23
Juny
2017

L’Ajuntament rehabilita la Torre de l’Aigua, l’edifici més emblemàtic de la ciutat

Es tracta de reparacions puntuals que cal fer-hi regularment per tal de mantenir les condicions estructurals l’edifici

Aquesta setmana l’Ajuntament ha començat a fer unes obres de manteniment a la Torre de l’Aigua. Es tracta de reparacions puntuals que cal fer-hi regularment per tal de mantenir les condicions estructurals l’edifici, atès que el material amb què està construïda és formigó armat, que amb el pas del temps es deteriora. A més, s’incorporarà una capa protectora anticarbonatació i de color, compatible amb els sistemes de reparació del formigó a tot l’edifici, amb l’objectiu de retardar la degradació dels diferents elements estructurals.

Les obres no es faran amb bastida, ja que les duran a terme especialistes en treballs verticals i en rehabilitació d’edificis, i estaran enllestides a la tardor.

Aquesta actuació segueix la que s’ha fet en els dos darrers anys i que ha consistit a millorar les condicions de seguretat de les baranes, per tal d’incrementar la seguretat dels visitants a la Torre de l’Aigua.

Un edifici amb gairebé 100 anys d’història

La Torre de l’Aigua, l’edifici més emblemàtic de Sabadell, es va estrenar el 1918 després de dos anys d’obres, de manera que el 2018 farà cent anys. La va plantejar l’enginyer Francesc Izard, en va signar-ne el projecte l’arquitecte Lluís Homs i va comptar amb la direcció de l’arquitecte municipal Josep Renom, que tot sembla indicar que hi va tenir un paper més actiu del que se li ha assignat. És un dels primers edificis construïts en formigó armat a Sabadell.

Es tracta d’un dipòsit d’aigua modernista que va estar en funcionament entre 1922 i 1967 i que està catalogat com a bé cultural d’interès local.

La torre està formada per vuit pilars que sustenten un dipòsit situat a 25 m d’altura, el qual té una capacitat de 300 m2 i està aïllat per una doble paret.

El 1949 l’Ajuntament, propietari de l’edifici, en va cedir l’explotació a la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA). El 1987 l’edifici es va restaurar i un any després CASSA el va retornar al consistori. Des de l’any 2000 la Torre de l’Aigua queda il·luminada de nit.