PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

  Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos nous passos elevats per a vianants a l'entorn de l'Escola Arraona i davant del CAP dels Merinals

 • Vacances de la Gent Gran 2024-2025

 • Espais cangur de l'Ajuntament de Sabadell

 • S'instal·len dos passos elevats a la Via Alexandra, al barri de Can Rull

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Mas Boadella, Virolet i Servator

 • Noves escales i rampes entre els carrers de Bécquer i Plaute i a la plaça de Ròmul al barri de Can Rull

 • Es substitueixen 19 bancs i s'instal·len 4 cadires a la Via Aurèlia

 • Les obres del Portal Sud transformaran l'entrada a Sabadell

 • SBD Fira PRO: Formació i Treball 2024

 • L'Ajuntament impulsa la rehabilitació energètica dels habitatges municipals

 • Sabies que a Sabadell fa 14 anys que els nous edificis han de reaprofitar l’aigua?

 • Es millora la seguretat a l'entorn de les escoles Can Deu i Sant Julià

 • Novetats al servei de Policia Municipal de Sabadell

 • Renovació del mobiliari urbà de la ciutat

 • Sabadell celebra l'espectacle inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2024

 • Acte d'homenatge a l'atleta sabadellenca Carme Valero

 • Dispositiu Policia Municipal, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional

  09
  Agost
  2023

  L’exposició “Objectiu Sabadell” es presenta per Festa Major als museus, amb un recorregut per la fotografia a la ciutat des dels seus inicis i fins a la Guerra Civil

  L’exposició “Objectiu Sabadell” es presenta per Festa Major als museus, amb un recorregut per la fotografia a la ciutat des dels seus inicis i fins a la Guerra Civil

  L’exposició “Objectiu Sabadell”, comissariada per David González Ruiz, serà una de les exposicions temporals que marcaran l’inici de la Festa Major. Els museus d’Art i d’Història de Sabadell acullen de manera conjunta des de l’1 de setembre i fins al 25 de febrer de 2024 una mostra que engloba les empremtes de la producció fotogràfica a la ciutat des del 1860 i fins al 1936. De fet, Sabadell va ser un dels centres de creació fotogràfica més destacats del primer terç del segle XX. La inauguració de l’exposició tindrà lloc el dia 1 de setembre a les 5 de la tarda al Museu d’Art (c. Doctor Puig, 16) i a les 6 al Museu d’Història (c. Sant Antoni, 13).

  La mostra neix de la col·laboració entre ambdós museus i l’Arxiu Històric. A més, també és la suma del treball d’entitats públiques i privades, que han cedit part del seu llegat. I és un exercici de col·laboració ciutadana que ha fet aflorar un patrimoni inèdit durant anys, guardat curosament en domicilis particulars.

  Aquesta exposició vol ser, per sobre de tot, una plataforma que recuperi i reconegui els noms dels principals fotògrafs i fotògrafes de la nostra ciutat. Durant el període temporal que abasta l’exposició, Sabadell va ser bressol d’una generació excepcional de fotografia d’art (considerada una de les millors a nivell de l’Estat), dins del moviment del pictorialisme; per la Festa Major de 1916 es va premiar per primera vegada la fotògrafa Maria Codina. I entre 1866 i 1936, al voltant de la Rambla i carrers adjacents existien fins a 31 galeries de retratistes diferents.

  Àmbits temàtics de l’exposició

  L’exposició es composa de 10 àmbits, dels quals 9 es podran veure al Museu d’Art i un d’ells al d’Història. S’hi expliquen des dels orígens de la fotografia i com va arribar el fenomen a la ciutat, tot passant per l’expansió de l’ofici de retratista a finals del segle XIX i el paper que van tenir les entitats sabadellenques en la dinamització del món de la fotografia, o fent un cop d’ull a les avantguardes liderades per diverses personalitats del món artístic local.

  Les dones van jugar un paper molt important en aquesta etapa, entre les quals destaquen noms com Maria Codina Duran, Anita Figueras Crehueras, Maria Camps Biltró, Júlia Llopis Corominas o Mercè Massagué Vila. Tot i que en termes generals, la majoria van viure en l’anonimat sí que destaquen els coneixements que aquestes dones tenien tant del funcionament dels dispositius com del laboratori.

  Categories Arxiu històric, Cultura i esport, Activitats culturals, Festa Major, Museus Tags Exposicio Festa Major, Museu Art Sabadell, Museu Historia Sabadell