PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

17
Maig
2019

Finalitzen les obres de transformació de la plaça on hi havia el Vapor Cusidó en un nou parc públic multiusos

Les obres han costat 503.816,17 euros

Finalitzen les obres de transformació de la plaça on hi havia el Vapor Cusidó en un nou parc públic multiusos

Les obres de transformació de la plaça on hi havia el Vapor Cusidó, al barri de la Creu Alta, en un nou parc públic multiusos de 5.322 m2 acaben demà dissabte. Les obres, que van començar el 12 març de 2018, han tingut un cost de 503.816,17 euros.

El disseny d’aquest nou espai, circumdat pels carrer del Montseny, Sant Miquel, Antoni Cusidó i Montllor i Pujal, ha comptat amb la col·laboració veïnal i reflecteix la memòria del seu passat industrial, amb tres eixos: el domèstic-urbà; l’industrial-verd i el productiu-didàctic.

L’eix domèstic-urbà

Les obres han recuperat part de les plataformes que hi havia, les quals s’han configurat com a “llocs” nous, assimilables a espais interiors. Els espais es reparteixen de manera perifèrica, per alliberar un àmbit central de múltiples usos. D’aquesta manera es combinen un espai de gran capacitat amb llocs per dur-hi a terme activitats diverses de dimensions menors, de manera que s’hi puguin fer activitats per a edats, costums i necessitats diferents.

La xemeneia de l’antic vapor busca també assenyalar el terreny d’una manera diferent, sense perdre la contundència que, com a fites urbanes, tenien les xemeneies a Sabadell. Qui vulgui entrar en el seu petit recinte podrà veure tot l’entorn de la plaça si mira a través de la malla que l’envolta. La malla, junt amb el revestiment del pòrtic, emulen geomètricament el dibuix del mocador de fer farcells, l’altre element fonamental del conjunt, el teixit.

L’eix industrial-verd

Per atendre aquest eix s’ha aprofitat la forma rectangular del solar. S’hi marca el contrast entre les restes dures i impermeables –la caldera, la carbonera, el pou i la xemeneia– i l’extrem oposat adjacent al carrer d’Antoni Cusidó, on se situa la zona humida. Aquest darrer és un entorn de  terra on s’ha plantat l’exemplar més gran d’arbre –contraposant-lo a la ubicació de la xemeneia–,  que farà la funció de recollir les aigües superficials de pluja per poder-les aprofitar. Alhora, serà un petit reservori de protecció de varietat de flora i fauna possible en aquesta part de la ciutat.

L’eix productiu-didàctic

En aquest eix hi ha un petit aiguamoll recreat, amb uns bancs on el visitant i els escolars podran rebre explicacions de la totalitat de l’espai. En altres emplaçaments, on hi ha les restes arqueològiques, hi ha col·locats rètols que expliquen què són els diversos elements.