06
Octubre
2020

Visita al museu de paleontologia i als fòssils de dinoteri descoberts a Sabadell

L’han fet avui l’alcaldessa, Marta Farrés, i el director de l’Institut Català de Paleontologia, David M. Alba

Visita al museu de paleontologia i als fòssils de dinoteri descoberts a Sabadell

L’alcaldessa, Marta Farrés, i el director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), David M. Alba, han visitat avui el museu de paleontologia, situat a Sabadell. En la trobada, Farrés –que hi ha anat acompanyada del regidor de Cultura, Carles de la Rosa– i Alba han tractat diverses qüestions relacionades amb les dues institucions i també amb la nostra ciutat

Després, alcaldessa i director han visitat la col·lecció de restes fòssils de dinoteri que alberga el museu. I és que aquest setembre investigadors de l’ICP han publicat a la revista Journal of Vertebrate Paleontology un article que demostra que les restes fòssils més antigues d’Europa de l’espècie de proboscidi extinta Deinotherium proavum s’han localitzat a Sabadell. Concretament l’equip d’investigadors ha analitzat 26 dents d’entre 9,1 i 9,4 milions d’anys d’antiguitat que es van localitzar durant les obres de construcció de la ronda de l’Oest de Sabadell. Entre els anys 2008 i 2011, i gràcies al control paleontològic dut a terme durant la construcció d’aquesta ronda, es van recuperar prop de 1.200 restes fòssils de vertebrats.

Els dinoteris són un grup remotament emparentat amb els elefants actuals, que es caracteritzen per presentar unes defenses corbades cap enrere i que, a diferència de les dels elefants, sortien de la mandíbula i no del maxil·lar. Les potes i el coll també eren proporcionalment més llargs que en l’actual elefant africà.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) és una fundació creada el 2006, amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona com a patrons, que pren el relleu de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, fundat a Sabadell l'any 1969. Com a centre de referència de recerca, conservació i difusió de la paleontologia de vertebrats i humana a Catalunya, l'ICP impulsa i promou la recerca al més alt nivell internacional, conserva el patrimoni paleontològic i permet la transferència eficient de coneixement i d'aplicacions a la societat en general.