04
Maig
2018

L’Ajuntament edita un llibre sobre el parc de Catalunya, el primer gran parc urbà de Sabadell

La publicació és el recull en paper de l’exposició que es va fer l’any passat, en què es van celebrar els 25 anys de la inauguració del parc

L’Ajuntament edita un llibre sobre el parc de Catalunya, el primer gran parc urbà de Sabadell

L’Ajuntament de Sabadell ha editat el llibre 25 anys Parc de Catalunya. I la xarxa de parcs urbans de la ciutat, que repassa la història d’aquest espai emblemàtic de la ciutat. La publicació és el recull en paper de l’exposició homònima que es va fer l’any passat al Casal Pere Quart per commemorar els 25 anys del parc de Catalunya, un espai de 43 hectàrees àmpliament reivindicat per la ciutadania i que va ser el primer d’una xarxa de parcs urbans a la ciutat.

L’alcalde, Maties Serracant, ha afirmat avui en la presentació del volum que

aquest parc és fruit d’una reivindicació ciutadana feta en un moment en què la ciutat encara estava per fer. La reflexió que fem ara, gràcies a l’edició d’aquest llibre, ens porta a acabar de definir el parc de les Aigües i el parc del Nord, mentre paral·lelament ja estem dibuixant nous projectes de transformació per a la ciutat del futur.

Un llibre amb dues parts

El llibre s’organitza en dues parts, com ho feia l’exposició: “El camí cap al parc” i “El parc central urbà”. La primera destaca els aspectes històrics, socials i urbanístics anteriors a la construcció del parc. Inicia el recorregut amb la gran peça de buit urbà verd que es manté al llarg dels anys. Seguidament mostra, mitjançant fotografies i plànols, les reivindicacions ciutadanes i els plans urbanístics que qualifiquen els terrenys fins a arribar al primer govern democràtic, que recull el clam ciutadà per no construir els 3.200 habitatges previstos pel “Plan Parcial Sector Cataluña” del 1977. La part central del catàleg es reserva a explicar l’organització i el disseny de l’exposició, amb plànols i fotografies.

La segona part, “El parc central urbà”, explica els trets característics de la peça, que s’emmarca dins l’operació “Eix Macià”, el disseny arquitectònic de l’àmbit i la segona fase del Sector Can Rull. S’hi descriuen la fauna, l’arbrat, les escultures, les activitats i itineraris i dades d’interès.

Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, s’ha expressat en el sentit que

aquest és un llibre gens pretensiós, però amb moltes curiositats, que recull tant el camí per arribar a tenir el parc, com la descripció de l’espai avui. Ha estat possible gràcies a moltes persones i entitats que han intervingut en un moment o altre a configurar el parc que tenim avui.

El llibre és obra de Marta López Viana, arquitecta nascuda a Sabadell, que compagina la pràctica professional amb activitats en l’àmbit acadèmic i amb el grup d’investigació Energia i Medi Ambient de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. López va ser la comissària de l’exposició “25 anys Parc de Catalunya. I la xarxa de parcs urbans de la ciutat” i també la de “Can Rull i la Serra d’en Camaró. Creixement(s) a ponent”, al Museu d’Història de Sabadell.

Per la seva banda, Marta López ha afegit que

com que aquest parc és d’història recent, tenim moltes imatges que ens han permès il·lustrar tant l’exposició com, ara, aquesta publicació.

El parc de Catalunya s’inclou dins de la xarxa de parcs urbans de Sabadell. L’Ajuntament treballa en el disseny de diferents peces verdes i actualment ja s’està actuant al parc de les Aigües, al parc del Nord i a la plaça d’Espanya.

La presentació del llibre coincideix amb l’inici de la Festa del Parc de Catalunya, que proposa multitud d’activitats per a aquest cap de setmana, com tallers, concerts i altres activitats lúdiques i familiars.