PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Artèxtil

Una mica d’història

Una mica d’història

La fàbrica Artèxtil es tracta d'un conjunt industrial a la zona de Covadonga construït en diferents moments de la dècada dels anys 40 del segle XX.

Situada a l’illa compresa entre el carrer de Vidal (Gran Via), carrer de Quevedo, carrer de Covadonga i carrer de Romeu, ocupa una superfície de 14.224 m2.

El promotor fou Josep Garcia-Planas, que l’encarregà a l’arquitecte Santiago Casulleras. El projecte original es 1940 i la llicència es concedí el 1941. El constructor fou en Pere Arderiu.

Es tracta d’un conjunt fabril model d’arquitectura racionalista.

La seva execució te dues fases ben diferenciades: La de 1941-1949, quan es va construir la part de la meitat sud de l’illa i que segueix el projecte original i la de 1950-1963, quan es construeix la meitat nord del recinte, aquesta part no segueix el projecte original.

Cal destacar la xemeneia (1945) de base quadrada i cos octogonal projectada per Arnau Izard i coronada també per un octògon amb decoració complexa dissenyat per l'arquitecte del conjunt fabril, en Santiago Casulleras.

Més informació sobre la fàbrica Artèxtil a la fitxa del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Sabadell [+]

L’Artèxtil, seu de formació en l’àmbit de la salut

L’Artèxtil, seu de formació en l’àmbit de la salut

La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, per acord de data 25 d’abril de 2022, va aprovar l’increment de 150 places d’estudis de Grau d’infermeria per a la Universitat Autònoma de Barcelona, qui destinarà 75 places per al Grau d’Infermeria que s’impartirà a la Unitat Docent del Parc Taulí de la Facultat de Medicina de la UAB, i més concretament a l’edifici de l’Artèxtil.

L’antiga fàbrica Artèxtil, de propietat municipal i bé cultural d’interès local, podrà ser rehabilitada per a esdevenir contenidor d’un ús de gran interès públic, social i econòmic.

Serà una peça estratègica que, un cop dotada d’activitat, formarà part d’aquest ecosistema que farà possible aquest nou model de desenvolupament a l’entorn de les Ciències de la Vida i de la Salut.

Al novembre de 2022  el ple municipal aprovava els primers passos per a fer possible que aquest espai sigui destinat  a la formació, la recerca, la innovació i la creació d’empreses en l’àmbit de les Ciències de la Vida i de la Salut, per una banda l’atorgament d’una subvenció regulada per un conveni, a favor de la UAB destinada a la rehabilitació de l’edifici de l’antiga fàbrica de l’Artèxtil per ubicar-hi la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la UAB on s’impartiran els estudis d’infermeria (Grau d’Infermeria).  Es tracta d’una subvenció directa de 4.000.000 euros, sobre un cost total previst d’actuació de 5.777.000 euros, derivat dels estudis previs realitzats. Per tant, la UAB aporta 1.777.000 com a fons propis.

De l’altra, El Ple de l’Ajuntament de Sabadell aprovava, al novembre de 2022,  la cessió del dret de superfície de l’antiga fàbrica Artèxtil a favor de la UAB i per un període de 50 anys, per implementar-hi les activitats comuns de la universitat pública, des de la formació, en totes les seves vessants, la recerca, el suport a la innovació, el suport a la creació d’empreses, i els serveis complementaris a totes aquestes activitats.

En una primera fase es preveu la posada en funcionament d’una part de la totalitat de l’edifici de l’Artèxtil, corresponent a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la UAB on s’impartiran els estudis d’infermeria.

Aquesta unitat docent està destinada a impartir la docència teòrica-pràctica d’aquests estudis amb una capacitat màxima simultània de 150 estudiants del grau d’Infermeria. La missió d’aquesta unitat docent és formar els futurs professionals del sistema sanitari, possibilitant que l’alumnat entri en contacte directe amb el personal assistencial, mèdic i d’infermeria, i amb els pacients a més de que puguin adquirir els coneixements i les habilitats inherents a la formació clínica.