16
Desembre
2020

Presentació del número 38 de la revista d’història “Arraona”

Conté un dossier temàtic sobre el pas del Sabadell medieval a l’època moderna

Presentació del número 38 de la revista d’història “Arraona”

El número 38 de la revista d’història Arraona ja està enllestit. El presenten avui Carles de la Rosa, regidor de Cultura, juntament amb els historiadors Mercè Argemí Relat i Lluís Sales Favà, coordinadors del dossier temàtic, titulat “De la ciutat medieval a la moderna: Sabadell i el seu entorn”. La revista es publica en format digital i amb accés gratuït al portal de revistes catalanes RACO. Així mateix, els lectors que s’estimin més consultar-la en paper també en poden demanar un exemplar imprès a l’Arxiu Històric o al Museu d’Història.

En el número 38 de la revista s’hi poden trobar articles que analitzen els processos que van portar a la transformació de Sabadell en una vila moderna des de mitjan segle XV i tot el segle XVI. El creixement de la ciutat i el seu desenvolupament urbanístic, la consolidació d’oficis nous i de la dedicació a la manufactura tèxtil, l’estructuració progressiva d’un govern municipal i l’acció del Consell de la Vila per redimir els drets feudals que monopolitzaven càrrecs i serveis públics són alguns indicis d’aquesta transformació de la societat sabadellenca cap a la modernitat.

El dossier pretén difondre nous estudis i generar noves recerques temàtiques, monogràfiques, per anar dotant de contingut i de diversitat els buits de coneixement que tenim sobre la història de la nostra ciutat. En general, i a causa de la cronologia i tipologia de la documentació conservada, tradicionalment s’ha prestat una especial atenció als segles XV i XVI, deixant pendents per a futurs estudis les centúries anteriors, com tampoc la historiografia no ha aprofundit sobre aspectes econòmics i socials de la vila, dels quals hi ha prou documentació per ser treballats.

Si bé és cert que alguns historiadors actuals han pogut aprofundir amb rigor en la dinàmica demogràfica dels masos del rodal, en aspectes relatius a la cultura i a personatges destacats de la vila o a la topografia urbana, encara es fan palesos alguns buits historiogràfics que el dossier d’aquest número 38 de l’Arraona vol contribuir a omplir.

Per això el dossier aplega un total de set articles signats per un total de nou autors especialistes: Mercè Argemí Relat, Lluís Sales Favà, Víctor Farías Zurita, Vicenç Ruiz Gómez, Domènec Miquel, Esteve Canyameres i Ramoneda, Miquel Valls Fígols, Joana Maria Pujadas Mora i Gabriel Brea Martínez, els quals obren noves línies d’investigació sobre el mercat de la vila, les vendes de jurisdiccions, els masos medievals o les hosts sabadellenques en la conquesta de Mallorca, entre altres temes.

El número inclou recerques diverses

La revista també inclou la publicació de diverses recerques: un article de David Ferrer Revull sobre les víctimes sabadellenques a la masacre nazi d’Orador de Glana (França) de 10 de juny de 1944, una extensa investigació inèdita sobre els cadàvers sabadellencs trobats al mar durant les riuades de 1962, a càrrec de Joan Comasòlivas, Roser Lozano i Genís Ribé, i també l’article d’Antonio Rodríguez Galián sobre les eleccions municipals a Sabadell l’any 1979.

Completen el número la secció de “Des de l’Arxiu” i “Des dels Museus”, en què es presenten tres articles: un dedicat a la figura i fons del fotògraf Jaume Miró Aragonès; un article sobre el projecte de recuperació de la memòria històrica a Sabadell amb les anomenades stolpersteine i, finalment, un article sobre els 200 anys de la Casa Fàbrica Turull. Tanquen la revista les habituals ressenyes i novetats bibliogràfiques.

Una revista amb 70 anys d’història

La revista Arraona és una edició conjunta de l’Arxiu Històric de Sabadell i dels museus d’Art i d’Història i es publica des de l’any 1950. Actualment es troba en la 4a època.

Durant l’any 2019, l’Arraona va rebre prop de 17.000 consultes a RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert), que és un repositori cooperatiu des del qual es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes amb la principal finalitat d’augmentar la seva visibilitat. Actualment n’hi ha 525 de publicades