01
Setembre
2017

Els museus municipals inauguren una exposició sobre el dissenyador Magem i una sobre el perquè d’un museu tèxtil

Es podran visitar per Festa Major i fins al començament del 2018

Els museus municipals inauguren una exposició sobre el dissenyador Magem i una sobre el perquè d’un museu tèxtil

El dijous 31 d’agost, els dos museus municipals van inaugurar les exposicions que obren enguany per Festa Major. Es tracta d’”El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell” –que es podrà veure fins al 18 de febrer al Museu d’Història– i de “Magem incandescent” –que es podrà visitar fins al 22 de gener al Museu d’Art. Durant la Festa Major les mostres es podran visitar lliurement o en visites guiades.

El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell

L’exposició del Museu d’Història és un dels projectes seleccionats en el procés participatiu “Construint ciutat”. L’ha realitzada l'Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell i l’ha comissariada Sebastià Serra Rof, membre de l’associació. Més endavant, es podrà visitar en altres espais de la ciutat.

Té per objectiu mostrar el pes de la indústria tèxtil llanera a Sabadell. En fa un repàs històric i fa palès que la ciutat avui és, en part, el resultat de més de 150 anys en què molts sabadellencs han estat vinculats a aquesta indústria. D’aquesta manera queda plenament justificada l’existència d’un museu tèxtil a la ciutat.

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, va agrair l’esforç de l’associació i de totes les persones que han fet possible l’exposició i va afirmar que “el Ple municipal ja es va comprometre amb el projecte del museu tèxtil a Sabadell, ara cal buscar finançament i posar-lo en marxa”. I va afegir que “la indústria tèxtil és el principal fil conductor que explica el Sabadell actual, d’aquí la importància de recuperar-ne el patrimoni que ha deixat i mostrar-lo a les noves generacions”.

L’exposició dedica un apartat al Vapor Pissit –on inicialment hauria d’anar el museu tèxtil–. Un altre apartat es dedica al fons de mostraris del MHS –que comprèn més de 4 mil documents catalogats procedents de més de 30 empreses sabadellenques–. Però el gruix de la mostra es dedica a explicar la història de la indústria tèxtil a la ciutat. Així, es parla de la importància del Ripoll i dels molins, com també de les organitzacions que molt aviat s'organitzen, com el Gremi de Paraires, fundat el 1559. Es relata la importància del vapor com a font d'energia i la construcció dels grans vapors, així com la segona revolució industrial, l'electricitat.

La guerra civil, els anys d'autarquia i els canvis econòmics dels anys cinquanta mereixen una atenció especial. I, tot seguit, s'analitza el creixement dels anys seixanta i primers setanta, fins a arribar a la crisi de la ciutat industrial i la seva transformació en una ciutat de serveis.

Montserrat Chacon, regidora de Cultura, es va expressar en el sentit que “aquesta exposició era necessària perquè ajuda a recuperar la memòria del passat tèxtil de la ciutat i tots els coneixements que en tenim. A més és un projecte de futur”.

Al museu, i acompanyant l’exposició, hi haurà un petit teler mecànic realitzat per Agustí Bellver Sanmartí. Aquest teler ha ingressat recentment al Museu d’Història gràcies a la donació que n’han fet les seves filles, Assumpció i Eva Bellver. A més, mentre l’exposició sigui al museu es farà funcionar el teler i es programaran diverses demostracions del seu funcionament.

D’altra banda, els principals edificis històrics de la ciutat es podran visitar i es podrà passejar pel Cementiri de Sant Nicolau i per les coves de Sant Oleguer, amb una visita guiada.

Magem incandescent

L’exposició del Museu d’Art està dedicada a Josep Maria Magem (Sabadell, 1941-2017), un decorador que cap al 1960 va evolucionar cap a l'interiorisme i el disseny industrial en un context molt incipient d'aquesta disciplina. Del seu treball, desenvolupat a la rerebotiga del seu establiment amb un equip de professionals, se'n detecten alguns trets que, d'una forma més o menys conscient, van venir condicionats pel context de la ciutat industrial i perifèrica, on el "disseny" era quelcom desconegut.

La seva producció és extensa i comprèn entre els primers anys 1960 i el 2012. En el terreny de l'interiorisme comercial, així com en el dels estands, hi ha una vinculació directa amb la ciutat, ja que els establiments locals passen a ser part del paisatge urbà, de la mateixa manera que les industries locals quan exposen fora esdevenen marca de ciutat.

L'exposició i el catàleg són obra de Guillem Celada, historiador del disseny. La mostra es complementa amb diferents activitats de difusió.

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, va afirmar que “Magem va crear infinitat d’elements del paisatge urbà, però era un desconegut per al gran públic. Ara, el comissari ha dut a terme un ampli treball de recerca que l'ha portat a crear una obra d’una altra obra”.