01
Setembre
2014

El Museu d’Història de Sabadell inaugura avui les dues exposicions temporals de l’equipament per Festa Major: Sabadell 1714. Les catorze cartes del duc de Bergwick i Llíria i Diccionari dels Teixits fets a Sabadell

Les exposicions són Sabadell 1714. les catorze cartes del Duc de Berwick i Llíria i Diccionari dels Teixits fets a Sabadell

Avui dilluns, 1 de setembre, a les 7 de la tarda, s’inauguraran les dues exposicions temporals que el Museu d’Història de Sabadell (c. de Sant Antoni, 13) obre coincidint amb la Festa Major de la ciutat. Es tracta de Sabadell 1714. les catorze cartes del Duc de Berwick i Llíria i Diccionari dels Teixits fets a Sabadell. La inauguració de totes dues mostres comptarà amb l’assistència de l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez; el regidor de Cultura i president de l’OAMA, Quim Carné; el director del Museu d’Història, Joan Comasòlivas, els comissaris de les exposicions i diversos representants del consistori i d’entitats de la ciutat.

Sabadell 1714. Les catorze cartes del duc de Bergwick i Llíria

Exposició produïda en el marc de la celebració del Tricentenari de la Guerra de Successió espanyola a Catalunya. S’hi exposen, de forma central, les 14 cartes escrites per James Fitz-James Stuart, duc de Berwick i Llíria, i adreçades al Consell de la Vila de Sabadell, entre el 21 de juliol i el 7 octubre de 1714. Berwick va ser el cap militar de les tropes borbòniques que va assetjar i ocupar finalment la ciutat de Barcelona l’11 de setembre d’aquell any, i aquestes cartes es conserven a l’Arxiu Històric de Sabadell.

La ciutat de Barcelona va estar assetjada des de l’estiu de 1713 per un immens i poderós exèrcit de les Corones de Castella i França, que al juliol de 1714 i sota comandament del duc de Berwick arribava als 39.000 soldats borbònics més uns altres 50.000 desplegats arreu de Catalunya per lluitar contra la resistència de fusellers de muntanya i miquelets. Aquesta situació va afectar de ple la vila de Sabadell, que es trobava a mercè dels exèrcits ocupants, alhora que amb partides de soldats catalans que recorrien la comarca i instaven a que els sabadellencs els hi donessin ajut.

Són un total de catorze cartes que van del 21 de juliol al 7 d’octubre. A nivell local, aquesta correspondència ens mostra com els consellers de Sabadell passaren d’un austriacisme militant durant tota la guerra a una actitud de col·laboracionisme en els moments finals d’aquesta. A nivell nacional, aquesta documentació ens mostra explícitament com el comandant en cap dels exèrcits borbònics amenaça els pobles que no es sotmetin a l’autoritat de Felip V amb castigar-los amb l’últim rigor, saquejant-los i cremant-los.

A la mostra també s’hi exhibeixen gravats i mapes de l’època, així com també llibres dels segles XVII, XVIII I XIX procedents del fons de la Biblioteca Antiquària de l’AHS, amb el complement d’algun objecte del fons del MHS.

És la primera vegada que es donen a conèixer aquests documents al públic en general i de ben segur seran tema de gran interès per a la historiografia catalana.

Aquesta mostra s’inclou dins d’una acció transversal de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, en la qual hi intervindran 23 museus, sota l’epígraf “Què ens queda del 1714?”.

A banda de poder visitar-la per Festa Major, durant la qual s’han previst visites guiades, aquesta exposició es mantindrà fins al 12 d’abril de 2015.

Diccionari dels Teixits fets a Sabadell

L'exposició mostra l’ampli i variat vocabulari  generat per distingir la gran varietat de teixits fabricats. Alhora segueix la línia ja iniciada en exposicions anteriors d’anar mostrant parcel·les diferents del que va ser l’activitat principal de la ciutat, la fabricació i comercialització de teixits de llana.

La fabricació de teixits de llana de qualitat ha estat l’activitat econòmica principal de Sabadell durant més de 150 anys, des de mitjan segle XIX i pràcticament al llarg de tot el segle XX. L’èxit dels teixits fabricats a la ciutat va fer possible que Sabadell esdevingués el primer centre tèxtil llaner d’Espanya, i un dels nuclis on es desenvolupà i consolidà amb rapidesa la revolució industrial a Catalunya.

En aquesta exposició es mostra la riquesa i diversitat de teixits fets a la ciutat, els seus noms i les característiques que els defineixen. El criteri de presentació es fa d’acord amb l’ús final que han de tenir, si han de ser per peces d’abric o més lleugers i frescos per l’estiu.

En lloc destacat de l’exposició hi haurà “El Diccionari tèxtil llaner” compendi realitzat amb mostres reals, de tots els articles fabricats a Sabadell que són presents a la col·lecció del museu. Aquest diccionari ha estat realitzat per la coneguda Comissió de Teòrics Tèxtils, que des de l’any 2004 col·laboren desinteressadament  en la documentació i catalogació del fons de mostraris del Museu.

A banda de poder visitar-la per Festa Major, durant la qual s’han previst visites guiades, aquesta exposició es mantindrà fins 31 de maig de 2015.