15
Juliol
2022

Sabadell compta una quarantena de refugis climàtics per combatre les temperatures extremes

Centres Cívics, biblioteques, places i parcs formen part de la xarxa de confort tèrmic

Sabadell compta una quarantena de refugis climàtics per combatre les temperatures extremes

L’Ajuntament ha habilitat gairebé una quarantena de refugis climàtics per fer front a l’episodi de temperatures extremes que es viu a Catalunya aquests dies. Centres cívics, biblioteques municipals, parcs i àrees verdes formen part d’aquesta xarxa d’espais que ofereixen confort tèrmic a la població.

Aquests espais ofereixen a la ciutadania i, en concret, a les persones més vulnerables a la calor extrema, espais on puguin recuperar-se del cansament i de la pressió tèrmica que provoquen les temperatures elevades.

Els refugis climàtics s’habiliten tant a espais interiors com exteriors. En el cas de Sabadell, l’Ajuntament ha designat com àrees de confort tèrmic els Centres Cívics. Aquests amplien el seu horari i no tancaran al migdia (de 9 a 21h). La mesura no afecta el de Gràcia, ja que es troba en obres.

A més, entre setmana, les biblioteques municipals (Vapor Badia, Nord, Sud, Ponent, Safareigs i Can Puiggener) també es converteixen en refugis climàtics. En tots aquests casos les sales, des de dilluns, romandran obertes d’acord amb l’horari d’estiu de cada espai.

A l’exterior, la ciutadania pot recuperar l’alè a zones verdes, places i parcs amb ombra tot i que cal tenir en compte que es recomana quedar-se als interiors a les hores de major insolació. Aquestes àrees estan distribuïdes per tots els barris.

Mesures de prevenció

A banda d’aquests espais, s’han activat mesures per combatre les altes temperatures. Aigües Sabadell ha instal·lat punts d’hidratació públics a diferents espais de la ciutat per ampliar puntualment la xarxa de fonts. Concretament, es troben a la Rambla, al Mercat Central, a l'Avinguda Matadepera (cantonada Sant Bernat) i a l'Eix Macià. 

El personal voluntari de l’ADF també realitza torns de guàrdia pel perill potencial d’incendi en aquesta època de l’any.

Es recomana a entitats de la ciutat que, sempre que els sigui possible, no facin actes en les hores més caloroses o que quan es facin activitats en camps de futbol s'obrin els aspersors.

A casa, es recomana que durant el dia, es tanquin les persianes de les finestres on toca el sol. També és bo recórrer a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). En cas de no tenir-ne es recomana passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (equipaments públics, centres comercials, cinemes, etc.).

Cal refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua, beure aigua fresca de forma regular encara que no es tingui set. I si es tenen

animals de companyia, procurar que no s'estiguin al sol i hidratar-los.

Al carrer també és necessari defugir del sol directe, portar gorra o barret i roba lleugera de colors clars i no ajustada i procurar caminar per l’ombra. S’aconsella evitar trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i mai deixar a dins infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Les recomanacions passen també per estar especialment atent a l’estat o situació de nadons i infants petits, gent gran i persones amb malalties cròniques.

Davant temperatures extremes, Acció Social, en coordinació amb el professionals sanitaris, disposa d’un cens de persones fràgils per tal d’afavorir una actuació més ràpida i eficient en cas necessari.

Per últim, la zona de Sant Julià romandrà tancada al públic durant aquests dies per l’elevat risc d’incendi.