PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

URBANISME I TERRITORI

16
Setembre
2016

L’Ajuntament de Sabadell inicia els tràmits per recuperar els terrenys de la caserna de la Guàrdia Civil per a la ciutat

L’objectiu és revertir de forma gratuïta la cessió d’un espai que ja és propietat municipal

RPCasernaGCL’Ajuntament de Sabadell ha iniciat el procediment jurídic-administratiu per revisar tots els actes administratius fets en relació amb la cessió de l’espai on s’ubicava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, amb l’objectiu de recuperar aquest equipament i aquest espai de 9.212,79 m2 per a la ciutat.

L’anunci l’han fet avui en roda de premsa l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Glòria Rubio. Ambdós polítics han avançat que, després d’un any de treball i de converses amb el 

Ministeri de l’Interior, per revisar les actuacions municipals posteriors a 2005, es portarà al Ple municipal d’aquest mes de setembre aprovar l’inici d’aquest procés de revisió. Fernàndez i Rubio han afirmat que en el cas que el Ple ho aprovi, l’Ajuntament sol·licitarà a la Comissió Jurídica Assessora –òrgan consultiu depenent de la Generalitat de Catalunya– un dictamen preceptiu i vinculant, que determinarà i valorarà la validesa dels actes administratius relacionats amb la cessió d’aquest espai.

Per a Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell,

és voluntat del govern de la ciutat buscar el bé comú i defensar els drets de la ciutadania. I és per això que tenim tot el dret de recuperar per a la ciutat i de forma gratuïta un espai que ja és propietat municipal.

La titularitat municipal de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil

L’edifici de la caserna de la Guàrdia Civil a la ciutat, situat a la Gran Via, data de principis del segle XX. Es va construir amb aportacions de l’ajuntament i privades amb l’objectiu de cedir l’edifici per a l’ús i l’allotjament d’aquest cos i amb la condició que, un cop es deixés d’utilitzar amb aquesta finalitat, l’edifici retornava al patrimoni municipal.

El 1998 un conveni signat entre l’alcalde Antoni Farrés i el director general de la Guàrdia Civil, Santiago López Valdivieso, establia el retorn a la ciutat dels terrenys on hi havia ubicada l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.

Així, el 1999, la caserna quedava inscrita al Registre de la Propietat núm. 2 de Sabadell a favor de l’Ajuntament com a legítim propietari.

A partir del 2005, l’Ajuntament pacta amb el Ministeri de l’Interior la desafecció de l’immoble a l’ús de caserna a canvi d’una compensació.

L’agost de 2006 se signava un conveni entre el llavors alcalde, Manuel Bustos, i el ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, segons el qual, a canvi de recuperar aquest equipament, ja aleshores de propietat municipal, el consistori sabadellenc havia de compensar el Ministeri de l’Interior amb 3 milions d’euros i un solar nou, de 5.000 m2, on es podria edificar 10.000m2, per ubicar-hi les dependències del cos. Aquest conveni va ser aprovat per decret de l’alcalde l’octubre del mateix any.

Aquests acords del 2006 

a més de gravosos per a la ciutat són completament arbitraris, per la qual cosa l’actual equip de govern no està d’acord amb aquesta contraprestació,

ha dit Rubio, que també ha afegit que 

es tracta d’acomplir una llarga reivindicació de la ciutat per mitjà del seu teixit associatiu, que fa molts anys que reivindica aquest espai per a la ciutat .

Finalment, Fernàndez, ha volgut deixar de manifest que

estem iniciant el procediment per recuperar la caserna per a la ciutat, un espai que és nostre i que volem poder utilitzar per al benefici de la ciutat.