04
Agost
2017

Visita al bosc de Can Deu per fer seguiment del procés de recuperació

S’hi van plantar 5 mil arbres, el 90 % dels quals han arrelat i creixen bé

Visita al bosc de Can Deu per fer seguiment del procés de recuperació

El procés de recuperació del bosc de Can Deu avança al ritme que li és propi. Així ho ha constatat avui l’alcalde accidental i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, que hi ha fet una visita, acompanyat per Hilari Teixidó, gestor de l’Espai Natura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que és la propietària del bosc. Tots dos han pogut comprovar com es regenera el bosc, després del gran desastre provocat per la ventada del 9 de desembre de 2014. Així mateix, han fet seguiment de les diferents mesures que durant l’hivern ha pres la Fundació pel que fa a la prevenció d’incendis forestals.

Segons ha valorat Joan Berlanga, “des de l’Ajuntament celebrem que el 90 % dels arbres plantats els passats hiverns tirin endavant i que progressivament el bosc es vagi recuperant de l’impacte de la ventada del 2014”. També s’ha interessat per les mesures de prevenció d’incendis, ara que la comarca està en fase de prealerta d’incendis a causa de la canícula d’aquests dies.

El bosc té 6 ha repoblades i 69 ha més que es regeneren naturalment

La recuperació del bosc s’està portant a terme seguint les recomanacions d’una comissió tècnica integrada per diferents institucions, entitats i especialistes, que es va crear arran de les gravíssimes afectacions provocades per la ventada de 2014. Cal recordar que la finca per la qual s’estén el bosc ocupa un total de 86 hectàrees, de les quals 75 són forestals. D’aquestes 75, la comissió tècnica va apostar per plantar nous exemplars a les 4 zones d’accés –és a dir, al voltant de l’església de Sant Vicenç de Verders, a l’aparcament de la carretera de Matadepera, a prop de Sant Julià d’Altura i a la zona la més propera al barri de Can Deu–, que sumen unes 6 hectàrees. A les altres 69 hectàrees restants, la comissió va recomanar que la millor opció era apostar per la regeneració natural, com així s’ha fet.

En aquest marc, entre el gener i febrer de 2016, i amb la col·laboració ciutadana, es van plantar uns 5 mil exemplars a les 4 zones d’accés –sobretot de pi blanc i alzina– i, més tard, es van programar jornades de seguiment de la reforestació, així com regades específiques per afavorir la supervivència dels nous arbres durant l’estiu.

Més endavant, encara es van organitzar unes noves jornades de manteniment i de reposició dels exemplars que no havien sobreviscut. S’hi van substituir aproximadament un 10% dels que s’havien plantat, és a dir, uns 500 exemplars. Així mateix, s’ha anat vetllant l’estat de les zones i s’han fet regades concretes per facilitar que els nous arbres superin els mesos de més calor i s’adaptin a l’entorn de la millor manera possible.

Pel que fa a l’àmbit de regeneració natural del bosc, continua el procés de control, articulat a partir de diferents parcel·les de seguiment. En aquestes parcel·les ja es va constatar en el seu moment una gran quantitat de plançons, sobretot de pi blanc, que hi estan creixent.

Paral·lelament, es continuen portant a terme al llarg de l’any les tasques de neteja de capçades i troncs morts i altres mesures per reduir el risc d’incendis forestals. En aquest sentit, s’han fet desbrossades tant periòdiques com específiques a tot el bosc, tasques de neteja, manteniment de senders i regades d’emergència, entre altres actuacions.

Hilari Teixidó ha explicat que “des de la Fundació agraïm la feina de l’ADF, perquè vigilen constantment el rodal fent rondes, com també donem les gràcies als Bombers de la Generalitat i a la xarxa de guaites de la Diputació de Barcelona. Gràcies a ells, i a la ciutadania en general, ens trobem en una zona molt vigilada pel que fa al risc d’incendis, cosa que aquests dies s’agraeix enormement”.

La ventada del 9 de desembre de 2014 va causar danys severs al rodal, entorn al 90% d’afectació a unes 300 hectàrees forestals al Vallès Occidental, de les quals 95 corresponen al terme municipal de Sabadell.

 

Categories Medi ambient, Transició Ecològica Tags Can Deu, el rodal, ventades