25
Novembre
2019

Presentació del llibre “Convulsiones”, escrit a partir del diari personal del combatent sabadellenc Jaume Cusidó Llobet

El dietari i documentació personal de Cusidó s’exposaran al Museu d’Història fins a l’1 de desembre

Presentació del llibre “Convulsiones”, escrit a partir del diari personal del combatent sabadellenc Jaume Cusidó Llobet

Demà, dimarts 26 de novembre, a 2/4 de 7 de la tarda, al Museu d’Història de Sabadell (MHS), tindrà lloc la presentació del llibre Convulsiones. Diario del soldado republicano Jaume Cusidó Llobet (agosto 1938 - mayo 1939). Prisioneros catalanes en el ‘gulag’ de León. L’acte, organitzat per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona, anirà a càrrec de l’historiador sabadellenc Esteve Deu Baigual i de l’autor del llibre, José Cabañas González.

El llibre parteix de la base del diari personal que va deixar manuscrit un combatent sabadellenc, Jaume Cusidó Llobet, en què va descriure les seves experiències com a soldat de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil, la retirada cap a França després de la derrota, el retorn a Espanya, la seva detenció i el seu pas per diversos camps de concentració franquistes en la immediata postguerra. El llibre també analitza la correspondència que Cusidó va mantenir amb els familiars durant el període de captivitat.

Aquesta publicació també recull i analitza diversa documentació sobre els camps de concentració de la zona de Lleó, de la qual l’autor és un dels màxims experts. Destaquen els camps de Valencia de Don Juan i San Marcos de León, entre altres, on van estar reclosos altres sabadelencs, alguns dels quals hi van morir.

El llibre també inclou l’anàlisi d’un altre diari personal, el del soldat lleonès de l’exèrcit nacional-franquista Antonio Lobato Cabañas (juliol 1937 - octubre 1938), com a contrapunt.

José Cabañas González (Lleó, 1955)

José Cabañas González va viure fins als 19 anys a Jiménez de Jamuz, fins que l’any 1974 es traslladà a Barcelona. Aquí, es va diplomar en Enginyeria Tècnica Industrial i, a partir de l’any 1985, treballà de funcionari públic. Des del 1988 resideix a Orense. És nét i nebot de dos dels nombrosos assassinats i desapareguts a mans del franquisme en el seu poble d’origen.

És membre de l’Asociación por la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH) des del 2002 i de l’Asociación de Estudios sobre la Represión en León (AERLE), des del 2010, i un reconegut activista per a la recuperació de la memòria històrica a Espanya. Ha escrit també La Bañeza 1936. La vorágine de julio. Golpe y represión en la comarca bañezana, en 2 volums i DVD.

Exposició del dietari i documentació personal de Jaume Cusidó, al MHS

El dietari personal de Jaume Cusidó Llobet, conjuntament amb altra documentació original relacionada amb aquests fets, cedits per a l’ocasió per la família Cusidó, s’exposaran al Museu d’Història des del mateix 26 de novembre fins al diumenge 1 de desembre.

La presentació del llibre i l’exposició es duen a terme en el marc de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola i de l’inici de la repressió franquista sobre la població vençuda, l’any 1939.