19
Maig
2022

Més de 400 oms es tractaran per prevenir la presència de la galeruca en aquests arbres del nucli urbà

Els tractaments fitosanitaris s’administraran en horari nocturn en una quarantena de carrers

Més de 400 oms es tractaran per prevenir la presència de la galeruca en aquests arbres del nucli urbà

L’Ajuntament de Sabadell realitzarà tractaments fitosanitaris contra la galeruca dels oms durant les matinades del 22 al 23 i del 23 al 24 de maig. L’objectiu d’aquesta actuació és prevenir la presència d’aquest insecte que s'alimenta de les fulles dels oms. El tractament s’administrarà entre les 11 de la nit i les 7 del matí a un total de 436 oms d’una quarantena de carrers de diferents barris de la ciutat.

Per tal de fer front a la plaga de la galeruca s’utilitzaran diferents mètodes. És a dir, en funció de la zona i de l’estat dels arbres els tractaments s’administraran via aèria o bé fent servir la tècnica de l’endoteràpia. En aquest darrer cas, els tècnics injecten directament l’insecticida al tronc de l’arbre.

Amb la finalitat de minimitzar les molèsties que puguin ocasionar els tractaments fitosanitaris, es recomana a tots els veïns de les zones afectades que durant la realització dels treballs mantinguin les finestres tancades i que no deixin roba estesa ni animals domèstics als balcons o terrasses.

La galeruca de l'om (Xanthogaleruca luteola) és un escarabat que s'alimenta de les fulles dels oms, tant en fase de larva com en fase adulta, i això provoca que els arbres perdin la fulla a l'estiu. Els adults passen l'hivern refugiats i a la primavera s'alimenten de les fulles, on fan la posta. Les larves que surten d'aquests ous continuen menjant les fulles fins a la seva maduresa, fase en la qual passen a l'estat de pupa refugiades en esquerdes, tronc, fins a la metamorfosi convertint-se en adults.

Fins fa uns anys, la presència d’aquests insectes als arbres de la ciutat no representava un problema. No obstant això, en els darrers anys s’ha experimentat un increment d’aquest escarabat en l’arbrat urbà.

Tractaments contra insectes barrinadors i pugó

De forma paral·lela a aquesta actuació el departament municipal de Parcs i Jardins també està intervenint contra els insectes barrinadors i el pugó. En concret, s’està administrant un tractament d’endoteràpia a 74 arbres de diferents districtes de la ciutat. En aquest cas la intervenció va començar dimecres en l’arbrat d’11 carrers i equipaments municipals.