14
Març
2019

Itinerari per conèixer diferents dones de Sabadell

Amb el títol “Saps què feia la teva besàvia?”, tindrà lloc el proper diumenge

Itinerari per conèixer diferents dones de Sabadell

El diumenge 17 de març, a les 11 del matí, es durà a terme l’itinerari Saps què feia la teva besàvia? Un recorregut que ser un petit homenatge a les dones sabadellenques, en el marc del Dia de la Dona. L’activitat és gratuïta i les inscripcions es poden fer trucant al Museu d’Història de Sabadell: 93 727 85 55.

L’itinerari es fa pel centre de Sabadell, amb parades en llocs relacionats amb la vida d’algunes dones sabadellenques molt diverses. Així, es parlarà d’històries persones conegudes i d’altres que no ho són tant i de col·lectius que van donar molt de caràcter a la nostra ciutat: des de les dones del tèxtil, fins a les pentinadores, manicureres, cotillaires, modistes, brodadores, planxadores, etcètera.

Entre altres, es parlarà de Lola Pairó –mare de Miquel Crusafont, que va ser una de les carnisseres que van inaugurar el nou edifici del Mercat–, de Júlia Sabaté –que tot i ser de família humil, va poder estudiar Farmàcia– i de Gertrudis Artigas –que va professora i directora de l’Escola de Sargidores de l’Escola Industrial d’Arts i Oficis.

Però també es parlarà de dones activistes, com Maria Gispert –que va formar part del Bloc Obrer i Camperol i va ser una de les primeres dones de Sabadell (i també de Catalunya) que va participar activament en conferències i mítings– i Teresa Claramunt –dirigent de tendència anarcosindicalista que va destacar en la vaga de les set setmanes i va organitzar a Sabadell el primer grup polític social femení.

I moltes d’altres, molt o poc conegudes, com la Fidela Renom –la primera sabadellenca que va arribar a ser regidora–, Agnès Armengol –poetessa–, Carme Simó –mestra–, Dolors Miralles –fundadora de l’Acadèmia que porta el seu nom–, Narcisa Freixas –pedagoga, escriptora i compositora– i Antònia dels Ossos –reconeguda curandera que va exercir al carrer de la Font Nova.