PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

03
Setembre
2018

El Museu d’Història presenta una exposició sobre les pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica

La mostra, que duu per títol “La fi és el principi”, s’inaugurarà demà i es podrà visitar al MHS fins al 17 de febrer del 2019

El Museu d’Història presenta una exposició sobre les pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica

Mostra més de 300 objectes de 19 museus catalans i incorpora informació i objectes de troballes singulars recents. Sabadell hi aporta el nombre més elevat d’objectes, una cinquantena

El dimarts 4 de setembre, a les 8 del vespre, al Museu d’Història de Sabadell (MHS), tindrà lloc la inauguració de l’exposició “La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica”, que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria del territori català. A l’acte hi assistiran Maties Serracant, alcalde Sabadell; Montserrat Chacon, regidora de Cultura; Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i Josep Bosch, comissari de l'exposició i director del Museu de Gavà.

L’exposició, que es podrà visitar al MHS fins al 17 de febrer del 2019, l’organitza el Museu d'Arqueologia de Catalunya per mitjà de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya. En la producció, a càrrec del Museu de Gavà, hi han col·laborat antropòlegs i arqueòlegs especialistes.

Es tracta d’una mostra amb més de 300 peces de 19 museus d’arreu de Catalunya, en què per primera vegada es presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria al nostre país. L’objectiu és aproximar els visitants al passat per mitjà de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort.

La mostra incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de Can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera i la Cova de Montanisell, entre altres. Alguns d’aquests objectes són excepcionals i no estan exposats habitualment.

Contingut

“La fi és el principi” es compon d’un preàmbul i una introducció que dona pas a vuit àmbits temàtics i alhora cronològics: Primum in humus; Un mort un sepulcre; Imatge dels vius; El problema dels que morien lluny; Sit tibi terra gravis o la intervenció en el paisatge; De sols a acompanyats; L’enterrament de les elits, i Denique in cineris

Al llarg de l’exposició, el visitant trobarà quatre recreacions de diferents tipus d’enterrament característics de la prehistòria, tres d’elles realitzades per l’ il·lustrador Pep Boatella. La mostra manté un diàleg entre passat i present, i destaca l’epíleg en què, a partir de diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, es vol fer una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal.

Un recorregut a la mort i les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya

Les pràctiques funeràries més antigues documentades a Catalunya daten de fa 22.300 anys. La Cova del Mollet III a Serinyà el testimoni més antic. L’exposició s’inicia al paleolític superior, amb els caçadors recol·lectors, avança per les comunitats pageses del neolític, època en què les restes sembla que es multipliquen de forma exponencial, i arriba fins a l’inici de l’edat del ferro. És un recorregut d’uns 20.000 anys pels rituals que acompanyen la mort a la nostra prehistòria.

Hi ha diverses maneres d’enterrar els nostres morts. La més antiga correspon a les inhumacions –en coves, en fosses, en hipogeus excavats a terra...–, en grans construccions, les sepultures megalítiques, que trobem al nord del Francolí i a la conca alta del Segre, convivint amb altres sistemes durant 2.500 anys. Fins a arribar a l’edat del bronze final, amb la generalització de la incineració.

Activitats a l’entorn de l’exposició

A l’entorn de l’exposició es programa el cicle de conferències següent:

  • 16 d’octubre de 2018. Conferència: “Les anàlisis genètiques en l’estudi de les poblacions prehistòriques”. A càrrec Carles Lalueza, investigador principal del Paleogenomics Lab de l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC).
  • 18 de desembre de 2018, a les 19 h: Conferència: “Vida i mort a la Bastida (Totana, Múrcia)”. A càrrec del Grup de Recerca ASOME-UAB.
  • 24 de gener de 2019, a les 19 h: Conferència: “Reflexions filosòfiques sobre la mort”. A càrrec de Josep Maria Esquirol Calaf, professor de Filosofia de la UB.

Com també les activitats familiars següents:

  • 18 de novembre de 2018, a les 12 h. Taller familiar: “Què trobem en un aixovar funerari?”.
  • 17 de febrer de 2019, a les 12 h: Visita guiada a l’exposició “La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica”, a càrrec de Josep Bosch, comissari de l’exposició i director del Museu de Gavà.