11
Juny
2019

L’artista sahrauí Aziza Brahim oferirà un concert dins la commemoració dels 30 anys d’agermanament amb el Sàhara

La celebració tindrà lloc el 15 de juny i inclou diferents activitats

L’artista sahrauí Aziza Brahim oferirà un concert dins la commemoració dels 30 anys d’agermanament amb el Sàhara

La commemoració dels 30 anys d’agermanament entre Sabadell i el Sàhara comptarà amb diverses activitats on la música, les activitats familiars i les arts plàstiques seran protagonistes. Així mateix, la celebració, que tindrà lloc dissabte, 15 de juny a la tarda al Jardí de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c. d’en Font, 25), tindrà una cloenda d’excepció: un concert a càrrec de l’artista sahrauí Aziza Brahim, que a través de les seves cançons contribueix a transmetre arreu la situació del seu poble. El recital, com totes les activitats de la jornada commemorativa, serà d’accés lliure i gratuït.

La celebració dels 30 anys s’iniciarà a les 6 de la tarda als Jardinets, amb diferents tallers de contacontes, postals, xapes, per pintar cares o de malabars. També en aquest espai s’ubicarà un punt d’artistes plàstics. Cap a les 19.30h, els assistents podran gaudir d’un concert acústic de guitarra. El recital d’Aziza Brahim començarà a les 21.30 h.

30 anys d’agermanament

Signat el 1989, l’agermanament entre l’Ajuntament i l’Argub (Sàhara Occidental), es va reformular al febrer de 2017 amb la voluntat de donar continuïtat a la tasca realitzada fins al moment, però alhora donar un nou impuls a la Cooperació Directa i implicant els i les habitants de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

Des de la ocupació il·legal dels territoris sahrauís l’any 1976 pel Marroc i Mauritània i annexionats completament pel Marroc al 1979, es va constituir la RASD en territori algerià que ha esdevingut un estat amb reconeixement limitat. La RASD ha estat reconeguda per 84 estats i és membre de la Unió Africana. Al llarg dels anys han estat múltiples les resolucions d’organismes i les sentències de tribunals internacionals que denuncien l’ocupació i on s’avalen els drets legítims del poble sahrauí. El del Sàhara Occidental continua sent, però, un dels conflictes més antics i oblidats del món.

Amb la reformulació de l’agermanament entre Sabadell i l’Argub l’any 2017, s’ha volgut revitalitzar la cooperació, reforçant algunes línies de treball, introduint noves perspectives i focalitzant l’acció en 5 eixos concrets: cooperació sanitària, joventut, perspectiva de gènere, formació i impacte local i internacional. Tot plegat, amb l’objectiu d’augmentar la incidència i l’impacte dels projectes al Sàhara i també estimular la implicació dels i les joves de Sabadell, així com la visibilització de les persones refugiades.