PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES

A la meva ment. Com els adolescents experimenten i perceben la salut mental a tot el món

Els nois i les noies reclamen que la salut mental deixi de ser un tabú i que s’actuï davant d’un problema que compromet el seu present i futur.

UNICEF ha publicat l’informe A la meva ment. Com els adolescents experimenten i perceben la salut mental a tot el món, amb motiu del Dia de l’Acció per la Salut Mental. Aquest document complementa l’Estat Mundial de la Infància 2021 dedicat a la salut mental.

L’informe, elaborat a partir de sessions de treball amb nens, nenes i adolescents d’entre 10 i 19 anys de 13 països, recull què els preocupa, com aborden els reptes emocionals, com influeixen –per bé i per mal- la família, les amistats, el professorat i el context en el què viuen, i ratifica que l’estigma els dissuadeix de buscar ajuda. La conclusió és que els infants i adolescents demanen més suport a les famílies i als docents.  

Per aquesta raó, UNICEF recomana escoltar-los sense minimitzar el seu dolor, ajudar les famílies i les persones que en tenen cura i garantir que les escoles donin suport a la salut mental perquè els infants i adolescents s’hi trobin segurs i connectats.

D’altra banda, UNICEF Espanya ha promogut un diàleg entre adolescents i la psicòloga i divulgadora Patricia Ramírez (‘Patri Psicóloga’), on els nois i noies tracten dels temes de l’informe i contesten preguntes del pilot Marc Màrquez, la nedadora Ona Carbonell i la jugadora de bàdminton Carolina Marín.

La pandèmia de la COVID-19 i la crisi que se’n deriva han impactat de ple en la salut mental de nens, nenes i adolescents, especialment d’aquells que ja es trobaven en una situació més vulnerable. Alhora, han posat damunt la taula un problema que arrosseguem des de fa molt de temps. Gaudir d’una bona salut mental és un dret i és clau per al seu benestar, d’aquí que sigui un element destacat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Per aquest motiu, UNICEF Comitè Catalunya, en la línia del Comitè dels Drets de l’Infant, recomana que es multipliquin els esforços i recursos perquè tots els infants i adolescents puguin gaudir d’una bona salut mental i que a curt termini:

·         es garanteixi una inversió suficient per aconseguir-ho

·         s’incrementi la disponibilitat de recursos especialitzats per a una atenció de qualitat a tots els infants i adolescents que ho necessitin

·         s’enforteixi l’enfocament multidisciplinar per tal que prenguin protagonisme tots els sectors relacionats amb la salut mental, benestar emocional i acompanyament psicosocial de la infància i l’adolescència.

En tots aquests processos és clau garantir mecanismes de participació adequats per als nens, nenes i adolescents.

 

UNICEF Comitè Catalunya 2022

unicef