29
Maig
2014

El Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CASD) es trasllada el proper dilluns de la plaça del Gas a l’edifici Santa Fe de la Corporació Sanitària Parc Taulí

El trasllat s’emmarca en el procés per assolir la plena integració entre la xarxa de serveis de salut mental i la xarxa d’atenció a les addicions

A partir del proper dilluns, 2 de juny, el Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CASD), actualment situat a la plaça del Gas, 1, prestarà els seus serveis al centre Salut Mental Parc Taulí, concretament als espais ambulatoris de l’edifici Santa Fe. El trasllat s’emmarca en el procés per assolir la plena integració entre la xarxa de serveis de salut mental i la xarxa d’atenció a les addicions, un objectiu ja contemplat al Pla Director de Salut Mental i Addicions de la Generalitat de Catalunya.

El CASD de Sabadell és un servei ambulatori públic d’atenció especialitzada dels trastorns per ús de substàncies addictives. És el centre de referència per a la població de Sabadell, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Montcada i Reixac, Polinyà, Sant Llorenç Savall i Sentmenat. Actualment és un dels 65 Centres que conformen la Xarxa d’Atenció i Seguiment de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat.

En paraules de la regidora de Salut de l’Ajuntament de Sabadell, Cristina Moreno,

el servei d'atenció a les drogodependències  va ser un recurs pioner que va crear l'Ajuntament a finals de l'any 1980  per donar resposta a unes necessitats no cobertes en aquell moment pel sistema sanitari públic. Els programes que es presten des del Centre han anat evolucionant adaptant-se als nous tractaments i coneixements disponibles sobre les diferents substàncies addictives”. Així mateix, ha afegit que “amb el trasllat es facilita la continuïtat assistencial, homogeneïtzant criteris i evitant disfuncions i duplicitats. Aconseguim, en definitiva, una atenció encara millor.

La finalitat del CASD és proporcionar una atenció integral i de qualitat als pacients i les seves famílies, a partir d’una tasca multidisciplinar. En aquest sentit, els professionals -hi treballen metges, psiquiatres, psicòlegs, diplomats en treball social i infermeria, auxiliars d’infermeria, monitors i  auxiliars administratius-  fa temps que actuen de forma coordinada amb els professionals de Salut Mental Parc Taulí.

Des de l’any 1997 el centre Salut Mental Parc Taulí ofereix serveis especialitzats vinculades al tractament de les addiccions, concretament des de la Unitat de Desintoxicació - ubicada a la planta d’hospitalització de Salut Mental - i des del Programa de dispensació de metadona que, amb la incorporació dels usuaris provinents del CASD, rebran atenció en un mateix espai del recinte hospitalari totalment reformat al setembre del 2013.  

El trasllat del CASD a l’edifici Santa Fe suposarà una nova empenta a la coordinació de serveis i l’atenció integral dels pacients, almenys un 25% dels quals ja eren pacients compartits dels dos serveis, segons recorda el director executiu de Salut Mental Parc Taulí, Diego Palao, que també insisteix

en les noves oportunitats de desenvolupament professional i de millora de la qualitat assistencial per a les persones amb problemes d’addiccions que suposa el treball en l’entorn integrat d’un hospital universitari com és el Parc Taulí.

Des del Centre d’Atenció a les Drogodependències, s’està informant als usuaris i familiars sobre la nova ubicació, els horaris d’atenció, programació de visites i altres serveis. Així mateix, aquestes dades es podran consultar a les Oficines de  Sabadell Atenció Ciutadana (010), a www.sabadell.cat/sabadellsalut i www.tauli.cat

Una mica d’història

L’any 1980, l’Ajuntament de Sabadell va crear el “Centre de Salut Mental, Alcoholisme i d’altres Toxicomanies”, que l’any 1989 es va convertir en el “Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències” (CASD). Des d’aleshores, el CASD forma part de la Xarxa de Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de Catalunya.