30
Gener
2020

Les biblioteques municipals protagonitzen la 5a Marató de l’Estalvi Energètic del proper mes de febrer

L’import de l’estalvi que s’aconsegueixi es destinarà a la lluita contra la pobresa energètica a la ciutat

Les biblioteques municipals protagonitzen la 5a Marató de l’Estalvi Energètic del proper mes de febrer

Sabadell participa novament durant el mes de febrer en la cinquena Marató de l’Estalvi Energètic per a la Lluita contra la Pobresa Energètica, amb la participació de les administracions locals i la Generalitat. Si l’any passat van ser els equipaments esportius el centre de l’estalvi dels subministraments, en aquesta ocasió seran les set biblioteques municipals les encarregades de participar-hi.

Els set equipaments passaran a l’acció climàtica mitjançant una campanya d’estalvi, apoderament i acció en format de Marató d’estalvi. Els estalvis aconseguits en aigua, electricitat i gas del mes de febrer es destinaran de forma íntegra a un projecte de lluita contra la pobresa energètica a Sabadell.

Les biblioteques municipals, a més, són una eina destacada en l’extensió de la campanya, pel seu alt potencial informatiu i de sensibilització entre els usuaris. En aquest marc, des d’aquests equipaments es convidarà totes les persones que les fan servir perquè facin gestos contra el canvi climàtic, com ara aportar plantes a les biblioteques.

Aquesta és la segona edició de la Marató en la qual participa l’Ajuntament de Sabadell, juntament amb Barcelona, Esplugues de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Palau-solità i Plegamans, Sant Boi de Llobregat i Sant Cugat del Vallès. També hi prenen part nou departaments de la Generalitat de Catalunya. El total d’equipaments participants a tot Catalunya és de 150 i es tracta d’equipaments administratius, culturals, esportius, socials, de sanitat i educatius.

L’any passat, durant el mes que va durar la iniciativa, els nou equipaments esportius de la ciutat que hi van participar van aconseguir estalviar entre un 8 i un 10 per cent d’aigua, gas i electricitat. Implantant bones pràctiques de consum energètic, van estalviar 9.860 kWh en el consum d’electricitat, cosa que representa un 10,15% d’estalvi respecte del curs anterior; 90 m3 en el consum d’aigua, és a dir, un 9,38% d’estalvi respecte del mateix període del 2018, i 10.738 kWh en el consum de gas, que representen un 8,65% d’estalvi.

Sensibilització i bones pràctiques

La Marató de l’Estalvi Energètic per a la Lluita contra la Pobresa Energètica, creada i coordinada per l’empresa l’Origen, és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica. Té com a objectiu general aconseguir un 10% d’estalvi en els tres subministraments.

De diferents formes, aquesta Marató implica, tot Catalunya, la participació de 3.000 treballadors, 15.000 alumnes i 200.000 usuaris, que col·laboraran en accions com ara la reducció d’hores en la climatització, el tancament de lluminàries, les aturades parcials d’ascensors, la reducció de la freqüència de neteja de filtres, l’avançament del tancament de pistes per estalviar durant el mes, entre d’altres. La majoria de les accions s’han identificat a proposta dels mateixos treballadors i usuaris dels equipaments, a qui s’ha explicat el projecte i la destinació de l’estalvi en sessions formatives i de sensibilització.