06
Setembre
2019

L’Hangar-Museu a l’Aeroport de Sabadell, primera fase del futur Museu Aeronàutic de Catalunya

L’Hangar-Museu a l’Aeroport de Sabadell, primera fase del futur Museu Aeronàutic de Catalunya

El proper diumenge es podrà visitar per primer cop l’Hangar-Museu de l’Aeroport de Sabadell. Un servei de bus llançadora hi facilitarà l’accés per poder contemplar els 12 avions que s’hi exposen. Aquesta és la primera fase del futur Museu Aeronàutic de Catalunya.

El president de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC), Daniel Ventura, ha destacat aquest matí que l’existència del l’hangar-meseu permetrà

“obrir l’Aeroport a la ciutat i que la gent vegi que és una infraestructura que està oberta a tothom. El que volem és apropar l’aeronàutica a la gent”.

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha destacat que precisament ara,

“estem en un moment històric per situar l’Aeroport com a referència del país, aquí tenim una potencialitat increïble que ens permetrà situar Sabadell en el mapa del món de l’aviació i, en aquest sentit, totes les iniciatives que ajudin a potenciar Sabadell tindran el suport de l’Ajuntament”.

Farrés ha afegit que

“amb l’hangar-museu situem una peça clau per augmentar encara més la potencialitat de l’Aeroport, que volem que sigui un espai de formació, amb pes de la indústria aeronàutica i amb uns accessos dignes des de la ciutat”.

Construir l’Hangar-Museu en la parcel·la cedida per AENA i l’Ajuntament de Sabadell ha estat possible gràcies a  les aportacions de diversos patrocinadors. Aquest Hangar-Museu permetrà mostrar en un únic lloc una gran part de la col·lecció de la Fundació, combinant la seva flota en vol, actualment composada per 12 aeronaus, i algunes de les peces estàtiques més emblemàtiques, com el gegantí biplà de transport Antonov 2 o el reactor de l’Exèrcit de l’Aire F-86 Sabre, actualment en procés de restauració.

Durant la primera fase d’operació de l’Hangar-Museu, i fins que l’entrada nord de l’Aeroport de Sabadell sigui habilitada, es podrà visitar mitjançant cita prèvia i durant les tradicionals jornades de portes obertes “PAC Obert” que la Fundació organitza cada tercer diumenge de mes. La segona fase del Museu Aeronàutic de Catalunya inclourà l’enjardinament de tota la parcel·la, el moviment de gran part de la col·lecció estàtica d’exteriors a la mateixa i la construcció de dos hangars per la recepció i activitats socials de la Fundació.

La Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya neix el 1997, de la iniciativa d’en Manel Pons Fontanillas aplegant un heterorgànic conjunt d’entitats I persones del món de l’aeronàutica, amb l’objectiu de recuperar I divulgar el nostre patrimoni històric aeronàutic.

Establerta a l’Aeroport de Sabadell, disposa de tres hangars on emmagatzema, restaura i, si és possible, posa en vol les aeronaus que constitueixen la seva col·lecció i que es podran visitar al futur Museu Aeronàutic de Catalunya. També disposa d’un taller de restauració d’aeronaus al Centre Aeri de Vilanova I La Geltrú, bressol de la Fundació, i al Centre Cultural Aeronàutic de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, lloc en el qual hi realitza exposicions, conferències I d’altres activitats culturals.

Entre els avions estàtics hi ha peces notables com una replica del Monocoque Nº5 amb el que el pioner Salvador Hedilla va fer l’any 1916 el primer vol de Barcelona a Palma de Mallorca.

Les activitats de la Fundació són possibles gràcies a la dedicació sense ànim de lucre dels Socis Benefactors Voluntaris, l’ajuda econòmica dels Socis Benefactors i al recolzament d’Institucions i d’Empreses.