26
Octubre
2021

L’edició 2021 de Joves en acció posa l’accent en el foment de la cooperació de proximitat

Tret de sortida al projecte que comptarà amb la implicació de 52 grups d’estudiants de diferents centres educatius

L’edició 2021 de Joves en acció posa l’accent en el foment de la cooperació de proximitat

Avui s’ha presentat l’edició 2021 del programa Joves en acció, una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell, finançada per la Diputació de Barcelona i gestionada per Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC), amb la qual es vol potenciar el valor de la cooperació i la solidaritat entre els i les joves de Sabadell. Per assolir aquest objectiu es desenvolupen diferents activitats (càpsules formatives als centres educatius, disseny de materials de difussió, intercanvis, accions de gran format, etc...) fomentant la sensibilitat i la empatia dels i les joves i acostant-los a altres realitats, perspectives i problemàtiques.

A la presentació del programa ha assistit la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar animal i Participació, Marta Morell, i la cap d’àmbit d’acció socioeducativa de TACC, Elsa Rodríguez. Morell ha explicat que

l’Ajuntament i les entitats treballen durant tot l’any en el foment i la difusió dels projectes de cooperació a través del Consell de cooperació i solidaritat. I ara volem tornar a posar els i les joves en el centre de les nostres polítiques. Volem que la joventut s’empoderi i que s’impliqui en les entitats. Necessitem els i les joves per fer una transformació social cap a una societat més justa i promoure la cooperació”.

Rodríguez, per la seva banda, ha comentat la importància dels projectes de proximitat:

“La cooperació comença aquí, amb les entitats locals. La llavor que plantem avui significarà que els joves han agafat el relleu i que en el futur continuaran treballant en la defensa dels drets humans”.

Mobilitzar les persones joves i fer-les partícips dels processos de transformació social per construir un món més solidari i respectuós amb els drets humans, és una estratègia clau per revitalitzar i actualitzar els projectes de cooperació, millorar els processos de comunicació i difusió a través de nous llenguatges i canals i garantir-ne la continuïtat en el futur. Els ideals, la motivació la creativitat dels i les joves afavoreix que estiguin disposats a participar d’iniciatives solidàries i compromeses i que vulguin col·laborar de manera voluntària i desinteressada amb entitats de cooperació i solidaritat a través de projectes en l’àmbit local i internacional.

Tot i això, algunes entitats es troben amb dificultats a l’hora d’incorporar persones joves als seus projectes, ja sigui perquè aquests no responen als seus interessos i inquietuds o per la manca d’espais on puguin sentir-se còmodes i motivades.

El programa està gestionat des de les seccions de Joventut i Cooperació de l'Àrea de Feminismes, Benestar animal i Participació de l'Ajuntament de Sabadell i amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. Per tal de poder desenvolupar el programa d'accions i activitats vinculades es compta amb la dinamització de l'entitat TACC.

L'edició “Joves en Acció 2021. Cooperació de proximitat" té per objectiu apropar i donar a conèixer la cooperació internacional als i les joves de Sabadell i poder-los vincular a les entitats de cooperació locals. En aquesta ocasió, es diferencien dues fases de treball:

  • Fase 1: Realització d'una prospecció per conèixer les entitats sabadellenques que treballen en projectes de cooperació i en pro de la defensa dels Drets Humans, per tal de detectar les seves necessitats.
  • Fase 2: Donar a conèixer als i les joves les entitats locals de cooperació, els projectes que desenvolupen i les necessitats que manifesten per tal que s'hi puguin vincular de manera activa i participativa.

Per aquest curs s'han programat 52 xerrades a 9 instituts de la ciutat per informar i sensibilitzar l'alumnat al voltant de diverses temàtiques: la cooperació de proximitat a Sabadell, la desforestació i el canvi climàtic a Hondures, la situació dels i de les joves refugiades del Sàhara Occidental, l'empoderament de la dona al Camerun, i la violència sexual i de gènere al Congo.

A més, s'ha desenvolupat una campanya de comunicació que, a través de díptics i cartells, pretén apropar als i les joves de la ciutat un seguit d'oportunitats per participar dels projectes locals de les entitats de cooperació vinculades al projecte.

L'edició 2021 comptarà amb la participació de les entitats Sonrisas de Bombay, Fundació SID Moskita, Lliga dels Drets del Pobles, Agermanament sense Fronteres i Taller d'Art Cultura i Creació; i els instituts Escola Industrial, Sabadell, Vallès, Narcisa Freixas, Jonqueres, Ribot i Serra i Ca N'Oriach i els centres formatius Núria Vilella i Jaume Viladoms.

Més informació sobre Joves en acció