22
Setembre
2022

El centre de creació laSala presenta una programació de tardor marcada per la implicació de públic, artistes i agents locals

Es reforça el concepte #laSala360 per generar sinergies entre les diferents línies de programació

El centre de creació laSala presenta una programació de tardor marcada per la implicació de públic, artistes i agents locals

laSala, Centre de Creació d’Arts per a les Famílies, inicia un nou període aquesta tardor amb un programa artístic “360º” marcat per la transversalitat entre les activitats, professionals i els diferents públics i destinataris del centre. L’objectiu és que les diferents línies d’actuació del centre (creació, exhibició, formació i recerca) s’entrecreuin per tal de crear sinergies i retroalimentar els processos creatius.

L’equipament, amb seu a Sabadell i referent català de les arts escèniques adreçada a un públic familiar, ha presentat avui la seva programació per al darrer trimestre de l’any. L’acte ha comptat amb la presència de Carles de la Rosa, regidor de Cultura; Eulàlia Ribera, directora de laSala i codirectora del Festival elPetit, i Omar Meza, coreògraf i director de Da.Te Danza, companyia resident a l’equipament.

El regidor de cultura ha assenyalat que

“laSala trenca fronteres, surt del territori i de la zona de confort per cercar altres maneres de fer les coses i transmetre als més petits, a les famílies i a les persones educadores que l’art és transformador. És fonamental la investigació sobre com superar la frontera entre art i educació” i ha afegit que “laSala és un luxe que ens singularitza i que tenim a Sabadell, i que a través de la complicitat reverteix directament en el territori més proper, al barri”.

Entre les novetats previstes, el concepte #laSala360 proposa un itinerari d’accions transversals a la programació, accions pre i postfunció amb la voluntat de crear experiències artísticament completes. A més, laSala obre una nova línia de col·laboració amb les biblioteques municipals a través de propostes literàries lligades a la programació.

La directora de laSala, Eulàlia Ribera, ha explicat que

“el projecte de #laSala360 reafirma la voluntat de crear sinergies entre les diferents línies d’activitat del centre així com d’intensificar les relacions que s’han construït entre laSala i entitats, centre educatius, equipaments culturals i famílies. Per desenvolupar aquests nexes, la tasca de mediació ha estat clau”.

Propostes artístiques

Pel que fa a la creació, laSala acull aquest trimestre diverses residències. Entre elles, destaca la companyia Samfaina de Colors amb el seu espectacle Sense lluna, una proposta de km0 que s’estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa. Altres propostes en residència seran les de Zig Zag Danza -amb el seu espectacle mimesis, que ja ha passat per laSala i que es podrà tornar a veure al novembre al Festival elPetit- i la companyia Da.Te Danza, amb la seva última creació En Tierra de Nadie. Aquest últim s’estrenarà el dissabte, 24 de setembre, a la plaça del Pi. L’espectacle serà gratuït i adaptat en format de carrer per acostar propostes artístiques de qualitat al barri.

El director de Da.Te Danza, Omar Meza, explica que

“és un espectacle compromès de dansa contemporània adreçat al públic jove. Volem ser útils mostrant les dues cares de la migració: el benefici social, la seva aportació a la societat i la reconstrucció identitària de les persones migrants. Un recorregut pels drets humans a través de relats reals explicats en primera persona i on recuperem el carrer i l'escenari com a espais reivindicatius”.

En relació amb l’exhibició, destaca el projecte Perspectiva Futur, un programa pilot de “Lliure al Territori”. Es tracta d’una iniciativa del Teatre Lliure i de la Diputació de Barcelona que apropa als municipis de la demarcació diverses activitats escèniques, culturals i educatives i que arriba a laSala amb l’espectacle Frank. Aquest trimestre també passaran pel centre espectacles del Circuito d’Assitej Espanya com per exemple Biblioteca de Cuerdas y Nudos. Es tracta de propostes arriscades i innovadores que conviden a la reflexió i a l’ampliació de la mirada.

Tot plegat es complementa amb el programa Mestres que es mouen, un pla de formació per a docents d’escola bressol i educació infantil. La proposta convida al professorat i a artistes nacionals i internacionals a creuar conjuntament les fronteres entre Art i Educació, connectant amb els reptes socials i les competències compartides. L’oferta formativa ja es pot consultar al portal web https://lasalateatre.cat/ca/mestres-que-es-mouen.html i les inscripcions als diferents tallers ja estan obertes.

Projecció internacional de laSala

Aquesta temporada, laSala continuarà treballant en la seva projecció internacional i la seva implicació en diversos projectes europeus.

Així, el centre participa en el projecte Interstice, una iniciativa relacionada amb les arts i l’educació que compta amb la col·laboració de la UAB i les universitats de Bath, Bologna i Stavanger.

laSala també col·labora en el projecte Community Impact, centrat en l’impacte de les arts en la salut cultural dels barris. Hi participen diversos professionals i equipaments municipals, a més d’altres institucions col·laboradores d’Escòcia, França i Holanda.

Babel és un altre exemple d’aquesta projecció internacional. laSala, juntament amb 13 socis, treballa en la investigació dels processos de comunicació i el diàleg intercultural en l’àmbit de les arts essències per a audiències joves.

Tots aquests projectes compten amb la col·laboració d’escoles, instituts i agents municipals per continuar connectat l’activitat de laSala amb la ciutat.

Nou web

Una altra de les novetats de la temporada és el llançament del nou web https://lasalateatre.cat/. Més dinàmic i accessible, té la voluntat de millorar la relació amb els diferents públics. Aquí s’hi poden comprar entrades, consultar els projectes i les residències i inscriure’s a cursos i tallers.

elPetit a Sabadell

Finalment, laSala treballa en els últims detalls de l’organització del Festival elPetit, orientat a públic de 0 a 5 anys. Enguany es portarà a terme del 12 al 27 de novembre a Sabadell, Igualada, Barcelona, Lleida, Olot, Sant Cugat, Viladecans, Granollers, Montcada i Reixac, Sant Quirze del Vallès i Sant Esteve Sesrovires.

A Sabadell, el festival inclourà més de 15 propostes artístiques nacionals i internacionals, espectacles i tallers.

Destaquen propostes de circ com Piste, piste, piste, que es podrà veure al Teatre Principal; actuacions musicals com Soul&Funk, que passarà per laSala, i espectacles com Ciudades, de la companyia Milímetro, una acció inclusiva que forma part del programa municipal Som Capaços per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

També en el marc d’elPetit, es portarà a terme la setena edició de l’Encontre Internacional d’Arts per a la (primera) infància, un espai per a la recerca, la formació, el diàleg i el treball en xarxa obert a docents i professionals del sector. L’Encontre es realitzarà del 19 al 20 de novembre a l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell.