PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

04
Setembre
2022

Adrià Garcia i Lola Ache, guanyadors del Ball de la Bola 2022

Una seixantena de parelles hi ha participat aquesta tarda a la plaça de Sant Roc

Adrià Garcia i Lola Ache, guanyadors del Ball de la Bola 2022

La parella formada per Adrià Garcia i Lola Ache ha resultat guanyadora del Ball de la Bola que ha tingut lloc aquesta tarda a la plaça de Sant Roc. En total, aquest any hi ha participat una seixantena parelles.

El Ball de la Bola és una dansa que té origen en el Ball dels Hereus. El de la Bola es balla amb parella i n’hi pot haver un nombre indefinit. Agafa com a referent un tipus de beguda –la bola– que es bevia per la Festa Major del final del segle XIX, que consistia a barrejar, en una gran sopera, cervesa i gasosa amb un bolado al mig regat amb rom, el qual s’encenia.

Abans de començar el ball, però, s’ha celebrat el Seguici del Ball de la Bola, que ha sortit des de la Casa Duran. Es tracta de la passejada d’una comitiva que encapçala la parella guanyadora de l’any anterior, encarregats d’obrir el seguici que entra a la plaça.

En un primer moment, hi ha una passejada perquè s’hi puguin incorporar les parelles participants. Comencen llavors diferents etapes del ball fins a acabar en un vals jota, que les parelles balladores dansen tot sostenint una safata amb una copa de bola. Guanya la parella capaç de mantenir dreta la copa seguint el ritme que, de mica en mica, es va intensificant. Al final del ball, es reparteix la tradicional beguda de la bola entre els assistents.

El Ball de la Bola l’organitza l’Esbart Sabadell Dansaire, entitat fundada el 1977, que es dedica a la recerca, la recopilació, l’ensenyament i difusió de les danses tradicionals dels Països Catalans.