PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

06
Juny
2018

L’Ajuntament de Sabadell participarà en el projecte europeu Magneto de lluita contra el delicte organitzat

Col·laborarà amb empreses tecnològiques, universitats, agències de policia de diversos països per dissenyar eines tecnològiques per prevenir fraus i estafes a internet, delictes econòmics organitzats i circuits econòmics paral·lels del delicte organitzat

L’Ajuntament de Sabadell participarà en el projecte europeu Magneto de lluita contra el delicte organitzat

La Junta de Govern Local va aprovar a principis de maig la participació de l’Ajuntament al projecte Magneto, finançat pel programa d’innovació de la Comissió europea “Horizon 2020” i consistent en el desenvolupament d’un conjunt d’eines TIC per a l’anàlisi i interrelació de dades per a la prevenció i investigació del delicte organitzat, que s’integraran en una única plataforma tecnològica i es provaran en diversos cossos policials de tot Europa.

Magneto és un acrònim en anglès “Anàlisi multimèdia i motor de correlació per a la prevenció i investigació del delicte organitzat”, que sintetitza l’essència del projecte.

Les eines s’adapten a diferents perfils de delictes, i cada municipi les aplicarà segons el contingut delictiu predominant al municipi, d’entre els tipus delictius següents: delictes contra les persones i la propietat, delicte econòmic organitzat, prevenció i investigació d’atacs terroristes, circuits econòmics il·legals paral·lels al crim organitzat i delictes contra la identitat (fraus, estafes a internet).

A Sabadell, el beneficiari d’aquestes eines serà la Policia municipal, que les aplicarà per a la gestió eficient de les dades policials, especialment en delictes contra persones o propietat, que constitueixen el gruix de l’activitat delictiva a la ciutat, i secundàriament en delictes contra la identitat. La gestió jurídica, econòmica i administrativa del projecte es farà des la Regidoria d’Innovació i ciutat que actuarà com a facilitador del projecte, en coordinació amb la policia municipal.

Tal com ha dit l’intendent major, Joan Antoni Quesada,

aquestes eines han de donar suport a l’acció preventiva de la Policia, per mitjà d’una detecció precoç de comportaments socials que poden derivar en conductes delictives futures

També

han de permetre una millor contextualització dels delictes en el moment en què es produeixen, per orientar correctament la presa de decisions policial en situacions en què la rapidesa en la reacció és un element clau

I també en la seva dimensió de comunicació a la ciutadania per evitar la propagació de notícies falses (fake news). Finalment, les eines de Magneto han de proveir evidències de prova fiables i legalment acceptables en la fase judicial de la persecució dels delictes.

L’Ajuntament rebrà una subvenció de prop de 110.000 euros del programa Horizon 2020 que cobreix el 100% del cost de la implantació del projecte a Sabadell. El conjunt del projecte disposa d’un pressupost de 5,3 milions d’euros, amb 10 policies demostradores, juntament amb la Policia de Sabadell, i hi destaquen la Policia nacional italiana, la Policia nacional portuguesa, la Policia de Munic (Alemanya) i la Policia d’Irlanda del Nord (Regne Unit). La resta d’entitats participants són empreses tecnològiques i centres de recerca/universitats, que són les que disposen de major pressupost, per cobrir les despeses de personal que ha de desenvolupar les diverses eines tecnològiques previstes.

Amb aquest projecte i els projectes Triangulum i Urban Wins, ja són 3 els projectes d’innovació finançats pel programa “Horizon 2020” que està implementant actualment l’Ajuntament de Sabadell, essent la tercera ciutat catalana amb més participació en aquest programa europeu després de Barcelona i Sant Cugat del Vallès”.

Tal com ha expressat Miquel Soler, regidor d’Innovació i Ciutat,

Sabadell ha assolit un gran prestigi per la seva relació amb altres ciutats i països europeus en projectes estratègics com aquest i assumim ara aquest nou repte que ens permetrà desenvolupar una eina molt important en un àmbit sensible com és el de la seguretat

I ha continuat afirmant que

és una bona mostra de l’aposta que s’ha fet per desenvolupar projectes que, a banda d’aquest ús, en tindran en altres camps i serveis municipals com ara la realitat virtual i immersiva, la plataforma tecnològica d’integració de dades, eines de “big data” etc. En conjunt el finançament europeu a l’Ajuntament de Sabadell supera els 10,5 milions d’euros. És una xifra destacable comptant que per obtenir aquest finançament cal superar un procediment molt competitiu, presentant candidatures en què es competeix amb la resta de ciutats europees

Projecte Magneto

L’objectiu principal del projecte és el d’ajudar als cossos policials a interrelacionar les dades que gestionen per identificar relacions amagades en un context d’un volum massiu de dades fragmentades, heterogènies i amb un pes cada vegada més alt de formats multimèdia i dades procedents de sensors.

Concretament es planteja la integració d’una plataforma amb diverses eines tecnològiques que ajudin al processament automàtic de la informació:

  • Plataforma d’exploració/prospecció de dades heterogènies i recollida d’“evidències”, incloent contingut multimèdia a partir de càmeres i dades procedents de sensors, per al seu processament posterior.
  • Motor de correlació avançat, per descobrir relacions inesperades en grans catàlegs de dades.
  • Motor de predicció d’amenaces a través de l’aprenentatge automàtic i el raonament semàntic, per avaluar el nivell d’amenaça i la seva evolució.
  • Eines d’intel·ligència augmentada: Suggeriments rellevants per tenir un millor context o consciència situacional a través de l’anàlisi visual d’informació i interfícies humà-màquina més interactives i immersives (realitat virtual immersiva en 3D, realitat augmentada, tecnologies hàptiques).
  • Model comú i estàndard de comunicació, emmagatzematge i representació d’aquestes dades per afavorir la interoperabilitat.

El projecte tindrà una durada de 3 anys, fins a l’abril de 2021, i hi participen 22 entitats de tot Europa, entre les quals 10 serveis de policia d’àmbit nacional o regional a Portugal, Itàlia, Alemanya (Baviera), Polònia i Regne Unit (Irlanda del Nord). Sabadell és l’única policia pròpiament local, si bé també hi participen les policies regionals assignades específicament a les ciutats de Munic (Alemanya) i Bydgoszcz (Polònia). També cal destacar la participació de 5 universitats europees: la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes (Institut de Comunicacions i Informàtica) com a coordinadora del projecte, i les universitats Politècnica de València, “Queen Mary” de Londres, Catòlica de Lovaina (Bèlgica) i el centre de recerca Fraunhofer IOSB (Alemanya). La resta d’entitats participants són pimes tecnològiques (5) i grans empreses del sector tecnològic (2).

Més informació