CA EN ES
          

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Pla de la memòria democràtica
Taula d'entitats
Espais de memòria
Memòria de la deportació
Història de Sabadell
Recursos per al professorat

Presentació del llibre: "VOLUNTARIOS POR LA REVOLUCIÓN. La milicia internacional del POUM en la Guerra Civil Española"

A càrrec de M. Lourdes Prades Artigas, directora del CRAI-Biblioteca del Pavelló de la República (UB) i de l'autor, Andy Durgan. Ha tingut lloc el 29 de setembre de 2022 al Museu d'Història.

La podeu recuperar en el següent vídeo!

 

portada durgan voluntarios interiorwebPresentació d'un estudi exhaustitu sobre els voluntaris internacionals que van participar en les milícies del POUM durant la Guerra Civil Espanyola. El POUM de Sabadell va ser un dels nuclis més importants de Catalunya quant al nombre de militants i la rellevància política dels seus quadres dirigents, com també va ser important la seva contribució en els combats contra l'exèrcit rebel de Franco en la primera etapa de la Guerra d'Espanya, al front d'Aragó. L'estudi de l'historiador Andy Durgan contribueix, amb exhaustivitat, rigor i màxim detall, en l'estudi de la contribució dels voluntaris estrangers, amb noms i cognoms, que van compartir la lluita amb els milicians espanyols i catalans, i també amb l'anàlisi aprofundit de tot el context i entramat polític i militar que va caracteritzar aquesta participació internacional concreta en la Guerra d'Espanya.

La participació de milers de voluntaris internacionals del costat de la República durant la Guerra Civil és coneguda com un dels exemples més èpics de l’internacionalisme en la història del moviment obrer. Molt menys coneguda, amb la notable excepció de George Orwell, és la presència d’uns 500 combatents estrangers en les files del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), i la forta vinculació que aquest partit tenia amb la ciutat de Sabadell, la qual ja venia dels anys anteriors a la guerra i des de la fundació del Bloc Obrer i Camperol, partits molt arrelats a la nostra ciutat des de principis dels anys 1930.

En el llibre es fa referència a diversos milicians sabadellencs que van lluitar bàsicament al front de l’Aragó-Osca, amb l’exèrcit de la República, com també a alguns voluntaris internacionals que van tenir residència a la nostra ciutat ja abans de la guerra o bé com a destí puntual durant el conflicte, com a treballadors en la indústria aeronàutica, com són els casos dels alemanys Hans-Johann Reiter, Arthur Bartels, Waldemar Bolze, Karl Bräuning i Gottfried Kahn, aquest darrer d’origen jueu.

En el marc d’aquest acte i durant tota la setmana s’exposarà, al Museu d’Història de Sabadell, una bandera del Grup Sabadell del POUM de la Guerra Civil, de l’any 1936, cedida per la Fundació Andreu Nin, una peça excepcional que dona testimoni del paper i de la participació dels milicians sabadellencs del POUM en la lluita antifeixista en el context de la Guerra d’Espanya, com a combatents de l’Exèrcit Popular de la República.

L’autor

Andy Durgan és Doctor en Història per la Universitat de Londres (1989). Durant els darrers quaranta anys ha publicat més de cent articles, monogràfics i ressenyes sobre diferents aspectes de la Guerra Civil espanyola i els seus orígens. És autor de B.O.C. El Bloque Obrero y Campesino 1930-1936 (1996), The Spanish Civil War (2007) y Comunismo, revolución y movimiento obrero en Cataluña 1920-1936. Los orígenes del POUM (2016). Fou assessor històric de Tierra y Libertad (1995), la guardonada pel·lícula de Ken Loach sobre els voluntaris internacionales del POUM i la revolució española. Viu a Barcelona des del 1982.

M. Lourdes Prades Artigas

Lourdes Prades Artigas, historiadora i bibliotecària, és Doctora en Història Contemporània i responsable del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. Des de 2011 dirigeix el projecte SIDBRINT. Les seves recerques tracten especialment dels voluntaris internacionals, l’exili espanyol i l’hermenèutica de les fonts documentals relacionades amb la Guerra Civil. És autora de diverses publicacions sobre aquests temes: Recuperem la història dels Brigadistes: presentació de la plataforma SIDBRINT; La Batalla de l’Ebre a la memòria dels brigadistes: records de guerra; SIDBRINT and the recovery of the historical memory of the International Brigades; Forjant “El imperio del libro católico y españolísimo”: l’edició a Catalunya durant els primers anys del Franquisme; I Miliziani delle Brigate Internazionali della Guerra civile spagnola e la memoria storica; La Biblioteca del Pavelló de la República, un referent per a l’estudi del moviment obrer; Aproximació bibliogràfica sobre l’exili català de 1939. Ha comissariat les exposicions: L’Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals i Multilingüisme i Brigades Internacionals.

 

 

Notícies