PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
  

EDUCACIÓ

 

Artmenjadors2

LECXIT

Lectura per a l’èxit educatiu

LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau del programa LECXIT és treballar per apropar el gust per la lectura i la descoberta de la literatura gràcies al vincle amb la persona voluntària i a la implicació de l’entorn dels infants que participen al programa.

El programa es va iniciar a Sabadell el curs 2013-2014, en col·laboració amb la Fundació Jaume Bofill, entitat impulsora del projecte.

Per què és necessari?

La competència lectora té una relació directa amb l’èxit educatiu, ja que és la base de molts dels aprenentatges que es produeixen a l’escola.

Segons el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu 2021 l’11,2% de l’alumnat finalitza l’educació primària amb un nivell baix de comprensió lectora, és a dir, que no entenen allò que llegeixen, amb les implicacions que aquest fet té en el desenvolupament dels aprenentatges. Així mateix, aquest fet també té afectacions en el desenvolupament personal i social dels infants.

Promoure la lectura en la llengua vehicular de l’ensenyament i despertar el gust per la mateixa és una eina clau per a la promoció de l’èxit educatiu, la prevenció del fracàs escolar i el creixement personal.

Com funciona? 

El programa es centra en 5 pilars bàsics:

  • Infants: els protagonistes i el centre de l’acció educativa que promou el programa. Les activitats i propostes parteixen sempre de l’interès de l’infant i des d’aquest interès s’acompanya en la descoberta de nous reptes i interessos.
  • Voluntariat: les persones voluntàries acompanyen als infants en la lectura com a mentors lectors una hora setmanal durant tot el curs escolar. Les persones voluntàries reben una formació a l’inici de curs, abans d’iniciar les sessions de lectura per a que tinguin eines per a portar a terme el programa.
  • Centres educatius: el programa promou la generació de ponts educatius i propostes compartides amb els centres educatius per tal de donar continuïtat als aprenentatges que es realitzen tan dins com fora de l’escola.
  • Famílies: es potencia la participació i la formació de les famílies com a un element imprescindible en la promoció de l’hàbit lector dels infants.
  • Biblioteques municipals: són l’espai on té lloc el LECXIT i on les persones bibliotecàries especialitzades en literatura infantil acompanyen al voluntariat dotant-los d’eines, propostes i recursos per a desenvolupar les seva tasca.

Coincidint amb el final de curs, es realitza una trobada de cloenda del programa amb l’assistència de tots els participants: alumnes, escoles i famílies.

Quins infants participen?

L’alumnat participant és alumnat de 4t o 5è de primària seleccionat pel centre educatiu.

Els centres participants durant el curs 2023 – 2024 són:

  • Escola Agnès Armengol
  • Escola Calvet d’Estrella
  • Escola Floresta
  • Escola Font Rosella
  • Escola Joan Maragall
  • Escola La Romànica

Voluntariat

Pet fer el voluntariat LECXIT qualsevol persona apassionada de la lectura amb ganes de transmetre aquest gust de llegir a un infant. No cal una formació específica, només cal saber llegir correctament el català i tenir ganes d’acompanyar a un infant en l’aventura de la descoberta de la lectura durant un curs escolar.

El paper principal de la persona voluntària és ser al costat de l’infant i acompanyar-lo en la descoberta del gust per la literatura, tot servint de model lector per a que així l’infant vagi poc a poc millorant les seves competències lectores. La clau del voluntariat és saber crear un vincle amb l’infant a través de la literatura, saber-lo escoltar, empatitzar amb els seus interessos i motivacions i transmetre-li la seva passió per a la lectura.

Les sessions de lectura

Les sessions es desenvolupen com a espais de lectura compartida entre l’infant i la persona mentora, acompanyades en tot moment per les referents de les biblioteques que els serveixen d’assessores sobre llibres a escollir i dinàmiques a realitzar. La possibilitat de tenir una mentoria 1x1 (infant + voluntariat) de manera estable durant tot el curs permet oferir l’espai i el temps per generar vincles de confiança, conèixer-se mútuament i així adaptar les sessions als interessos, nivell i característiques de l’infant.

Es porten a terme un dia a la setmana durant una hora, generalment de 5 a 6 de la tarda, a les biblioteques del Nord, Sud, La Serra, Can Puiggener i Ponent. El curs s’inicia al voltants del mes d’octubre - novembre i finalitza al maig.

Més informació:

http://www.sabadell.cat/ca/educacio

www.lectura.cat

Contacte:

Regidoria d’Educació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Tel. 93 745 33 00

Biblioteca Vapor Badia: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Tel. 93 745 17 03

Formulari d’inscripció:

Emplena el formulari