26
abril
2017

La 2a edició del Fem Vacances ofereix 181 places de casals d’estiu i viatges i colònies per a persones amb discapacitat i dependència

L’Ajuntament augmenta enguany la dotació econòmica i hi aportarà prop de 82.000 euros assumint una part més gran del sobrecost que afronten les famílies

La 2a edició del Fem Vacances ofereix 181 places de casals d’estiu i viatges i colònies per a persones amb discapacitat i dependència

 El programa Fem Vacances, amb activitats d’estiu per a persones amb discapacitat i dependència, incrementa aquest any en un 32 per cent les places de casals d’estiu i viatges i colònies ofertes fins a arribar a les 181 i passa de 17 a 20 activitats. Aquesta és la segona edició del programa impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i que compta amb la participació de 7 entitats de l’àmbit del lleure per a persones amb discapacitat i dependència.

A més, s’incrementa la cobertura del sobrecost que afronten les famílies pel caràcter especial de les propostes. En el cas dels casals d’estiu, es passarà del 50 al 60% de cobertura. En viatges i colònies, del 25 al 35%. Amb aquests objectius, enguany l’Ajuntament ha pujat la dotació econòmica ordinària per al programa en un 26,3% i destinarà al Fem Vacances prop de 82.000 €.

Avui han presentat el Fem Vacances el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, i representants d’ANDI, AVAN, Grandalla, L’Estel, Obrir-se al Món, TEA Vallès (Trastorns de l’Espectre Autista) i Viu-la. Amb el programa es proporciona a les persones amb discapacitat i dependència més oportunitats de lleure i convivència i es facilita a les famílies espais de respir i la conciliació de les vides laboral i familiar. Alhora, es reconeix l’expertesa i coneixement de les entitats de l’àmbit.

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha destacat que el programa "amplia les oportunitats de lleure a les persones amb discapacitat i dependència, és un dret que tenen i possibilita un respir a les famílies i persones cuidadores”. Gabriel Fernàndez ha afegit que "tenim un compromís polític per donar continuïtat i projecció al programa i és per això que incrementem la dotació econòmica, augmentem places i activitats i incrementem la cobertura del sobrecost que han d’afrontar les famílies pel caràcter especial de les activitats d’aquestes persones”.

En representació de les entitats participants, Francesc Pellicer (Obrir-se al Món) ha remarcat la importància del programa Fem Vacances, en el sentit que implica un canvi, "d’una banda, un canvi d’actitud, les entitats que organitzem casals, colònies i viatges tenim un interlocutor amb recursos, l’Ajuntament, que es posa al nostre costat i ens dóna suport. I, de l’altra, un canvi econòmic, amb una aportació econòmica per cobrir una part del sobrecost de les activitats”, per a una major necessitat de professionals de suport respecte a altres col·lectius. El regidor i les entitats han coincidit a més que l’objectiu és poder cobrir en el futur el 100 per cent d’aquest sobrecost.

Suport a les famílies

L’any 2016, amb el naixement del Fem Vacances, es va passar a garantir una cobertura universal a les persones de la ciutat que participessin a les activitats del programa, en una clara aposta cap a l’equitat i proporcionant de forma general un suport a les famílies a l’hora d’afrontar els sobrecostos d’aquest tipus de propostes. Les activitats per a persones amb discapacitat i dependència suposen una despesa considerablement superior a les adreçades a altres col·lectius per la major necessitat de professionals de suport i d’instal·lacions condicionades.

Atesos els bons resultats de la primera edició, s’ha optat per potenciar encara més el Fem Vacances. Així per aquest any s’han previst un total de 112 places de casals i 69 de viatges i colònies –181 en total–. També s’ampliaran horaris, preveient casals de tarda.

Amb la continuïtat i impuls del programa, s’avança en el desenvolupament del Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS), on s’aposta per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i dependència i dels seus cuidadors i familiars i per a una visió compartida, aliances i treball en xarxa amb els agents socials del territori.

D’altra banda, el suport que ofereix Fem Vacances amb caràcter universal és independent d’altres ajudes o prestacions que les famílies, de forma particular, sempre poden demanar a traves del Servei d’Atenció a Persones amb Discapacitat, en què es valorarà cadascun dels casos.