18
Desembre
2018

El Museu d’Art presenta una videoinstal·lació de Claudio Zulian titulada “Imatges a l’ombra del temps: la fàbrica”

Forma part de 15 mostres més que es podran veure a la Virreina Centre de la Imatge de juny a octubre del 2019

El Museu d’Art presenta una videoinstal·lació de Claudio Zulian titulada “Imatges a l’ombra del temps: la fàbrica”

El dimecres 19 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, al Museu d'Art de Sabadell (MAS), tindrà lloc la inauguració de la videoinstal·lació Imatges a l’ombra del temps: la fàbrica, de Claudio Zulian. L’acte començarà amb la taula rodona: A l’espai llegim el temps: imatges del Vallès, a càrrec del mateix Zulian, artista i cineasta; de Bernat Lladó, geògraf, i de Josep M. Benaul, historiador. La mostra es podrà visitar al MAS fins al 27 de gener del 2019.

Aquesta mostra forma part de la sèrie de quinze videoinstal·lacions que porten el títol general de Vallès: fabricar passats, fabricar presents. Totes exploren quinze llocs amb la voluntat de temptejar el conjunt de les seves dimensions físiques i imaginàries. D’aquesta manera es constitueix una mena d’atles artístic –i a la vegada: històric, geogràfic, cultural i emocional– del Vallès.

La videoinstal·lació que es mostra al MAS tracta un dels eixos tant del paisatge físic com de la historia del Vallès: el passat industrial. Present físicament per la multitud d’edificis, sobretot dels darrers dos segles, escampats per tota la comarca, profundament ancorat en la memòria col·lectiva i sovint en la memòria individual dels seus habitants, el passat industrial no deixa de ser actual. La fàbrica i la màquina que es poden veure a la mostra –el Vapor de Cal Pissit– continuen allà i formen part del present, però en la modalitat particular de restes del passat. Corroboren que realment aquest passat va existir i, a la vegada, ens pregunten què cal fer-ne ara i quin ús donar-los.

Imatges a l‘ombra del temps: la fàbrica és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell, amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona. La producció és de l’Asociación Cultural Imágenes Imaginario i de la cooperativa Acteon.

Per la seva banda, el conjunt de les quinze videoinstal·lacions Vallès: fabricar passats, fabricar presents és un projecte de Claudio Zulian per a la Virreina Centre de la Imatge de Barcelona, en cooperació amb quatre ajuntaments del Vallès –Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallès i Ripollet– i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es podrà veure en forma d’exposició temporal els mesos de juny a octubre.

Més informació sobre Claudio Zulan