27
Febrer
2019

Visita del subdelegat del Ministeri de Cultura de la RASD a Sabadell

Sidi Heiba visita la ciutat per l’estrena del documental Yalah

Visita del subdelegat del Ministeri de Cultura de la RASD a Sabadell

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz i representants del Taller d’Art, Cultura i Creació, que gestiona el projecte d’agermanament amb la daira de l’Argub, han rebut el subdelegat del Ministeri de Cultura de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Sidi Heiba, de visita a Sabadell. El subdelegat ha vingut per participar en l’estrena i col·loqui posterior del documental Yalah, que per mitjà de 5 eixos: sanitat, educació, sensibilització, joventut i gènere vol ajudar a trencar el silenci sobre el conflicte del Sàhara.

Avui, dimecres, 27 de febrer, la bandera sahrauí ha onejat a la façana de l'Ajuntament, en commemoració de l'aniversari de l'autoproclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), segons es va acordar, el passat 28 de gener, a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament. En aquesta sessió, també es feia una declaració institucional en què es posava de relleu l’espoli dels recursos naturals al Sahara Occidental.

Yalah

“Yalah” mostra per mitjà de cinc històries personals els diferents eixos de treball del projecte d’agermanament actual: sanitat, educació, sensibilització, joventut i gènere.

L’audiovisual vol explicar des de la part més personal la realitat del poble sahrauí, que porta dècades reivindicant els seus drets i el seu reconeixement internacional, a més de denunciar les precàries condicions de vida als campaments de refugiats de Tindouf. Gravat i muntat als campaments sahrauís, el documental parteix d’un procés participatiu amb l’alumnat de l’Escola de Formació Audiovisual Abidin Kaid Saleh, ubicada a la wilaya de Bojador.

El documental està enregistrat i produït en el marc de l’agermanament de Sabadell amb el Sàhara, on la ciutat de Sabadell manté el projecte de cooperació internacional amb l’Argub i per extensió amb el Sàhara Occidental, signat fa 30 anys. Una de les accions que s’hi inclou és la sensibilització sobre el conflicte que viu el poble Sahrauí.

Situació del Sàhara

Des de la seva autoproclamació el 27 febrer de 1976, la RASD ha esdevingut un estat amb reconeixement limitat. Ocupat il·legalment pel Marroc i Mauritània i annexionat completament pel Marroc el 1979, la RASD ha estat reconeguda per 84 estats i és membre de la Unió Africana. Al llarg dels anys han estat múltiples les resolucions d’organismes i les  sentències de tribunals internacionals que denuncien l’ocupació i on s’avalen els drets legítims del poble sahrauí.

El del Sàhara Occidental continua sent, però, un dels conflictes més antics i oblidats del món. Amb la  doble voluntat de denúncia i sensibilització, Sabadell ha programat diferents accions de commemoració sumant-se així a la proposta de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), de la qual  la nostra ciutat és membre.