05
Octubre
2021

Sabadell reivindica el Dia Internacional per la Despatologització Trans amb ‘Octubre Trans’

S’han organitzat diverses activitats i xerrades, amb l’objectiu de donar visibilitat i reconeixement als drets de les persones trans

Sabadell reivindica el Dia Internacional per la Despatologització Trans amb ‘Octubre Trans’

El 23 d’octubre es commemora el Dia Internacional per la Despatologització Trans, una data que convoca Stop Trans Pathologization i que se celebra arreu del món. Aquest dia reivindica la lluita de les persones trans contra la patologització de la seva identitat i perquè deixi de ser considerada una malaltia. Tot i que al 2018 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va deixar de considerar la transsexualitat com un trastorn, va passar a considerar-la com una “incongruència de gènere”, per tant, continua sense resoldre’s la seva condició patologitzant.

Coincidint amb aquesta efemèride, el mes d’octubre s’han organitzat diverses activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre les lluites particulars de les persones trans i promoure així una ciutat respectuosa vers la diversitat, una iniciativa de les entitats i col·lectius LGTBI que formen part de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. L’entitat Ca L’Enredus-Actuavallès, juntament amb el Grup TransfamíliesSBD, va organitzar el passat 30 de setembre una xerrada col·loqui sobre com millorar la comunicació en transfamílies amb Sore Vega, psicòlogui sanitari i experti en vivències trans.

“Iniciatives com l’Octubre Trans demostren el compromís de la Taula i de l’Ajuntament en la defensa dels drets LGTBI”, ha dit la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell.

“Cal molta pedagogia i sensibilització, i més ara, fins aconseguir una societat igualitària i per erradicar les violències contra les dones i els col·lectius LGTBI”.

Aquest dijous 7 d’octubre s’inaugura una exposició sobre el moviment de les ballroms i el voguing. El voguing és un ball original dels anys 60 de la comunitat afroamericana i llatinoamericada LGTBI de Harlem, als Estats Units, com a col·lectiu marginal en aquell moment, amb la intenció de crear un univers paral·lel on ser ells mateixos amb llibertat. A l’exposició es podrà veure el treball d’investigació realitzat per l’antropòloga Isabel Flores, coneguda com a Laskimal, en una mostra de fotografies on es poden veure diverses ballrooms d’arreu del món. Es podrà veure al Casal Pere Quart fins al 3 de novembre.

El dia de la inauguració de l’exposició es durà a terme una xerrada col·loqui amb la creadora de l’exposició, Isabel Flores; Anna Cesareo, coneguda voguer de l’escena ballroom d’Europa, així com amb Anna Yang Ubetta Ninja, Mother de la Kiki House of Ubetta Spain i membre de la Iconic House of Ninja, tot plegat moderat per Roberto Piqueras. Serà el 7 d’octubre a les 19h al Casal Pere Quart, i la reserva prèvia d’entrades es pot fer al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

D’altra banda, el 24 d’octubre es podrà veure al Teatre Principal l’obra “La motxilla de l’Ada”, sobre el trànsit de l’Ada, una nena de 6 anys. Un espectacle que parla de la identitat de gènere, i que posa en qüestió els conceptes “nen-nena, home-dona, blau-rosa, fort-feble…”. El programa tancarà amb la xerrada sobre criança flexible amb el gènere, impartida per Bel Olid i Pol Galofre, on es plantejarà si és possible criar persones més enllà del binarisme nen-nena i es reflexionarà sobre com podem afrontar aquesta realitat com a societat. Aquesta activitat serà presencial el dia 28 d’octubre a la sala d’actes del Casal Pere Quart.

També en el programa es fa ressò de la quarta edició de la Fira Trans*laboral, una trobada anual d’ocupació i intermediació laboral amb persones trans, duta a terme a Sabadell i organitzada pel projecte Ca l’Enredus, de l’entitat Actuavallès. Tindrà lloc del 3 de novembre, al Casal Pere Quart, on durant tot el dia tindran lloc diverses activitats.

Acompanyament a les persones trans

Durant tot l’any a Sabadell hi ha el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI), que ofereix informació, atenció i acompanyament a persones LGTBI i a les seves famílies i/o persones del seu entorn, a més d’assessorament i orientació a professionals, especialment al sector educatiu. El SAI LGTBI està ubicat al carrer Vidal 146. Per demanar cita prèvia es pot trucar al 93 724 61 67 o escriure a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Consulta el programa amb totes les activitats de l’Octubre Trans