECTIUS QUALITAT ACÚSTICA. D’acord amb la normativa vigent, i en base a l’Ordenança municipal, l’Ajuntament té potestat per suspendre els objectius de qualitat acústica d’una zona determinada per un període de temps delimitat, de forma justificada. De forma anual, l’Ajuntament suspèn els objectius de qualitat acústica per la celebració de la Festa Major de la ciutat a principis de setembre.  Suspensió objectius de qualitat acústica FESTA MAJOR 2023 [+]

D'acord amb la normativa vigent en matèria acústica, els ens locals poden elaborar Plans d'Acció, que poden ser de dos tipus segons la normativa vigent:
a) Plans d'acció en matèria de contaminació acústica, per a la preservació i millora estratègica de la qualitat acústica de les infraestructures de transport i les aglomeracions.
b) Plans específics de mesures per minimitzar l'impacte acústic, per a la millora progressiva de la qualitat acústica en les zones acústiques en les quals se sobrepassin els objectius de qualitat acústica corresponents.

imatge plaacciosoroll

D'aquest segon tipus, Sabadell es va dotar del seu Pla d'Acció per la Millora de la Qualitat Acústica de Sabadell (pel període 2012-2017), aprovat pel Ple municipal el 3 de juliol de 2012. 

PLA d'ACCIÓ DE SOROLL DE SABADELL 2021-2025

Amb suport de la Diputació de Barcelona els serveis tècnics de l'Ajuntament de Sabadell han elaborat el Pla d'Acció de soroll de la ciutat corresponent al període 2021-2025, aprovat inicialment al ple d'octubre de 2021, i vigent des del 16 de desembre de 2021.

Aquí podeu consultar el Pla d'Acció de Millora de Qualitat Acústica de Sabadell 2021-2025.  

 

PLA D'ACCIO SOROLL DE L'AGLOMERACIÓ ACÚSTICA VALLÈS OCCIDENTAL I.

Segons la normativa vigent, Sabadell conforma una aglomeració urbana per la gestió de la qualitat acústica amb Barberà del Valles i Badia del Vallès. A més del mapa de l'aglomeració, es configura un Pla d'Acció per l'Aglomeració Vallès Occidental I.

La versió vigent del Pla d'Acció correspon a la publicació de 3 d'octubre de 2022 mitjançant publicació al DOGC del Pla d’Acció de l’Aglomeració del Vallès Occidental l. Per tal d'accedir al document del Pla d'Acció la red’aprovació es troba disponible al web específic de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

SONS DE SABADELL

Sons de Sabadell és un projecte de ciència ciutadana que vol estudiar els paisatges sonors de la ciutat, especialment les zones tranquil·les pel seu valor ambiental i en la qualitat de vida de les persones.
Han participat alumnat d'escoles de primària i instituts de la ciutat, que han rebut sessions específiques de formació així com una descoberta acústica activa de l'entorn geogràfic de cada centre (passejada acústica), en col·laboració amb la Universitat La Salle-URL, replicant el projecte Sons al Balcó.

De forma complementària es va obrir el projecte a tota la ciutadania, per tal de dibuixar el mapa de les zones tranquil·les de la ciutat.
Durant la primavera del 2022 es va poder compartir la proposta de zona tranquil·las omplint un petit qüestionari i se sol·licitava pujar un vídeo de 30 segons de durada i sense cares ni veus reconeixibles des del mòbil. Pots consultar els resultats finals Sons de Sabadell, clica aquí.

GAP-NOISE

Gap noise logo color

L'Ajuntament de Sabadell participa del projecte de recerca GAP_NOISE (Global Acoustic Interaction and Psychoacoustic impact of the autonomous vehicles in interior and exterior NOISE), un projecte Marie Skłodowska-Curie de quatre anys (2023-2027) per a la formació d'investigadors doctors en el camp de la mobilitat urbana amb especial atenció als vehicles electrificats amb sistemes d'assistència a la conducció com ara vehicles autònoms.

Sabadell participarà en activitats de formació en matèria de Soundscape, gestió acústica a escala urbana i percepció acústica. Més informació del projecte.  

SETMANA SENSE SOROLLS

imatge sensibilitzacioSoroll

La Setmana Sense Sorolls promou iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, Coordinada per la Generalitat de Catalunya. Inclou activitats de caràcter públic i privat com ara la sensibilització i l’educació ambiental, visibilització de les eines de gestió i control i impuls de la col·laboració entre administracions.Sota el lema ‘Silenciem el soroll!’, per exemple, la #SSS2019 a Sabadell va tenir com a objectiu posar en valor totes aquelles actuacions i/o accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn. L'any 2021, sota el lema #StopSoroll, l'Ajuntament col·labora en l'elaboració de  materials divulgatius, entre ells, una selecció de pel·lícules i documentals especialitzats en acústica i la problemàtica del soroll.  Més informació.

SENSIBILITZACIÓ ACÚSTICA EN EDUCACIÓ FORMAL: CIUTAT I ESCOLA.

ciutatiescolaEn el marc del programa Ciutat i Escola per educació formal (de 0 a 18 anys), s’ofereixen als centres educatius les següents activitats sobre la contaminació acústica:

 

CONGRÉS D'ACÚSTICA DE CATALUNYA.

acusticat congres acustica catalunyaSabadell participa de la coorganització del Congrés d’Acústica de Catalunya, celebrat bianualment. És un espai de debat, reflexió, resolució de reptes i dilemes acústics per avançar en la qualitat ambiental de la nostra societat. La primera edició va tenir lloc a Sabadell el 2016, la segona edició a Terrassa el 2018, la tercera edició es va realitzar els dies 14-15 d'octubre de 2020 a Sant Cugat del Vallès. La quarta edició es planifica pels dies 25 i 26 d'abril de 2022 a Granollers.

Dimarts 7 d'abril de 2020 a les 13:30h
Ubicació: Escola Miquel Martí i Pol