PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

 

Xerrada col·loqui: "La Dona i el seu cos gestant: Apoderament vs Infantilització"

 

8m2019

Xerrada a càrrec de l'Stefania Angella, educadora social, doula i coach.

Durant la gestació la dona té la possibilitat de re-connectar amb la saviesa del seu cos i el seu llenguatge; amb les dones del seu entorn i amb la seva capacitat creativa. Sovint això no és possible donada la infantilització que pot ser generada per part del sistema sanitari i cultural de pertinença.

 

El 8 de març a Sabadell reivindica la llibertat de les dones sobre el seu cos

 

cartell8m19 4d03a133b2b7f0daaacfbe2651989adb

Sota el lema “Dones i cossos”, la commemoració del Dia Internacional de les Dones a Sabadell manifesta la necessitat de deixar enrere cànons i estereotips relacionats amb el cos femení, tot reivindicant la llibertat de les dones sobre els seus propis cossos.

Amb aquest eix central, la celebració del 8 de març vol contribuir que la societat deixi de cosificar les dones, la qual cosa provoca relacions de poder asimètriques entre gèneres, constituint en molts casos la base de violències físiques i sexuals de diferents tipus de violències. Així mateix, el programa commemoratiu vol insistir en la necessitat de lluitar contra l’estandardització, fent una crida a respectar i estimar la diversitat d’estils corporals i apoderant les dones perquè puguin decidir independentment de mandats socials imposats.

La commemoració del 8 de març és una iniciativa de l’Ajuntament i de les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, que han incorporat les activitats que cadascuna ha organitzat al programa general. Formen part del programa més d’una trentena d’activitats, impulsades per una quinzena d’agents.

Sobre el programa, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha subratllat que

vol posar de relleu la complexitat que representa parlar del cos de les dones i per això posa la mirada en un model inclusiu, divers i respectuós, lluny de l'estandarització dels cossos que discrimina a qui surt de la norma

Acte central

L’acte central tindrà lloc el mateix 8 de març, a partir de les 18.30 h, a la plaça de l’Alcalde Marcet, des d’on s’iniciarà un recorregut fins a la plaça del Doctor Robert. En aquest espai, a les 19 h, s’ha previst una actuació musical i la lectura del manifest, a càrrec de membres de la taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

Activitats diverses

Les propostes adreçades als centres educatius, les literàries, els tallers i les exposicions figuren entre les activitats previstes. En l’àmbit educatiu, i dins el programa municipal Ciutat i Escola, es projectarà la pel·lícula Ocells de pas, d’Oliver Ringer, adreçada a alumnat de primària. Pel que fa altres nivells educatius, s’hi faran conferències i tallers sobre la imatge associada als cossos, la diversitat dels models corporals, o temàtiques LGTBI.

En un altre àmbit, l’Espai Àgora acollirà el 16 de març al vespre el recital poètic literari “Cuerpos sororos/cuerpos sonoros”.

D’altra banda, el programa vol arribar a dones de diferents edats. És per això que s’ha previst el curs “Dones que habiten cossos”, per a més grans de 60 anys. Altres propostes seran “Twerking per apoderar”, “Taller Drag Queer”, per experimentar amb la capacitat performativa dels cossos, i un taller de pintura corporal. En tots aquests casos, seran sessions obertes a majors de 18 anys.

Pel que fa a les exposicions, destaquen “Alliberem els nostres cossos”, que es podrà veure a l’Escola Superior de Disseny (ESDi) i “Habitar mi cuerpa”, al Casal Pere Quart.

Cartell del 8 de març

La imatge del programa del 8 de març de 2019 és obra de Viena Boedo Barnet, que va guanyar el concurs convocat per l’Ajuntament. Un certamen al qual es van presentar 34 propostes.

Il·luminació de les fonts de les places de Catalunya i de la Concòrdia

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, del 7 al 10 de març, les fonts ornamentals de la plaça de Catalunya i de la plaça de la Concòrdia estaran il·luminades de color lila, des que es faci fosc fins les 10 del vespre.

L’Ajuntament ha reparat la font ornamental que hi ha a la plaça de la Concòrdia. Se n’ha millorat la impermeabilització, s’ha canviat la forma del doll d’aigua i s’ha renovat la il·luminació de l’entorn.

L’acte central del Dia Internacional contra l’Homofòbia al futbol tindrà lloc el proper diumenge a la Nova Creu Alta

L’Estadi Municipal de la Nova Creu Alta acollirà el proper diumenge, 18 de febrer, l’acte central del Dia Internacional contra l’Homofòbia al futbol. Serà a les 12 del migdia, en el partit entre el CE Sabadell i el SCR Peña Deportiva. Sabadell se suma, així, un any més, a aquesta jornada reivindicativa per lluitar contra la discriminació homòfoba al món del futbol. Tot plegat sota el lema Fes-li un gol a l’homofòbia. A l’esport, hi juga tothom!.

El Dia Internacional contra l’Homofòbia al futbol es commemora arreu el 19 de febrer, data en què va néixer Justin Fashanu, un jugador d’elit que al 1990 va decidir fer pública la seva homosexualitat. Des d’aquell moment, malgrat ser tractat amb molta hostilitat, va ser un símbol de la lluita del col·lectiu LGTBI (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals) fins que, l’any 1998, es va suïcidar. Amb la commemoració del Dia Internacional, es vol contribuir a la sensibilització de la ciutadania perquè no es repeteixin històries amb aquest final i per aconseguir, amb la implicació de tothom, fer del futbol una pràctica igualitària i sense discriminacions.

Cal recordar, en aquest sentit, que tal com expressa la carta Olímpica, “la pràctica de l’esport es un dret humà. Totes les persones han de tenir la possibilitat de practicar l’esport, sense discriminació de cap tipus i d’acord amb l’ideal olímpic, que exigeix comprensió mútua, solidaritat i un esperit d’amistat i joc net”. 


homofobia18 001

La campanya Fes-li un gol a l’Homofòbia fa una crida a eradicar qualsevol discriminació homòfoba en l’àmbit de l’esport

En el marc del Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol, Sabadell impulsa una vegada més la campanya Fes-li un gol a l’homofòbia, a l’Esport hi juga tothom! Amb el programa, impulsat per l’Ajuntament, l’Associació de Clubs de Futbol de Sabadell i Comarca, el Centre d’Esports Sabadell (CES) i Panteres Grogues, es vol reforçar la sensibilització i convidar la ciutadania perquè entre tots i totes contribuïm a eradicar qualsevol discriminació homòfoba al món de l’esport i, especialment, al futbol.

L’acte central de la campanya tindrà lloc el proper diumenge, 17 de febrer, a les 16.45 h a l’Estadi de la Nova Creu Alta. Tot just abans del partit entre el CE Sabadell i el Villareal FC, es llegirà un text commemoratiu a càrrec de Panteres Grogues i es realitzarà un xut d’honor. Així mateix, durant el partit, s’ubicarà en un lloc visible una pancarta amb el lema “Fes-li un gol a l’homofòbia! A l’esport, hi juga tothom!”. La pancarta amb el mateix lema es podrà veure durant el cap de setmana del 16 de febrer al Complex Esportiu de Sant Oleguer.

Durant la campanya, es distribuiran flyers i cartells als usuaris i usuàries dels diferents equipaments esportius de la ciutat, sobre la importància de rebutjar qualsevol tipus de discriminació homòfoba. I es tornarà a recordar el vídeo promocional realitzat pel CES l’any passat, comptant amb la participació de diferents clubs i persones reconegudes en el món futbolístic a Sabadell.

Exposició i formació

Una altra de les activitats serà l’exposició "Contra las reglas: lesbianas y gays en el deporte", que vol contribuir a eliminar els tabús existents en el món de l’esport sobre l'homosexualitat i, al mateix temps, denunciar les diferents formes de discriminació que, en ocasions de manera subtil, s’hi produeixen contra les minories sexuals. La mostra es podrà veure a les instal·lacions del Centre d’Esports Sabadell, del 14 al 21 de febrer.

Així mateix, s’està treballant per impulsar una acció formativa sobre la prevenció d’accions discriminatòries per raons de gènere al futbol. La formació s’adreçaria a grups d’arbitratge de la Federació Catalana de Futbol.

Sense títol

La commemoració del Dia contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia i del Dia de l’Orgull LGTBI posa l’accent en els reptes de les famílies davant la diversitat sexual i de gènere

lgtbi18 cartell

 

La bandera irisada lluirà a l’Ajuntament del 17 de maig al 28 de juny i per primer cop es penjarà també la bandera trans

La commemoració del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia, que es celebra arreu el 17 de maig, i del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el 28 de juny, comptarà un any més a Sabadell amb tot un programa d’actes per promoure la igualtat i la dignitat de les persones, tot evitant discriminacions i violències i defensant la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. Aquest 2018, el programa manté l’eslògan “Ventilem armaris. Sabadell amb els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersex” i vol destacar especialment els reptes de les famílies i la importància de la seva tasca d’acompanyament en la construcció d’identitats i gèneres cada cop més lliures.

Les activitats, que es desenvoluparan al llarg de sis setmanes entre maig i juny, seran variades i aniran des de conferències fins a un cicle de cinema documental, passant per sessions de contes per a públic familiar, jornades de formació i sensibilització, activitats per a joves i una jornada de portes obertes al Servei d’Informació, Atenció i Acompanyament LGTBI, que s’ha obert aquest mateix any. Tot plegat organitzat per l’Ajuntament i les entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBTI, comptant amb diferents col·laboracions.

Entre les accions, i tal com va acordar la Junta de Portaveus de l’Ajuntament el 23 d’abril, la bandera irisada es mantindrà al balcó de l’edifici consistorial del 17 de maig fins al 28 de juny i, per primer cop, es penjarà també la bandera trans. Així mateix la commemoració s’acompanyarà d’una campanya a les torretes de publicitat (mupis) de la ciutat, amb la imatge i l’eslògan del programa “Ventilem armaris”, per tal de conscienciar sobre la vulneració i la discriminació que pateix el col·lectiu LGTBI com també per promoure el respecte a la lliure expressió sexual i de gènere en tots els àmbits, avançant per consolidar Sabadell com a ciutat lliure de sexismes.

Cal recordar, en aquest sentit, que Sabadell forma part de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, formada actualment per 37 ciutats i poblacions que han assolit el compromís de treballar pel respecte a la pluralitat, la igualtat i la lluita contra la lgtbifòbia.

Actes centrals

Tant el 17 de maig com el 28 de juny es portaran a terme actes d’especial significació, el primer sota el nom de “Sabadell contra la LGTBIfòbia” i el segon com a “Acte central del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI”. El 17 de maig, la commemoració començarà a les 5 de la tarda al passeig de la Plaça Major amb la pintada d’un banc contra la transfòbia. Tot seguit, a la plaça del Dr. Robert, es llegirà un text (manifest?) i hi haurà enlairada de globus. El 28 de juny, a les 18.30h, una manifestació sortirà des del passeig de la plaça Major en direcció a la plaça de la Creu Alta, on cap a les 19h, es portarà a terme una acció creativa i la lectura del manifest.

Jornada de portes obertes i jornades de formació i sensibilització

Per al 6 de juny s’ha previst una jornada de portes obertes al Servei d’Informació, Atenció i Acompanyament LGTBI<http://web.sabadell.cat/images/NOTICIES/Documents/proglgtbi.pdf>, ubicat al carrer de Vidal i que ofereix assessorament i suport en relació a la diversitat afectivo sexual i de gènere. Dins la jornada, hi haurà una sessió adreçada a professionals i una altra d’oberta al públic en general. Així mateix, el 12 i 14 de juny, el Casal Pere Quart acollirà la formació “Drets LGTBI i Cooperació” . Tant en el cas de la jornada de portes obertes com en aquestes sessions de formació, cal inscripció prèvia (tel. 93724 61 68 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.;mailto:Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.;)

Unes setmanes abans, el 17 i 18 de maig, al mateix Casal Pere Quart es celebraran les Jornades “Stop Persecució”. Moviments forçats i dret d’asil per raó LGTBIQ+”. Aquesta activitat forma part del projecte Ca l’Enredus:

https://decidim.sabadell.cat/processes/construintsbd/f/43/proposals/28 d’Actuavallès i es desenvolupa en el marc del Construint Ciutat. L’entrada a les jornades és lliure.

Diversitat de propostes

El programa també comptarà amb activitats especialment adreçades a públic familiar com les maratons de contes contra l’homofòbia que el 17 de maig i el 12 de juny es celebraran a les biblioteques Vapor Badia i del Sud respectivament.

Pel que fa a les accions específicament adreçades al col·lectiu juvenil, del 14 al 27 de juny es portarà a terme l’activitat “Pintem contra la LGTBIfòbia” a diferents Espais Joves i el 21 de maig, l’Institut Ribot i Serra organitza una xerrada sobre diversitat sexual i de gènere per a l’alumnat del cicle d’Integració Social del centre.

Encara dins les conferències, el 5 de juny el Museu d’Història acollirà la xerrada “El col·lectiu LGTBI als camps nazis” a càrrec de David Serrano Blanquer i el 18 de juny, Cristina Garaizabal pronunciarà la conferència “Diversitat sexual i de gènere en les famílies”.

També al programa hi haurà un acte de reconeixement a la figura de Patricio Peñalver, qui va ser el primer home en declarar públicament la seva homosexualitat a la nostra ciutat..  Serà el 8 de juny a l’espai situat entre el carrer de Moianès i el carrer del Penedès, en un acte organitzat per l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac.

Així mateix la commemoració preveu tres sessions dins un cicle de cinema documental per sensibilitzar sobre diferents qüestions relacionades amb la diversitat sexual i de gènere.