PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

Peça 28 del cas mercuri

Quina és la vinculació de l’empresa SMATSA amb el Cas Mercuri on s’investiga presumptes delictes de corrupció urbanística, malversació de fons i tràfic d’influències?     

La investigació del mercuri s’inicia el 16 de febrer de 2010 per una denúncia de Nicolás Giner per un presumpte delicte contra l’administració pública. Al 27 de novembre els Mossos d'Escuadra, actuant com a policia judicial, 15 domicilis, entre ells el d’Eugenio Diaz, gerent d'SMATSA, 5 dependències municipals, 2 empreses concessionàries, incloent SMATSA. La investigació s'ha concretat en 35 peces separades. En peça 28 s’investiguen les eventuals irregularitats en l’adjudicació del contracte de concessió del servei de recollida de residus i neteja viària per un valor de 283 milions d’euros i un termini de 15 anys a SMATSA.

En el sumari es recull un “interès aparentment il·lícit en afavorir i beneficiar a l’empresa SMATSA”. El gerent de la qual, Eugénio Angel Diaz Fernandez, segons trucades telefòniques interceptades per el servei de vigilància duanera el 9 i 10 de gener de 2012, indicaria al propietari de l’empresa, Gervasio Rolando Rodríguez, que l’empresa s’hauria gastat “cien mil euros incuestionables” de la “cena que se patrocinó de campaña electoral del alcalde (Bustos)” i “ayuda de campaña electoral que son gestos que hemos financiado”. “Existiendo además indicios que también se están investigando de que dicha empresa de forma habitual y/o continuada en el tiempo habría llevado a cabo determinadas conductas irregulares con el fin de favorecer y beneficiar al personal público vinculado al Ayuntamiento de Sabadell, tales como contratación de forma habitual de persones vinculades al personal público del Ayuntamineto de Sabadell, siendo incluso que la contratación se produciria a propuesta y sol·licitud del personal del Consistorio, así como peticiones por parte de dicho ayuntamiento a SMATSA de facturtaciones aparentemente falses, o el pago de Viajes a personal y funcionarios públicos del Ayuntamineto de Sabadell por parte de SMATSA, conductas que habrian tenido lugar durante el tiempo en que la empresa era adjudicatària de un contrato publico y estaba en tramitación una nueva adjudicación, entre 2009 y el 2012.”

En la peça 28 s’acumulen les investigacions que s’havien iniciat el 2011 per part de vigilància duanera de la unitat de blanqueig de capitals de A Coruña centrada en les presumptes activitats delictives de tràfic d’influències, prevaricació, suborn, ús d’informació privilegiada, blanqueig de capitals i altres d'empreses que formen part del grup Vendex, entre les quals SMATSA, investigades en el cas Pokemon. Així el Jutjat d'instrucció número 1 de Lugo instrueix al causa de la branca Gallega i de Mallorca del grup Vendex, i el Jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell instrueix l'adjudicació a SMATSA del contracte de residus. Tant en les investigacions de Lugo com en les de Sabadell el màxim responsable de l'empresa en temps on s'estudien els presumptes delictes és Gervasio Rolando Rodríguez Acosta.

En la investigació de la trama gallega (operació Pokemon), la jutgessa d'instrucció Pilar de Lara decreta presó per Gervasio Rolando Garcia Acosta el 23 de setembre de 2012 després que aquest declari que els regals a polítics i funcionaris estaven institucionalitzats. Segons la voz de Galicia va afirmar: «Señoría, pero ¿cómo creen que se consiguen los contratos o adjudicaciones?». També reconeix que envia diner en efectiu dins del diari Marca a través de SEUR a Sabadell «Para alguna eventualidad (…) se iba a hacer un acto, ayudamos en eso, un acto de comunidad de vecinos (…)» Quan la jutgessa Pilar de Lara li pregunta si per col·laborar amb actes municipals, Gervasio respon que «eso se hace des de fuera, des de la comunidad de vecinos, a modo de patrocinio. Vamos allí, decimos al delegado que vaya porque luego esa son la gente que en las encuestas dice si estamos bien o mal. Nosotros cuidamos mucho eso, pero mucho, lo cuidamos muchísimo.». Els diners que enviava a Galícia reconeix que eren per pagar sobresous en B a Tutor, el delegat de Lugo, i els anomenava «convenio trimestral».

Segons la instrucció de Lugo traslladada a Sabadell, Gervasio Rolando Rodriguez Acosta, hauria ordit un pla organitzat i preconcebut enviant diner en efectiu per SEUR des de la central a Madrid, a les diferents seus regionals de Catalunya, Galiza i altres localitats amb la finalitat de realitzar lliurament de diner en efectiu a autoritats i/o funcionaris de les administracions locals amb el propòsit d’obtenir adjudicacions de contractes de zona blava, grua, recollida de residus, neteja viària, etc. A més de les trameses de diners per SEUR (presumptament utilitzant mètodes d’ocultació considerats mafiosos), els delegats de Catalunya, Eugenio Diaz Fernandez i el de Galiza es desplaçarien a Madrid on Gervasio Rolando Rodríguez Acosta els lliuraria diner en efectiu per a presumptes suborns de funcionaris i autoritats, a més de regals i pagar viatges. En les diligències, a més, s’hi pot trobar documentació de la comptabilitat B d’SMATSA i dels llistats de treballadors que la família Bustos “recomanaria” contractat a SMATSA.

En la declaració del 23 de setembre de 2012 davant de la Jutgessa Pilar de Lara del jutjat d'instrucció 1 de Lugo, Gervasio Rolando Reconeix que en els darrers 20 anys s’ha reunit moltíssimes vegades amb Paco Bustos i que «Hemos comido aquí, hemos comido allí (…) el es mi jefe (…) tenemos una buena relación profesional i también la tengo con el hermano.» Reconeix que s’ha reunit varies vegades amb Paco Bustos a Madrid. També amb en Manuel, i que ho fan perquè cada vegada que Manuel Bustos va a Madrid, perquè és cap del partit del Vallès i «lo quiero alegrar para que me ayude en ese contrato o en el otro.». PL: «¿Le ha prestado ayuda en alguna ocasión?» GR: »algun timbrazo, una llamada telefónica (...) a Barberà del Vallès». Reconeix que la gestió de Manuel Bustos va ser: “Hablar con Ana (l’alcaldessa de Barberà) y explicarle el grupo Vendex (…) nosotros lo hacemos todo muy bien (…) Se fue a interesar por el informe del ingeniero. El ingeniero les está un poco (no s’entén l’audio) y tenemos miedo que se saliera, porque la última vez nos trató de hacer una pirula y tenemos miedo que la vuelva a hacer. Lo deja, se lo da a otro y se va. (…)”. Diu que va gaudir molt per guanyar el contracte de Sabadell a FCC «los destrocé de una manera perversa, tuve muchos mas puntos (...) Yo cogí las basuras de Sabadell cuando Franco estaba vivo.». Reconeix que es va veure amb el Paco Bustos a Madrid mentre s’estava licitant el contracte i que prenien precaucions perquè no els veiessin junts perquè sinó diran que «el Presidente del grupo Vendex esta intentando convencer al alcalde de Sabadell. ¿Quiere que le diga la verdad? No hace falta convencerlo».

Quan se li pregunta quines gestions fa Eugenio per aconseguir el contracte de recollida de residus diu que «Eugenio poco» que les gestions les va fer ell. «La primera gestión que se hace en estos casos es con el ingeniero, a ver como va y tal. Pero, como esa era una contrata muy golosa, (..) al alcalde de Sabadell se le ocurrió una cosa que es muy buena (…) se lo dijo al presidente del colegio de ingenieros para que el colegio dijera cual era la mejor oferta. El Colegio dijo que la oferta de SMATSA era la mejor. Con lo cual, el informe de un ingeniero municipal no tiene el mismo valor que el informe del colegio. (…) Jamás en mi vida he enviado dinero para ganar el concurso de Sabadell porque no lo he necesitado. El dinero que se envía con el periódico es un complemento que Eugenio recibe (…) que en Catalunya no se retribuye a ningún político, porque no lo necesito” per l’amistat que té amb Manel Bustos.

Reconeix que amb els gerents de cada zona elaboren i debaten una llista de regals per els polítics i funcionaris d’organismes públics. Els regals diu que no són en diners sinó «de lo que hay en el Corte Inglés», els més cars entre 700 i 1.000€. La Jutgessa li recorda, però, que a l’alcalde d’Ourense li van regalar rellotges Rolex de 3.000 i 6.000 euros, i que Vendex va pagar la reparació d’un dels rellotges de l’alcalde de Ourense. Que es van gastar en una joieria el 29 de gener de 2011, 4.700€. Gervasio reconeix un regal de 1.500 euros «tramitat» per el delegat de Galícia.

En la declaració del 26/09/2012, el fiscal conclou que que s’ha provat el lliurament periòdic de diners a persones que desenvolupen càrrecs polítics rellevants en l’administració local, la qual cosa era una mena d’inversió que garantia la consecució de concessions. I que Gervasio Rolando Garcia Acosta obligava als seus subordinats al suborn i al tràfic d'influències d’una manera massiva. Fets per els quals sol·licita la presó provisional comunicada i sense fiança per evitar la comissió de nous suborns, i evitar la seva incompareixença davant dels tribunals.

Al 13 de novembre de 2012 l'Audiència Provincial de Lugo estableix llibertat provisional amb una fiança de 80.000€, comparèixer cada 15 dies i se li retira el passaport després que la seva defensa presentés un recurs acontra la presó preventiva.

Justament al mateix dia 13 de novembre de 2012 es convoca una reunió extraordinària de la Comissió informativa d’Urbanísme i Espai Públic a petició del grup del PP per informar de la situació de les empreses del Grup Vendex, SMATSA i Serveis Generals per Municipis per la possible afectació pel cas Pokemon. Eugènio Diaz, gerent d’SMATSA és qui dóna explicacions amb l’Alcalde Joan Carles Sánchez. Díaz diu que «el Grup Vendex és una marca comercial i per tant no té estructura mercantil consolidada de cap tipus de tal manera que el conjunt de mercantils que el conformen operen de forma separada». I que «Els comptes bancaris operatives són també separats de la resta de les empreses de l’estructura i tampoc figura a la titularitat dels comptes l’administrador únic de la societat.»

El que no explica Eugenio Diaz en la comissió informativa és que el 18 de setembre de 2012 Pilar de Lara ordenà el bloqueig dels comptes corrents i altres actius financers en que aparegui Gervasio Rolando Garcia Acosta com a titular o autoritzat. I que el 20 de març de 2013 Gervasio-Rolando Rodríguez Acosta cessa com a administrador únic SMATSA, en continua essent el propietari (BORME de 19/2/2013 pag 8670), i es nomena nou administrador únic Alvaro-Luís Lopez De Lerena Angulo, casat amb la seva filla Doris Maria Rodríguez Martínez a l'església de l’Espiritu Santo de Madrid segons publicà l’ABC del 6/7/93 a la pàgina 62 de «vida social». Entre 2012 i 2014, s’ha fet el mateix canvi d’administrador únic a les altres desenes d'empreses del grup.

El 6 d’agost de 2018, s’emet la resolució de la Jutgessa Beatriz Faura instructora de la peça 28 de Mercuri que diu que s’ha constat que el grup empresarial Vendex, membres del PSC i alts càrrecs de l’ajuntament de Sabadell, formaven part d’un entramat delictiu que com a mínim entre 2009 o 2012 facilitaria i/o garantia l’adjudicació de serveis públics a alguna de les empreses del grup Vendex, bé a l’ajuntament de Sabadell o en altres ajuntaments governats per el PSC. Vendex subvencionaria viatges i actes ja sigui de l’Ajuntament o del PSC com el sopar de presentació del candidat Bustos al 30 d’abril de 2011 amb 100.000 euros que no va ser comptabilitzat, ni fiscalitzat, ni declarat legalment, i contractaria personal proposat per funcionaris i membres del PSC. S’ha pogut constatar que l’adjudicació a SMATSA del servei de recollida de residus i neteja viària «fue indiciariamente fruto de un amaño, planificado, organizado y dirigido por los miembros de dicho grupo organizado a fin de que la empresa ganadora fuera SMATSA, como así dse consumó, reportando con ello un importante beneficio económico al grupo empresarial, amaño que se produjo no solo en la tramitación del concurso realizando los actos necesarios para favorecer a SMATSA, sino incluso antes de la publicación del concurso, participando el grupo Vendex en el contenido de los pliegos del concurso antes de que estos fueran dados a conocer mediante su publicación oficial, pliegos que habrían sido redactados con el fin de favorecer a dicha empresa.».

Segons la interlocutòria, la investigació ha permès determinar que aquest entramat, presumptament delictiu, era dirigit per Francisco Bustos Garrido, regidor d’Espai Públic de l’Ajuntament de Sabadell fins l’any 2015 i Primer secretari de la Federació del Vallès Occidental del PSC i per Xavier Izquierdo Vilavella, Director de l’Àrea d’Espai públic de l’Ajuntament Sabadell fins el 2015, amb el coneixement, beneplàcit i consentiment per part de l’alcalde de Sabadell Manuel Bustos Garrido. Per la part empresarial Gervasio Ronaldo Rodríguez Acosta, administrador únic del grup Vendex i d’Eugenio Àngel Fernàndez Díaz, director general a Catalunya del grup Vendex i Gerent SMATSA. Junt a ells també formaven part de l’organització funcionaris de l’Ajuntament de Sabadell i treballadors del Grup Vendex.

Segons Faura s’haurien comés delictes contra l’administració pública (tràfic d’influències, prevaricació, infidelitat en custòdia de documents i violació de secrets, suborn, entre d’altres), delicte de falsificació documental, delicte de frau electoral, i delicte de blanqueig de capitals.