PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
          

SABADELL CINEMA

10
Gener
2019

Una exposició repassarà la història del cinema a Sabadell des dels orígens fins avui

Amb el nom “Sabadell, càmera i acció. Exposició sobre la història del cinema a Sabadell”, mostra prop de 300 materials

El divendres 18 de gener, a 2/4 de 7 de la tarda, a l’Espai Cultura Fundació 1859 (carrer d’en Font, 25), tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Sabadell, càmera i acció. Exposició sobre la història del cinema a Sabadell”. La mostra, organitzada per l’Ajuntament de Sabadell, es podrà visitar fins al 31 de març i l’entrada és gratuïta.

En paraules del regidor de Foment de les Arts Audiovisuals, Miquel Soler,

un dels compromisos del Pla de Mandat 2016-2019 era posar en l’agenda pública de la ciutat un programa cultural que posés en valor l’art audiovisual. Aquest compromís s’ha materialitzat en l’aprovació del Pla de Foment del Cinema i la posada en marxa d’una programació de cinema que, pel seu contingut o pels espais on es projecta, apropa aquest art a la ciutadania

I afegeix,

l’exposició s’emmarca en l’objectiu de divulgar la història del cinema a la ciutat, que és molt rica i que hem de reivindicar com a pròpia

L’exposició compta amb el suport de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, que ha cedit gratuïtament l’espai on s’allotja l’exposició. També hi han col·laborat, facilitant els materials i objectes que es veuran a l’exposició, el Museu d’Història de Sabadell, l’Arxiu Històric de Sabadell, l’Arxiu-Col·lecció Lluís Benejam, l’Arxiu Farran, la Col·lecció Jordi Tomàs, Cinemes Imperial, la Filmoteca Española i la Filmoteca Nacional de Catalunya.

La mostra està comissariada per Albert Beorlegui i Tous, periodista, comentarista cinematogràfic, coautor amb Josep Torrella del cinema Sabadell, cent anys de cinema (1996) i director del programa cultural de Ràdio Sabadell La Caixa de Pandora (2001-2016).

L’exposició

“Sabadell, càmera i acció” pretén ser un recorregut històric, però també emocional, de la història del cinema a Sabadell. El giny dels Lumière va aterrar a la ciutat l’any 1897 de la mà d’un dentista anomenat Marçal Ballús amb el pompós nom de “Lentiplasticocromocolisserprentigrahf”. I l’exposició mostra les primeres exhibicions de cinema, com als teatres d’aquella època (Cervantes, Campos, Euterpe) es van passar a projectar pel·lícules i com el 1911 es construeix el primer cinema de la ciutat com a tal, el Gran Saló Imperial.

La mostra també fa un recorregut on recrea el cinema mut i l’adveniment del sonor, dels temps de la República, la Guerra Civil i el franquisme; dels grans empresaris que hi ha hagut (Tomàs Parcerisa, Ramon Cortadellas, Sebastià Ramis...), entitats que han fomentat el Setè Art, com els Amics del Cinema o Cine Club Sabadell, i com, als anys 50, Sabadell viu l’època gloriosa de l’exhibició amb un munt de sales distribuïdes per tota la ciutat: Mundial, Rex, Río de Oro, Goya, Fernando, Avenida, Sabadell, Montecarlo, California, Rambla...

L’exposició també reflecteix la decadència de les sales de cinema, la seva progressiva desaparició i com, amb els canvis socials, econòmics i culturals dels darrers anys, el cinema també ha anat canviant fins arribar a la seva digitalització.

És, doncs, la història de les sales de cinema de Sabadell, dels empresaris i exhibidors que les van fer possibles, però també de les entitats que es van crear al seu redós, dels homes i dones que s’hi han dedicat i de les pel·lícules que es van rodar a Sabadell. I, per damunt de tot, és un recorregut sentimental per les pel·lícules i els cinemes que van marcar diverses generacions de sabadellencs.

Estructurada en dotze seccions que ressegueixen la història del cinema a la ciutat, la mostra es complementa amb prop de 300 objectes com cartells, fotografies, pòsters i objectes dels cinemes.