PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Com mantenir les rutines escolars al Nadal

rutines a les vacances

 Rutina d'higiene al CEIF Espronceda

En època de vacances totes les famílies anem a un altre ritme i horaris. És per això que, per molt que ens esforcem, els infants també hi van.

Sí que és cert que als infants d’entre 0 i 3 anys les rutines els donen seguretat, tranquil·litat i els permeten anticipar el que passarà a continuació. Tanmateix, massa rutines poden acabar avorrint o creant inflexibilitat. Per tant, la clau és un equilibri entre ambdues opcions.

Però durant les vacances molts dies són imprevisibles: entre àpats a casa de familiars, passejades per la ciutat il·luminada, escapades a la muntanya,... els infants perceben que la família també va a un altre ritme. Són uns dies d’estímuls diferents i on és molt complicat mantenir al 100% les rutines escolars.

Així doncs, no cal seguir cap rutina durant les vacances? Sí que cal. Com a adults hem de vetllar perquè les rutines de son i gana estiguin cobertes i en horaris més o menys adients perquè aquests canvis no provoquin malestar o moments desbordaments emocionals (que els infants expressen a través de plors o rebequeries).

 

Recomanacions i aspectes a tenir en compte

  • Els horaris dels adults no són els mateixos que els dels infants: ells van més a poc a poc i necessiten més temps.
  • Si esmorzen a la mateixa hora que quan van a l’escola i estan acostumats a dinar a les 12h, per posar un exemple, podem oferir el dinar en aquest horari tranquil·lament i després ja dinarem la resta amb la família.  Si l’infant s’ha d’esperar a dinar a les 14h probablement la criatura estarà cansada i quan toqui dinar ja no tindrà gana i començarem amb una roda de mala alimentació i mal descans que desencadenarà amb malestar i desbordament emocional.
  • Procurem mantenir les seves estones i hores de son: si normalment fan migdiada, si és possible, es pot buscar una habitació tranquil·la perquè pugui descansar una mica; en cas contrari ser conscients que no podrem allargar el dinar fins les 19h del vespre si no ha descansat.

Aquestes són algunes recomanacions, però recordeu que cada família, cada situació i cada infant són diferents. Hem de ser conscients que aquestes festes els infants rebran més estímuls dels habituals, aniran a deshores i és molt provable que canviïn les seves pautes de descans. Però un cop tots tornem a la rutina escolar els infants podran recuperar els ritmes habituals amb més facilitat que al setembre ja que no seran nous per ells.

Recordeu: la millor rutina és omplir aquests dies de records, abraçades i petons.

* Text facilitat per INCOOP