03
Agost
2018

L’Ajuntament coordina tots els serveis davant l’onada de calor que aquests dies afecta la ciutat

Hi ha activada la fase de prealerta

L’Ajuntament coordina tots els serveis davant l’onada de calor que aquests dies afecta la ciutat

Aquest matí s’han reunit diferents membres del Govern municipal per repassar les mesures preses davant l’onada de calor que aquests dies afecta la nostra ciutat i el país en general. Marisol Martínez, alcaldessa accidental; Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de Cohesió Territorial; Ramon Vidal, regidor de Salut; Lluís Perarnau, regidor de la Seguretat i Prevenció, i Gabriel Fernàndez, regidor d’Acció Social, acompanyats pel responsable de Protecció Civil, han posat en comú tots els aspectes relacionats amb la fase de prealerta que s’ha activat avui a causa de les altes temperatures.

L’Ajuntament recomana que les persones més vulnerables es refugiïn en equipaments on funcioni l’aire condicionat. En aquest sentit, Sabadell té cinc centres cívics oberts entre juliol i agost, de 15.30 a 20.30 h. Es tracta dels de Can Puiggener, Ca n’Oriac, Can Rull, la Concòrdia i la Creu de Barberà. Així mateix, la Biblioteca Vapor Badia és oberta de dilluns a divendres, de 10 a 21 h, com també ho estan els casals d’avis i els ambulatoris. D’altra banda, el consistori recorda que les piscines municipals estan obertes en horari habitual d’estiu.

Pel que fa a les fonts ornamentals, a partir d’avui estan engegades ininterrompudament a les hores de més intensitat de calor, és a dir, entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda. Es tracta de les fonts de les places de Sant Roc, de Llívia, dels Castanyers, del Pi, de la Creu de Barberà, del Pi-pi, de la Creu Alta, de Catalunya i de la Concòrdia.

Trucades a les persones amb més risc que reben teleassistència

En el cas de la teleassistència, se segueix protocol i s’han activat diferents mesures en funció de les característiques de la persona usuària. Ara mateix, es fan trucades de prevenció i trucades de seguiment, i, en els casos de més risc, les coordinadores del servei fan visites a domicili per fer la prevenció i el seguiment presencialment.

Les persones usuàries i els domicilis estan classificats per nivell de risc en funció de la Resposta Eficient en Teleassistència (RET), un nou model d’atenció que permet establir la tipologia de prestació de servei en funció del perfil, els riscos i les necessitats de cada persona. A cada nivell de suport li correspon una intensitat de seguiments ordinaris telefònics i presencials diferent.

D’altra banda, les treballadores familiars i auxiliars recorden les mesures de prevenció per minimitzar els efectes de l’onada de calor a les persones que atenen. Les mesures preventives de les quals s’informa són consensuades i es corresponen amb les que es donen des dels diferents serveis de salut.

Aigua, menjar i dutxes per a persones sense llar

Per la seva banda, la Creu Roja Sabadell, d’acord amb l’Ajuntament, intensifica aquests dies les intervencions amb el col·lectiu sense llar. L’entitat ha preparat un dispositiu d’urgència format per voluntariat i que s’allargarà fins diumenge vinent. Ara mateix, visita persones sense llar identificades i veïns i veïnes que viuen en infrahabitatges, als quals se’ls dona consells per combatre les altes temperatures i se’ls subministra aigua i menjar. A més, i en els casos que es considera necessari, se’ls trasllada a les instal·lacions de la Creu Roja perquè es puguin dutxar. D’altra banda, aquest dissabte i diumenge la Unitat d’Emergència Social (UES) farà sortides en horari de 16.30 a 19h per realitzar, de la mateixa manera, una tasca preventiva i de suport.

Els responsables polítics també s’han posat en contacte amb la direcció de l’Hospital Taulí per valorar la situació i els han traslladat que, a hores d’ara, no hi ha cap problema fora de l’habitual relacionat amb la calor a Sabadell.

D’altra banda, davant del risc moderat d’incendis forestals, l’Ajuntament aconsella a la ciutadania que prengui mesures de prevenció, sobretot al rodal.